prepustite se avanturama

Zadar - odaberite scenarij za svoj odmor iz snova!

06.05.2022 u 08:20

Bionic
Reading

Godišnji odmor, te dvije čarobne riječi kojima se toliko veselimo!

Nakon dana provedenih u rutinskim zadatcima, konačno dolazi ono doba u kojem se možete opustiti i prepustiti avanturama, ljetnom suncu, neplaniranim dogodovštinama, drugačijim ljudima, zamamnim jelima i, najvažnije od svega, ostvariti sve ono što je bilo na čekanju tijekom godine.

Možete ostvariti svoje snove i postati jedan od likova iz onih filmova uz koje se inače opuštate prije spavanja. Kakav uzbudljiv život oni vode! Kada biste samo mogli postati poput njih, bar samo na jedan dan.

No, postoji jedno mjesto koje će ispuniti sve vaše želje.

Postoji jedan grad na hrvatskoj obali u kojem možete živjeti po svom scenariju.

Zadar, to divno središte hrvatskog Jadrana, poziva vas da odaberete svoj film i budete ono što ste oduvijek htjeli biti!

Budite Indiana Jones

Nabacite kaubojski šešir, bež odijelo i zaputite se u tajanstvene zadarske uličice, tražite skriveno blago u rimskim ostatcima - ovaj je grad star čak tri tisuće godina, što ga čini pravim muzejom na otvorenom (i UNESCO se slaže s tom tvrdnjom)!

Ostatci mnoštva ratova, pljački i razaranja; utjecaji brojnih kultura i arhitektura - do novih se arheoloških otkrića ovdje dolazi i dan danas, pa zašto sljedeće ljeto ne bi bilo vaše?

Budite Claude Monet 

Postoji li ljepše slikarsko platno od divnog primorskog grada? Neka svaki vaš potez kistom obuhvati aromatično zelenilo, sunce koje prpošno svjetluca na površini mora, samo da bi potom obasjalo drevne kamene građevine; to šarenilo tržnica i osmjeh radosti na licima.

A onda, kad sunce krene na počinak i atmosfera postane zamamno lagana, uputite se do obale i doživite jedan od najljepših zalazaka sunca na svijetu. Kad se ta svjetla točka spoji s horizontom, a Morske orgulje zasviraju divnu pozadinsku glazbu, postat će vam jasno o čemu je točno pričao Hitchcock.

Budite James Bond

One vijugave ceste kraj mora baš su kao stvorene za vožnju u kabrioletu s vjetrom u kosi, zar ne? Zamislite samo predivno ljetno sunce na licu, povjetarac u kosi, a marama vaše suputnice vijori na tom divnom, morskom zraku. Istinski old school šarm!

Zamijenite onaj dosadan martini s ukusnim Maraschinom dok uživate na jahti i spremate se na istraživanje podvodnog svijeta u potrazi za tajnim oružjem. A onda, kad uspješno odradite misiju, možete poći do lokalnog restorana i uživati u svježoj morskoj hrani te drevnoj recepturi zadarske torte.

Budite Robert Langdon

Koliko misterija kriju tisućljetne zadarske crkve? Ona tajanstvena umjetnička djela koja čuvaju mora da u sebi imaju zapisan neki zagonetan kod. Pssst! Šifru za dekodiranje vjerojatno ćete pronaći u Pozdravu Suncu, odnosno jednoj od 300 staklenih ploča od kojih je sastavljen. Vode li vas čudnovati simboli prema zadarskom arhipelagu ili prema svjetioniku?

Jedno je sigurno, u kojem god smjeru krenuli, u Zadru uvijek možete pronaći neku avanturu, inspiraciju, tajnu ili drevni spomenik.

I svakim korakom u ovom gradu udaljeniji ste od briga svakodnevnog života.

Baš ono što vam je potrebno za odmor iz snova, koji ovog puta nećete sanjati!