NOSI SE SAMT

Zaboravljena tkanina vraća se u velikom stilu

28.09.2017 u 08:50

Bionic
Reading

S prvim znakovima jeseni svjedočimo povratku još jednog modnog trenda u retro maniri koji ćemo narednih mjeseci teško zaobići

Riječ je o vintage tkanini samtu, koja je, sudeći po dizajnerskim kolekcijama i ponudi u trgovinama, ove jeseni itekako poželjna.

  • +10
Samt u jesenskim kolekcijama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U modnoj prošlosti samt se smatrao luksuznim materijalom koji su najčešće nosili bogati trgovci i plemstvo. Zbog osjetljivosti na visoke temperature i učestalo pranje samt se prestao izrađivati od svile, a danas se u većini slučajeva stvara od sveprisutna poliestera i pamuka.

Odjevni komadi od samta stižu kao odlična alternativa za one od trapera i kože, a isto tako predstavljaju idealan nadomjestak omiljenoj pletenini i dolčevitama u jesenskim mjesecima.

Poput baršuna, koji i dalje ne gubi na popularnosti, samt kao vrsta tkanine djeluje profinjeno, a najpoželjniji je u formi sakoa, jakni s dodatkom ovčjeg krzna, trapezica i kratkih suknji koje slijede retro tematiku.

  • +19
Odjevni komadi od samta Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Uz jesensku paletu boja, odjevni komadi od samta danas najčešće stižu u roza i plavim nijansama koje tom retro materijalu daruju svjež i moderan izgled.