novi trend

Zaboravite na blještavilo i kričave boje: Svi su se pomamili za modnim minimalizmom iz 90-ih

06.02.2024 u 05:59

Bionic
Reading

Zaboravite na blještavilo, sjaj i jarke boje. Minimalizam se na velika vrata vraća na modnu scenu, a dokazuju to i najnovije kreacije kultnih dizajnerskih imena

Vrijeme je da kažemo zbogom neukusnoj estetici Y2K i kričavim bojama te ustupimo mjesta minimalizmu, prepoznatljivom potpisu 1990-ih. Modne kuće i dizajneri vraćaju se osnovama. Brendovi kao što su Jil Sander, Khaite i The Row oduvijek su činili čistoću i jednostavnost svojim lajtmotivima iscrtavajući konture ove diskretne mode kroz osnove garderobe, kao što su jakna, pencil suknja, majica bez rukava ili baloner.

Nedavno je Peter Do tijekom svoje prve revije za Helmuta Langa servirao potpuno minimalističku garderobu, odajući pri tome počast austrijskom utemeljitelju koji je imao golem utjecaj na modu i cijelu generaciju dizajnera. A ovaj modni zaokret uključuje i Phoebe Philo, veliku zaštitnicu minimalizma koji se vraća s nevjerojatnim magnetizmom, tako prepoznatljivim za nju.

A tu su i Victoria Beckham i njezina serija savršeno skrojenih odijela, konceptualni Acne Studios, čiji su krojevi savršeno umjereni, te Christopher Esber, mladi dizajner koji je uspio nametnuti svoj pristup odijevanju obavijajućim prirodnim materijalima i neutralnom kromatskom paletom.

Minimalistički trend se vraća

'Ono što dizajneri danas nude, a ambasadori šire, nije bilo kakav cool i bezvremenski izgled, to je prava referenca na chic način odijevanja s kraja 90-ih. Postoji moda koja puno govori o našem odnosu prema ostacima prošlosti', kaže Salomé Dudemaine, povjesničarka mode i suosnivačica časopisa Griffé.

Upravo s tom nostalgijom na umu dizajneri oživljavaju radikalni minimalizam, što potvrđuje i Miuccia Prada na kraju svoje modne revije za proljeće/ljeto 2024., predstavljene u Milanu: 'Umorna sam od razgovora o idejama, vratimo se esencijalnom i razgovarajmo o odjeći!' Javnost se, sa svoje strane, oduševila ovim modnim otrežnjenjem.

Godine 2023. Gwyneth Paltrow tužio je muškarac optuživši je da ga je ozlijedila na skijalištu u Utahu 2016. Oskarovka je svaki dan dolazila na suđenje odjevena u elegantnu i skromnu odjeću velikih kuća i dizajnera, uključujući The Row, Pradu i Ralpha Laurena, predvodnike preppy stila. Nekoliko mjeseci ranije Amber Heard je u odmjerenim siluetama i s punđom bila pod povećalom javnosti tijekom suđenja za klevetu, za što ju je optužio bivši partner Johnny Depp. Njihova sučeljavanja na sudu pratila su se poput uspješnih serija u kojima moda igra važnu ulogu. Diskretni izbori Heard bili su očit način da se uklopi te tako izbjegne pokazivanje visokog društvenog statusa i modne promašaje.

'Ova minimalistička moda ostatak je našeg zapadnog aristokratskog naslijeđa', kaže Dudemaine. Taj fenomen nazivamo tihim luksuzom, estetikom s neutralnim tonovima i lišenom pretjeranih detalja, dizajniranom besprijekornim volumenima i plemenitim materijalima koji stvaraju bezvremenski izgled. On se osobito ukorijenio se u kulturi bijele američke protestantske elite i označava njihov životni stil.

Utjelovljenje ove estetike je Carolyn Bessette, čiji se besprijekoran stil, koji se opisuje kao jednostavan, našao visoko na listi poželjnosti ove sezone. Njezin snažan osjećaj za jednostavan i izravan stil uzdiže je do statusa ikone minimalizma.

Spisateljica Sunita Kumar Nair nedavno je napisala knjigu o njoj pod nazivom 'Carolyn Bessette Kennedy: A Life in Fashion'. 'Njezin stil nije bio raskošan, ali je bio luksuzan', objašnjava autorica za Vogue. Koliko je bio moderan, govori i činjenica da je imala samo nekoliko komada odjeće. Njezin izgled je govorio: 'Evo me, besprijekorno odjevena u muževnu siluetu, a pritom zadržavam svoju ženstvenost.' Nije bilo ukrasa, printova ili pretjeranih dodataka, niti je bio tobožnjeg power dressinga', dodaje. A ima li boljeg primjera od dana njezina vjenčanja s Johnom Fitzgeraldom Kennedyjem Jr., koje se slavilo u tajnosti na otoku Cumberland: nosila je jednostavnu bijelu svilenu kratku haljinu u kombinaciji s parom sandala Manola Blahnika.

Ako se sadašnja generacija poistovjećuje s ovom bezvremenskom estetikom, to je možda pomalo iz snobizma. Ništa nije više chic od jednostavnog džempera izrađenog od nekoliko niti kašmira. Ništa nije više elitistički od nošenja luksuznih marki, ali bez razmetanja. A sve to jako dobro funkcionira uz ekološku svijest - luksuz se čuva, za razliku od brze mode. Možete proslijediti Hermèsovu torbu Kelly, bluzu Yves Saint Laurent ili Pradin set majice i kardigana - uvijek će biti na cijeni. Razlog tomu krije se i u činjenici da nova generacija teži postizanju autentičnosti. A tu su i društvene mreže - njihov sadržaj neprestana je vizualna i zvučna buka od koje poželimo pobjeći. Modni minimalizam nudi pak neutralnost, izražava diskreciju i pokazuje rezerviranost.