ZNANSTVENICI SAVJETUJU

Za zdrave oči pijte mlijeko

12.04.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Ako žele sačuvati dobar vid i u starosti, žene bi svakako trebale piti mlijeko, kažu znanstvenici, koji svoje savjete temelje na rezultatima najnovijeg istraživanja

Žene koje u organizmu imaju visoke razine vitamina D zaštićenije su od mogućih problema s očima. Točnije, kod njih je za dvije trećine manja šansa razvoja makularne degeneracije koja je povezana sa starosti, pokazuje najnovije američko istraživanje.

Inače, makularna degeneracija najčešći je uzrok sljepoće u starijoj dobi. Onemogućuje normalan život jer slabi vid pa ljudi ne mogu obavljati neke svakodnevne radnje poput čitanja, vožnje ili čak i prepoznavanja lica.

Američki znanstvenici pregledali su podatke o 1313 žena koje su bile dio velikog istraživanja o bolestima povezanim s očima. Uočili su da žene u 70-ima koje su uzimale vitamin D kroz mlijeko i ostale prehrambene namirnice imaju znatno bolje zdravlje očiju.

'Ovo su vrlo zanimljiva otkrića, ali potrebna su još dodatna istraživanja kako bismo bolje razumjeli povezanost između vitamina D, genetike i životnoga stila', pojasnila je dr. Amy Millen, voditeljica istraživanja.