jednostavan i ukusan obrok

Za doručak, ručak ili večeru, potpuno je svejedno: Kvizaš Krešimir Sučević Međeral ima recept za čimbur s jajima na oko

30.03.2021 u 12:36

Bionic
Reading

Publika ga poznaje kao vrsnog lovca iz HRT-ovog kviza 'Potjera'. Na svom Instagramu većinom objavljuje fotografije i zgode sa svojih brojnih putovanja, a pratitelje je iznenadio kad im je ponudio način pripreme za tradicionalno jelo

'Teško da bi se ovo moglo nazvati 'zdravim doručkom' (ili gablecom, ili predjelom), ali svakako je ukusno i brzo gotovo', najavio je na početku jedne od svojih zadnjih objava na Instagramu Krešimir Sučević Međeral. Čimbur je, pojasnio je za one koji ne znaju, bosansko jelo od pirjanog mljevenog mesa s jajetom. 'Podrijetlo mu je u turskom jelu çılbır, koje međutim nema mesa, nego jogurt', piše kvizaš i dodaje kako je za to jelo priprema brza i traje kojih 15-ak minuta.

Sastojci:

Za 4 porcije vam treba oko 40 dag mljevenog mesa (junetine, a može se raditi i s puretinom, ako baš ne želite premasno), 4 jaja, 1 manja glavica luka, ulje i začini.  

Priprema:

Sitno nasjeckani luk se popirja na zagrijanom ulju, ubaci se meso, doda sol, papar, malo crvene paprike i možda nekog drugog začina po želji, podlije sa sasvim malo vode (meso će pustiti svoj sok, a ako bude previše tekućine, bit će kuhano, što nije cilj) i pusti da se meso pirja. Kad je meso gotovo, naprave se rupice u mesu, te se u njih ubace jaja i zapeku na oko (možete sve metnuti nakratko u pećnicu, iako se obično sve radi u tavi, koja se nakon dodavanja jaja poklopi da jaja dobiju kožicu - to je po želji). Različite varijante recepta uključuju i dodavanje mlijeka ili to da se jaje umuti, pa tako konačni proizvod izgleda sličniji kajgani - kako već tko voli. Ako ste posve kreativno raspoloženi, možete probati smjesom od mesa i jaja nadjenuti jufku (vučeno tijesto) i napraviti pojačanu verziju bureka - čimburek.