KAKVA USPOMENA

Lovac iz Potjere prisjetio se svog egzotičnog putovanja i pokazao kako je izgledao prije 11 godina

10.04.2020 u 17:19

Bionic
Reading

Znanstvenik s Insituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te lovac kojeg nitko ne želi susresti u kvizu, nedavno se opet aktivirao na društvenim mrežama gdje sad svoje pratitelje iz izolacije uveseljava crticama sa putovanja. U najnovijoj objavi Krešimir Sučević Međeral otkrio je i kakav je imidž nekada 'furao'

Krešimir Sučević Međeral prisjetio se kako je izgledao njegov put u Tursku, točnije u Istanbul. Smatra da postoje gradovi, velegradovi, primarni svjetski velegradovi - i postoji taj grad koji je po njemu jedan, jedinstven i neponovljiv te ga svakome preporuča da ga posjeti.

'Već preko 2500 godina, kao Bizancij, Konstantinopol, Carigrad, Istanbul, uvijek je glavni grad nečega, čak i sada, kada više nije. Jednom nogom u Europi, drugom u Aziji, poput nekoć Kolosa s Rodosa, Istanbul je doista grad koji povezuje kulture, grad s bezbroj lica, od kojih su putniku namjerniku najvažnija dva - ovisno s koje strane dolazi u grad. Za putnika iz Europe, Istanbul je orijentalni grad, kaotičan, bučan, s mnoštvom mirisa, dovikivanja, svekolike trgovine, egzotičnih začina i jela. Za putnika koji dolazi s istoka, Istanbul je europski grad, sređene infrastrukture, zapadnjačkih zgrada, europskih urbanih uzusa. Da nekomu moram preporučiti samo jedan svjetski grad koji treba posjetiti, bio bi to Istanbul. Svaka čast Londonu, Parizu ili New Yorku, ali to su ipak zapadnjački gradovi, gdje su ostale kulture getoizirane u četvrti poput Chinatowna ili Male Indije, no dominantna je kultura ipak zapadnjačka', piše popularni kvizaš i svjetski putnik.

View this post on Instagram

Postoje gradovi, postoje velegradovi, postoje primarni svjetski velegradovi - i postoji Istanbul. Jedan, jedinstven i neponovljiv. Već preko 2500 godina, kao Bizancij, Konstantinopol, Carigrad, Istanbul, uvijek je glavni grad nečega, čak i sada, kada više nije. Jednom nogom u Europi, drugom u Aziji, poput nekoć Kolosa s Rodosa, Istanbul je doista grad koji povezuje kulture, grad s bezbroj lica, od kojih su putniku namjerniku najvažnija dva - ovisno s koje strane dolazi u grad. Za putnika iz Europe, Istanbul je orijentalni grad, kaotičan, bučan, s mnoštvom mirisa, dovikivanja, svekolike trgovine, egzotičnih začina i jela... Za putnika koji dolazi s istoka, Istanbul je europski grad, sređene infrastrukture, zapadnjačkih zgrada, europskih urbanih uzusa... Da nekomu moram preporučiti samo jedan svjetski grad koji treba posjetiti, bio bi to Istanbul. Svaka čast Londonu, Parizu ili New Yorku, ali to su ipak zapadnjački gradovi, gdje su ostale kulture getoizirane u četvrti poput Chinatowna ili Male Indije, no dominantna je kultura ipak zapadnjačka. Istanbul doista ima sve od oba svijeta. A poseban mu šarm daju sveprisutne mačke, kojih ima posvuda po ulicama, džamijama, terasama restorana... Računa se da u cijelom gradu ima oko 125 tisuća mačaka. I sve su jako pitome, a mnogi Istanbulci se redovno brinu o uličnim mačkama, ostavljajući im hranu u posudicama uz cestu, ispred radnji, pod štandovima... Ako volite mačke, Istanbul je doista grad iz snova. Nažalost, moj prvi dan u Istanbulu na putovanju 2015. bio je kišovit i vjetrovit, tako da nisam ništa slikao, jedva da sam uspijevao vidjeti kuda hodam, usput ozbiljno stavivši na kušnju nepromočivost svoje putničke jakne. Stoga ovdje stavljam jednu stariju sliku, od svoga prvog posjeta tom gradu 2009. No kako sam u Istanbulu na ovom putu sveukupno proveo četiri dana, bit će ih sasvim dovoljno u nastavku. Dotada, 11 godina mlađa verzija mene. İzazov prihvaćen. #dokrajasvijetačvrstonazemlji #istanbul

A post shared by Krešimir Sučević Međeral (@kresumica) on

Dodao je kako Istanbul doista ima sve od oba svijeta.

'Poseban mu šarm daju sveprisutne mačke, kojih ima posvuda po ulicama, džamijama, terasama restorana... Računa se da u cijelom gradu ima oko 125 tisuća mačaka. I sve su jako pitome, a mnogi Istanbulci se redovno brinu o uličnim mačkama, ostavljajući im hranu u posudicama uz cestu, ispred radnji, pod štandovima. Ako volite mačke, Istanbul je doista grad iz snova. Nažalost, moj prvi dan u Istanbulu na putovanju 2015. bio je kišovit i vjetrovit, tako da nisam ništa slikao, jedva da sam uspijevao vidjeti kuda hodam, usput ozbiljno stavivši na kušnju nepromočivost svoje putničke jakne. Stoga ovdje stavljam jednu stariju sliku, od svoga prvog posjeta tom gradu 2009. No kako sam u Istanbulu na ovom putu sveukupno proveo četiri dana, bit će ih sasvim dovoljno u nastavku. Dotada, 11 godina mlađa verzija mene', poručio je Krešimir Sučević Međeral a na fotografiji ga vidimo s bradom, brkovima i dugom kosom, imidžem kakav je nekad imao.

Preventivne mjere za zaštitu od koronavirusa