ZA PRSTE POLIZATI

Za današnji ručak predlažemo vam brzinsku tjesteninu s tikvicama i dimljenim lososom

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 15:17
  • Objavljeno 30.06.2020 u 13:02
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dusan Zidar / Panthermedia / Profimedia

Kada poželimo brz i ukusan obrok, često posegnemo za tjesteninom, a vjerujemo da je slična situacija i kod vas. Tjestenina je odličan izvor ugljikohidrata, a ukoliko je kombinirate s niskokaloričnim i kvalitetnim namirnicama kao što su tikvice i losos, dobit ćete savršen i dobro izbalansiran ručak. Tikvice sadrže vlakna i lako su probavljive, dok je losos odličan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Zato je naš današnji prijedlog za ručak kombinacija upravo ovih triju namirnica

Većinom se dimljeni losos priprema na bijelo, s vrhnjem za kuhanje, no naš današnji prijedlog je tjestenina s dimljenim lososom i tikvicama na crveno. Ljubitelji ove ribe sigurno će biti oduševljeni ovim receptom, a nadamo se da će se svidjeti i onima koji nisu pretjerano oduševljeni ribom.

Sastojci

  • 500 g svježih rajčica
  • 500 g tikvica
  • 200 g dimljenog lososa
  • 50 g maslaca (Ili 50 ml maslinovog ulja)
  • 350 g špageta
  • 2 češnja češnjaka
  • Nekoliko listića svježeg bosiljka
  • Sol
  • Papar
  • Parmezan

Priprema

1. Operite i prerežite rajčice na pola, pa ih poslažite u lonac. Ulite 1 dl vode, poklopite i čim zakuha, kuhajte 5 minuta. Rajčice pritisnite kuhačm da se kasnije lakše odvoji korica.

2. Ugasiti vatru, maknite koru i propasirajte rajčicu gnječilicom za pire krumpir. Maknite ih sa strane.

3. Tikvice operite te ih uz pomoć gulilice za povrće narežite na tanke trake. Naslažite ih jednu na drugu pa narežite na trakice.

3. Dimljeni losos narežite na komadiće.

4. Zakuhati vodu u većem loncu, posolite i staviti kuhati tjesteninu.

5. U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac (možete koristiti i maslinovo ulje). Dodajte dimljeni losos i pržite dvije minute.

6. Dodajte sitno sjeckani češnjak i samo kratko promiješajte. Dodajte tikvice i nastaviti pržiti uz miješanje 5 minuta.

7. Dodajte prethodno pasiranu rajčicu, sol, papar, bosiljak te nastaviti kuhati svega nekoliko minuta.

8. Kada je tjestenina kuhana odvojite 2 dl škrobne vode i ulijte je u umak. Ocijedite tjesteninu. Umak kratko pustite da krčka pa dodajte tjesteninu i sve dobro promiješajte.

Prije posluživanja obilno posipajte ribanim parmezanom. U slast!

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dusan Zidar / Panthermedia / Profimedia