SKUPOCJENE KREME SU OUT

Za besprijekoran ten dovoljno vam je ulje: Evo kako ovisno o tipu kože odabrati ono koje će vašem licu najbolje odgovarati

15.09.2019 u 21:13

Bionic
Reading

Da biste imali hidriranu, nahranjenu i svilenkasto meku kožu, ne trebaju vam skupocjene kreme i serumi za lice. Dovoljno je pronaći ulje koje najbolje odgovara vašem tipu kože. Uz pomoć odgovarajućeg ulja možete se riješiti neželjenih problema na koži, poput iritacija ili akni, pripremiti kožu prije nanošenja šminke ili jednostavno učiniti lice lijepim i mladolikim

Mnogi povezuju ulja s masnim osjećajem na koži, začepljenim porama i prištićima, zbog čega ih većina ljudi nikada nije isprobala, a kamoli uvrstila u svoju beauty rutinu. Osobe s masnom kožom često misle da će im nakon ulja koža biti još masnija, a oni s osjetljivom kožom uvjerenja su da će im ulje izazvati određene iritacije.

No to je daleko od istine. Odgovarajuće ulje može učiniti čuda za kožu. Koristite li ga prije spavanja, budite sigurni da ćete se probuditi s nježnom, nahranjenom, hidriranom i blistavom kožom.

Koje ulje odabrati ovisno o tipu kože?

Masna koža

Zvuči kontradiktorno, ali uz pomoć ulja možete očistiti lice od suvišnih masnoća. Ono stabilizira i regulira proizvodnju sebuma, zbog čega se koža manje masti. Stručnjaci predlažu korištenje ulja kao posljednji korak beauty rutine. Kada koristite hidratantnu kremu za masnu kožu, ona je obično lagana i bez ulja, pa želite da se ovi sastojci najprije apsorbiraju kako biste izbjegli moguće blokiranje ili začepljenje pora.

Nakon što je koža upila hidratantnu kremu nanesite na lice ulje koje će djelovati kao ovlaživač te će spriječiti gubitak vode.

Koje ulje odabrati?

  • Ulje jojobe - jojobino ulje ne samo da je nevjerojatno lagano i prozračno (što je izvrsno za mješovitu kožu koja i dalje treba malo vlage), već i pomaže u regulaciji sjaja.
  • Ulje sjemenki grožđa - ako je vaša koža jako masna, isprobajte ulje sjemenki grožđa. Djeluje tako da isušuje kožu pa će vam pomoći matirati je (riješit ćete se iritantnog sjaja).

Suha koža

Iako mnogi misle da suhoj koži odgovara bilo koje ulje, to baš nije tako jednostavno. Dok su neka ulja, poput ulja jojobe, sjemenki grožđa i šipka, vrlo blaga i pogoduju masnoj koži, osobe s tipom suhe kože trebaju potražiti ulja bogata oleinskom kiselinom - masnom kiselinom koja pomaže nahraniti kožu, zadržati vlagu i smanjiti iritaciju izazvanu suhoćom.

Pomiješajte tri do pet kapi s noćnom kremom i nanesite je na lice i vrat prije spavanja. Također, možete prethodno navlažiti lice vodom kako biste stvorili zaštitnu barijeru i spriječili da suh zrak izvuče vlagu iz kože.

Koje ulje odabrati?

  • Bademovo ulje - intenzivno hidrira, a dovoljno je jednostavno i nježno za svakoga tko ima ekcem, dermatitis ili tek suhu kožu. Ujedno je iznimno bogato vitaminom A (od kojeg se dobiva retinol) koji pomaže u peglanju bora i uklanjanju nepravilnosti na koži.
  • Ulje sjemenki marule - ovo brzoupijajuće ulje odlično vlaži i smiruje suhu kožu tijekom cijelog dana ili noći zahvaljujući velikoj dozi masnih kiselina koje sadrži.

Koža sklona aknama

Većina tretmana protiv akni na tržištu sadrži iritantne sastojke koji uklanjaju sebum s kože. Kada je ona suha i upaljena, pretjerano luči sebum, što dovodi do pojave prištića i mitesera. Ulja za lice sigurna protiv akni djeluju tako da hrane kožu pa ona može prirodnim putem nadoknaditi štetu i regulirati lučenje sebuma.

Koristite ulje na kraju večernje beauty rutine, odnosno nakon što nanesete hidratantnu kremu, a prva promjena na bolje trebala bi biti vidljiva već nakon tjedan dana.

  • Ulje šipka - ne samo da djeluje antibakterijski i protuupalno (pa će vam pomoći u borbi protiv bakterija koje izazivaju pojavu i širenje akni te će smiriti upaljenu i oštećenu kožu), već je i nevjerojatno lagano, tako da nećete imati osjećaj masne maske na licu.
  • Ulje ploda divlje ruže - ukoliko se želite riješiti nadražene, crvene kože sklone pigmentaciji i svrbežu, ulje dobiveno od ploda divlje ruže, poznatog i kao šipak ili pasja ruža, odličan je izbor. Ono dubinski hidratizira kožu (bez začepljenja pora) masnim kiselinama koje s vremenom blijede ožiljke od akni i smanjuju crvenilo.

Normalna koža

Ako vaša koža nije ni masna, ni suha, a ni pretjerano osjetljiva, vjerojatno imate normalni tip kože. Čestitamo! Nema puno sretnika kao što ste vi. Ne morate se brinuti o začepljenim porama, iritaciji ili suhoći. Kako je manje suha, normalnoj koži potrebno je i manje ulja.

Pomiješajte dvije do tri kapi ulja u noćnu kremu, a što god radili, nikada nemojte miješati ulje s hidratantnom kremom koja ima zaštitu od sunca, bez obzira na to koji tip kože imate. Krema za zaštitu od sunca je proizvod koji je odobrio FDA i temeljito je testiran kako bi se osiguralo to da SPF broj naveden na boci ili staklenki zaista pruža zaštitu od štetnih UV zraka. Ako promijenite izvornu formulu, ne možete biti sigurni da će proizvod zadržati izvorno djelovanje.

Koje ulje odabrati?

  • Arganovo ulje - upoznajte ulje za lice uz pomoć kojeg ćete postići savršenu kožu. Riječ je o izuzetno bogatom i umirujućem ulju koje se brzo upija i sadrži nevjerojatno visoku količinu vitamina E - antioksidanta koji pomaže u sprječavanju oštećenja kože, tamnih mrlja i sitnih linija blokirajući vanjske utjecaje. Umasirajte ulje u kožu ujutro i/ili uvečer na samom kraju beauty rutine.
  • Retinol ulje - ok, ovo zapravo nije vrsta ulja, ali daje slične rezultate. Retinol će uljepšati vaš ten - očistiti kožu od mitesera, ispeglati nepravilnosti i hidratizirati, a sve to bez iritacije.

Osjetljiva koža

Ukoliko imate osjetljivu kožu, potrebno vam je blago ulje koje će na nju djelovati umirujuće, a istovremeno dovoljno hranjivo. Zato je važno pronaći ono koje ima blagu formulu te ne sadrži esencijalna ulja poput lavande, mente ili ruže, koja mogu izazvati iritacije.

Koje god ulje odabrali, testirajte ga prije korištenja na licu. Nanesite ga malo ispod uha u blizini čeljusti i pričekajte da prođe 24 sata kako biste vidjeli kako će koža reagirati. Ako je sve u redu, možete ga umasirati u kožu uvečer i/ili ujutro kao posljednji korak vaše dnevne beauty rutine.

Koje ulje odabrati?

  • Moringa ulje (ulje konjske rotkvice) - ovo vrhunsko ulje prepuno je antioksidanata koji štite kožu od iritativnih slobodnih radikala i masnih kiselina što obnavljaju oštećenu kožu te ima protuupalna svojstva pa će smiriti eventualne iritacije koje su učestala pojava na osjetljivoj koži. Ulje je lagano, ali još uvijek dovoljno hidratantno, pa je odlično ukoliko primjerice imate suhu, a osjetljivu kožu koju želite hidrirati netom prije nanošenja šminke. Ulje će nahraniti i zagladiti kožu pa nećete imati problema s perutanjem za vrijeme šminkanja.
  • Ulje aloe vere - baš kao i moringa ulje, ulje aloe vere ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje te štiti od bakterija koje su glavni uzročnici neželjenih pojava na koži, pa je odlično za one koji istovremeno imaju osjetljivu i masnu kožu sklonu aknama.