SAVJET DOKTORA

Vratili ste se s godišnjeg? Ne bi bilo loše ovo napraviti ako ne želite zaraditi legionelu

14.07.2019 u 18:39

Bionic
Reading

Britanski doktor Tom Markin se nakon svakog povratka s godišnjeg odmora drži rituala za koji kaže da bi mogao biti od koristi svima

Prema podacima hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj svake godine oko 40 osoba oboli od Legionarske bolesti, teškog oblika pneumonije (upale pluća) koju uzrokuju bakterije iz roda Legionella (legionele).

Bakterije legionele se nalaze u prirodi u raznim vodama poput rijeka, jezera i blata, obično u manjim brojevima. Opasnost nastaje kada uđu u vodene sustave koje je izgradio čovjek, kao što su rashladni tornjevi, veliki vodoopskrbni sustavi tople vode, ovlaživači, dekorativne fontane i sl., najčešće oštećenjem vodovodnih cijevi, ulijevanjem površinskih voda te neispravnim spojem potrošne vode npr. spoj na hidrantnu vodu.

Prema riječima britanskog doktora Toma Markina svatko bi se prilikom povratka s godišnjeg odmora trebao držati jednog pravila - odmah otići u kupaonu i pustiti vodu iz tuša da teče dvadesetak minuta. Prema njegovim riječima ovim načinom isprat će se potencijalno opasne bakterije legionele, a koje mogu uzrokovati ranije spomenutu Legionarsku bolest.

Doktor markin svoj savjet temelji na više od 30 godina mikrobiološkog rada te proučavanja upravo ove bakterije.

Inače, topla voda, koja miruje pruža idealne uvjete za razvoj legionela. Legioenele se razmnožavaju na temperaturama 20-50 oC, a idealne temperature su između 35 i 46 oC. Dobri uvjeti za njihov rast su i postojanje kamenca, hrđe, biofilma i prisustvo drugih mikroorganizama.