BATMOBILE #74

Vitez Tame u Tumbleru na startu Gumballa!?

20.05.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Prošle subote u Kopenhagenu startalo je ovogodišnje izdanje europskog Gumballa 3000. Očekivano, na startu se pojavio niz dokonih bogataša u ekskluzivnim pilama. Neočekivano, među njima i dvojac u pravom Tumbleru!

Stara je priča da je za potrebe Nolanovih filmova o Batmanu izrađen pravi upotrebljivi Tumbler. Tj. više njih. Štoviše, nisu ga nikad ni zvali Batmobile, a dičio se svakakvim čudesima. Čak i ako pretpostavimo da u stvarnosti nema raketne bacače, mitraljesko gnijezdo, kuke, padobrane, kao ni motocikl Batpod koji se ‘ištekava’ iz karoserije, grdosija od 2,3 tone impresivan je komad vozila.

Vozi na GM-ov V8 s oko 500 konja, ima neovisnu suspenziju s vozila Baja, a uopće nema prednju osovinu. Prednji ovjes nešto je poput dvostrukog Cannondaleovog ovjesa Lefty. Samo s puuuno većim gumama. A i raketni motor na propan samo je za šminku. Ne daje u stvarnosti boost za skokove.

Kako god bilo, za volanom replice Tumblera je Team Galag, dvojac iz Jeddaha u Saudijskoj Arabiji, a vidjet ćemo hoće li se i na kojem mjestu dovesti iz Skandinavije na cilj tijekom VN Monaca u Monte Carlu sljedećeg vikenda. Probna vožnja prošla je glatko.

Usput, društvo im na Gumballu ponovno čine zanimljivi likovi. Od švedskih skijaša Jensa Byggmarka i Jona Olssona, preko skejtera Tonyja Hawka, repera i TV voditelja Xzibita, do Davida Hasselhoffa osobno. Šareno, kao i svake godine…