NEŽELJENI UČINAK

Vitaminski nadomjesci poništavaju korist od vježbanja

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 12.05.2009 14:08
  • Objavljeno 12.05.2009 u 10:21
vitamini

vitamini

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Uzimanje vitamina C i E nakon vježbanja, tvrde znanstvenici, samo poništava sve ono dobro što smo učinili za naše tijelo vježbajući

Neki zagovaraju uzimanje antioksidanata poput vitamina C i E kako bi se tijelo zaštitilo od štetnih kemijskih nusproizvoda koji se stvaraju u procesu znojenja. Njemački znanstvenici sad vjeruju da nam ti slobodni radikali mogu zapravo biti od koristi, a čak mogu služiti kao tampon zona protiv dijabetesa.

Stoga bi njihovo uništavanje antioksidantima moglo donijeti više štete nego koristi. Njemački su znanstvenici sa Sveučilišta Jena dokazali da slobodni radikali mogu imati pozitivan učinak na tijelo jer povećavaju osjetljivost na inzulin, nešto što je izgubljeno u dijabetesu tipa 2.

Destruktivni slobodni radikali mogu oštetiti stanice i DNA te ubrzati proces starenja i proizvode se u velikim količinama tijekom napornog vježbanja. No te molekule tijelo također koristi kako bi spriječilo oštećenja stanica nakon vježbanja, a vitamini C i E neutraliziraju njihov učinak.

Poznato je da vježbanje povećava učinak inzulina koji održava ravnotežu šećera u krvi, koji je pak od ključnog značaja za energiju. Uspoređivane su dvije grupe od po 20 muškaraca koji su pet dana u tjednu vježbali po 85 minuta. Jedna je grupa uzimala dnevnu dozu vitamina C i E za vrijeme vježbanja, dok druga nije. Kod grupe koja je konzumirala te vitamine nisu primijećene nikakve promjene u reaktivnim razinama kisika, dok je kod onih koji nisu uzimali vitamine primijećeno povećanje u formaciji slobodnih radikala. Nakon četiri tjedna su muškarci koji nisu uzimali vitamine bili osjetljiviji na učinke inzulina, za razliku od onih koji su dnevno pili doze vitamina C i E.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi