RIZIČNI FAKTORI

Visoki krvni tlak najveći je globalni ubojica

14.12.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Globalno je istraživanje utvrdilo kako najviše umiremo zbog visokog krvnog tlaka, no pretilost, pušenje i alkohol nisu ništa manje rizični

Visoki krvni tlak bio je u 2010. godini krivac za smrt više od devet milijuna ljudi diljem svijeta, što tu dijagnozu stavlja na vrh popisa najvećih zdravstvenih rizika, piše Mail Online. Pušenje i alkohol su na drugom i trećem mjestu, navodi se u studiji koja je analizirala glavne uzorke smrti u svijetu u razdoblju 1990. do 2010.

Visoki indeks tjelesne mase
najviše se popeo na toj crnoj ljestvici: od desetog mjesta 1990, popeo se na šesto. 2010. godine zabilježeno je više od tri milijuna smrtnih slučajeva čiji se uzroci mogu pripisati prekomjernoj tjelesnoj težini, a to je tri puta više od pothranjenosti.

'Zabilježili smo sve više rizičnih faktora koji vode do kroničnih bolesti u odraslih, poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa. Istodobno, došlo je do smanjenja rizika povezanih sa zaraznim bolestima u djece', piše u studiji objavljenoj u časopisu The Lancet koju je proveo međunarodni konzorcij znanstvenika. Globalna slika prikriva ipak različite trendove u regijama.

Rizici povezani sa siromaštvom smanjili su se u većini regija, poput Azije i Latinske Amerike, ali su i dalje vodeći problemi u subsaharskoj Africi.

Pušenje, uključujući i pasivno pušenje, bio je najveći faktor rizika u zapadnoj Europi i sjevernoameričkim zemalja s visokim dohotkom te je 2010. uzrokovalo 6,3 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu. Prehrambeni faktori i fizička neaktivnosti čine desetinu uzroka smrti, a najveći su prehrambeni rizici u 2010. bili konzumiranje previše soli i nedovoljno voća. Dobra je vijest da postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik bolesti i prerane smrti, ističu stručnjaci.

Kako biste smanjili rizik od visokog krvnog tlaka, pokušajte regulirati sadržaj soli u hrani i jedite više svježeg voća i povrća.