ŠTO JESTI KAD STE ZATVORENI

[VIDEO] Muči vas stolica? Ovo su prirodni laksativi!

14.12.2020 u 16:02

Bionic
Reading

Osjećate se zatvoreno? Iako je najlakše rješenje posegnuti za tabletama raznih vrsta, možda biste prvo željeli isprobati prirodne laksative?

Obična voda može potaknuti rad crijeva. Preporuke stručnjaka su osam šalica vode dnevno.

No, još bolja od obične vode je kokosova voda. Osim što ćete ispuniti željeni cilj, usput ćete u tijelo unijeti kalij i razne elektrolite.

Kava je dobro poznati laksativ. Znanstvenici su otkrili da kofein nije odgovoran za poticanje rada crijeva, već nešto drugo što ima učinak na želučane mikroorganizme.

Chia sjemenke i lan imaju vlakna koja potpomažu probavu. Kombinacija sjemenki i vode trebala bi dovesti do željenog učinka na rad crijeva.

Jabuke i jabučni ocat sadrže pektin koji stimulira probavu. Iako se preporuča čajna žlica jabučnog octa na čašu vode, zapravo ne postoje znanstveni temelji za tu ideju. Najbolje je jednostavno pojesti cijelu jabuku.

Aloe vera sadrži kemijske spojeve koji povećavaju količinu vode u želucu te pomažu probavu. Osim za želudac, aloe vera dobra je i za kožu.

Zeleno povrće poput kelja i špinata sadrži magnezij, mineral koji prirodno smekšava stolicu. Limunska kiselina iz limunade stimulira i čisti želudac.

Soda bikarbona također može pomoći sa zatvorom. Jedna čajna žlica u toploj vodi mogla bi potaknuti probavu.

Sok od suhih šljiva na glasu je kao dobar laksativ. Jedna čaša dnevno trebala bi potpomoći rad crijeva i spriječiti zatvor.

Neke namirnice pojačavaju zatvor. Među njima su mliječni proizvodi, crveno meso, prerađena hrana i šećer te pržena hrana.