VITAMINI I ŠEĆER

[VIDEO] Je li voće dobro ili loše za zdravlje? Saznajte slatku istinu

30.09.2020 u 16:07

Bionic
Reading

Ako se prisjetimo djetinjstva, pretpostavljamo da je jedan od čestih savjeta bio kako bismo trebali jesti više voća. U stvarnosti, kao i sa svim drugim hranama – najbolje je biti umjeren

Iako većina voća ima visoke razine šećera, postoje razne vrste slatkih ugljikohidrata. Fruktoza, na primjer, štetna je samo u velikim količinama.

Voće sadrži vlakna koja usporavaju probavu i dolazak fruktoze u jetru. Voće je također često vrlo zasitno.

Među mnogim prednostima voća su razni vitamini, minerali i antioksidanti te vlakna koja sadrže. Vlakna su važna jer smanjuju razinu kolesterola.

Voće također često sadrži C vitamin, B9 vitamin i kalij. Naravno, nisu sva voća ista, no među pokazateljima prednosti za zdravlje je jestiva deblja koža ploda.

Prema jednom istraživanju, voće i povrće smanjuju šansu za dijabetes kod žena za čak 46 posto. Podaci drugih istraživanja ukazuju da voće smanjuje šansu za srčane bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Voće također pomaže s mršavljenjem zahvaljujući svojoj zasitnosti.

Iako voće ima svoje prednosti za zdravlje, kupovni sokovi i sušeno voće nisu preporučljivi. Sokovi i sušeno voće često su puni dodanog šećera. Čak i u slučaju iscijeđenog soka, lako je pretjerati jer ne postoji ništa kruto što bi izazvalo osjećaj sitosti.