MASKE I PRANJE RUKU

[VIDEO] Jedna od pet osoba oboljelih od covida-19 prenosi zarazu članovima svog kućanstva

17.12.2020 u 16:05

Bionic
Reading

Velika okupljanja nisu jedina pogodna za širenje zaraze. Jedna od pet osoba oboljelih od covida-19 prenijela je zarazu svojim ukućanima

Podaci istraživanja objavljenog u internetskom časopisu JAMA Network Open pokazuju da jedna od pet osoba koje boluju od covida-19 širi zarazu u svom kućanstvu. Zaraza se širi brže u kućanstvima u kojima bolesna osoba ima simptome, nego u onima u kojima zaraženi imaju blage ili uopće nemaju simptome.

Postotak osoba sa simptomima koje su covid-19 prenijele svojim ukućanima je 18 posto, dok je za one s blagim simptomima ili bez simptoma samo jedan posto. Bračni partneri čine 38 posto osoba koje su zarazu prenijele ukućanima.

Istraživanja koja su se pozabavila podacima o širenju zarazu kod kuće važan je dio shvaćanja kako se covid-19 prenosi čak i kad su društvene epidemiološke mjere na snazi.

Znanstvenici su analizirali podatke 54 već obavljenih istraživanja o prijenosu covida-19 kod kuće. Zemlje u kojima su ta istraživanja napravljena su Kina, Italija, SAD, Brazil i Španjolska.

U istraživanjima je sudjelovalo 77.758 osoba od kojih je 10.426 imalo covid-19. Znanstvenici su otkrili da je širenje zaraze kod kuće 17 posto što je više od SARS-a (8 posto) i MERS-a (5 posto). SARS i MERS također su koronavirusi.

U slučaju prenošenja covida-19 u kući, samo 17 posto djece se zarazilo za razliku od 28 posto odraslih osoba.

Zaključak je da su kućanstva pogodna za širenje zaraze jer se uglavnom radi o malim prostorima gdje su ljudi svi blizu jedni drugima. Najbolji oblici prevencije i dalje su nošenje maske, pranje ruku i održavane preporučene udaljenosti.