PRIRODNA OBRANA

Sve što trebate znati o vrućici i kada je doista vrijeme za posjet liječniku

17.12.2020 u 06:42

Bionic
Reading

Vrućica može biti neugodna, uznemirujuća, pa čak i pomalo zastrašujuća, osobito u današnje vrijeme. Iako ste je vrlo vjerojatno imali u nekom trenutku svog života, možda vam nije posve jasno što uzrokuje visoku temperaturu

Visoka temperatura koja ne posustaje razlog je da se obratite svom liječniku barem telefonskim pozivom, ali valjalo bi imati i predodžbu o tome što se u tom trenutku događa s vašim tijelom. Pa evo što uzrokuje vrućicu i kako se odnositi prema njoj.

U osnovi, vrućica je tjelesna temperatura viša od uobičajene. Ako je ona nešto viša, govorimo o povišenoj temperaturi, a o vrućici se tehnički govori tek kad tjelesna temperatura prijeđe 38 stupnjeva Celzijusa. O normalnoj tjelesnoj temperaturi zdravstvena zajednica vodi vječne rasprave, ali općenito se smatra da je to 37 stupnjeva Celzijusa.

Što se događa u tijelu kad imamo vrućicu?

Vrućica je obično znak da se tijelo pokušava boriti protiv bolesti ili infekcije. Iako se situacija može zakomplicirati, općenito je ona znak da se imunološki sustav bori protiv nečega i da svi sustavi u tijelu rade na davanju zdravstvene prednosti vitalnim organima.

Kad imamo vrućicu, hipotalamus ili malo područje mozga, koje između ostalog djeluje kao unutarnji termostat, signalizira porast tjelesne temperature. U tom se trenutku pokreće niz događaja, uključujući stezanje žila u perifernim dijelovima tijela radi usmjeravanja krvi prema važnijim organima i smanjenja gubitka topline na koži.

Povišenje tjelesne temperature može usporiti rast bakterija, poboljšati obrambenu sposobnost bijelih krvnih stanica i potaknuti stvaranje biokemijskog pojačanja. Većina virusa i bakterija može preživjeti u tijelu na normalnoj tjelesnoj temperaturi, ali preživljavanje im može otežati vrućica.

Što obično uzrokuje vrućicu?

Poveći je popis potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati vrućicu, ali oni se obično mogu svrstati u sljedeće kategorije:

  • infekcija
  • određeni lijekovi
  • toplinska bolest
  • karcinomi
  • autoimune bolesti
  • neka dječja cjepiva.

Ipak je infekcija, bila ona bakterijska, gljivična ili virusna, obično najčešći uzrok vrućice.

'Virusi prehlade najčešći su uzročnici vrućice, a prije Covida-19 ljudima bismo rekli da puste stvari da se odvijaju svojim tokom', kaže za časopis Health dr. Roshi Gulati i dodaje da su virusi prehlade tipični koronavirusi, napominjući da je SARS-CoV-2 daleko opasniji od ostalih.

Većina vrućica uglavnom je uzrokovana virusnim i bakterijskim infekcijama, a dugotrajnu, neobjašnjivu vrućicu mogu uzrokovati, ali vrlo rijetko, i sistemske reumatske bolesti i karcinomi.

Što činiti kod pojave vrućice?

Važno je imati na umu da dok god se osjećamo relativno dobro, ne moramo nužno uzimati ništa protiv vrućice. Međutim ako se osjećamo nelagodno i imamo vrlo visoku temperaturu, možemo je spuštati lijekovima na bazi paracetamola ili ibuprofena. Također je vrlo važno biti stalno hidratiziran.

Obratite pažnju i na ostale simptome koji vašem liječniku mogu pomoći u otkrivanju toga što uzrokuje vrućicu.

'Covid-19 je promijenio sve što se tiče brige o pacijentima koji imaju vrućicu i obično dok razmatramo uzroke njihove bolesti napravimo i testiranje na novi koronavirus', kaže dr. Gulati.