ZELENI PONEDJELJAK

Vegetarijanska pašticada sa sejtanom

16.02.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih dalmatinskih recepata, pašticada ima i svoju vegetarijansku inačicu u kojoj je glavna zvijezda sejtan

Prijatelji životinja pokrenuli su kampanju Zeleni ponedjeljak po uzoru na međunarodnu kampanju Meatless Monday s ciljem pružanja pomoći svim zainteresiranima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom (barem) jedan dan u tjednu na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla. Tim povodom donosimo vam recept za pašticadu  od sejtana koji su Prijatelji životinja pripremali sklopu svojih radionica kuhanja.

Sastojci (za 4 osobe):

marinada za sejtan: 3-4 žlice soja sosa
2-3 žlice maslinova ulja
4 češnja češnjaka narezanog na manje komadiće
2 žlice octa
ružmarin, papar, klinčići, par listova lovora
oko 400-500 g sejtana, 100 g dimljenog tofua
1 veći luk
2-3 mrkve
1 korijen peršina
komadić korijena celera (to sve zajedno dobijete u onom grincajg-kompletu za juhu s placa, tako je najjednostavnije)
5-6 suhih šljiva
komadić kisele jabuke (opcionalno)
origano
papar
0,5-1 dl crnog vina
cca 1 dl pirea od rajčice
nasjeckano lišće peršina

Postupak:

1. Pomiješati sastojke za marinadu i preliti preko sejtana narezanog na ploške debljine oko pola cm. Ostaviti da se marinira što dulje, najbolje preko noći i po mogućnosti u hermetičkoj posudi tako da je možete preokretati kako bi se sve ravnomjerno mariniralo.

2. Na malo maslinovog ulja zagrijati sitno nasjeckan luk, dodati nasjeckani dimljeni tofu, nasjeckanu ili naribanu mrkvu, korijen peršina i celer te pirjati par minuta po potrebi podlijevajući vodom. Dodati šljive, marinadu (iz nje prethodno odstraniti samo klinčiće), nasjeckanu jabuku i začine, doliti još vode i pustiti da kuha oko pola sata.

3. Za to vrijeme ocijediti sejtan, uvaljati ga u brašno i prepržiti s obje strane na malo vrućeg ulja te staviti da se ocijedi na papiru. Ovaj korak zapravo nije neophodan, no s njim bit će ukusnije.

4. Nakon otprilike pola sata kuhanja ubaciti umak u mikser (prethodno izvaditi lovorovo lišće!) i dobro ga izmiksati te dodati toliko vode da se dobije neka srednja gustoća. Po potrebi dodati još suhih šljiva ili malo octa te začina. Vratiti u lonac, dodati vino i pire od rajčice, složiti u umak ploške sejtana i pustiti da sve zajedno kuha još cca 15 minuta. Na kraju posuti nasjeckanim peršinom.

5. Poslužiti uz tjesteninu, njoke ili knedle od kruha.