VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (8. studenog)

08.11.2010 u 09:10

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

IMAM JAKE NOGE

Bok, imam 14 godina visoka sam 166 i imam 63 kilograma, imam dosta jake noge, ali nisam jako debela... Problem su moje noge koje su predebele i ne osjećam se ugodno u kratkoj odjeći i uskim trapericama koje jako volim nositi. Ne bavim se nikakvim sportom jer mi je dnevni raspored jednostavno pretrpan. Molim vas da mi preporučite nešto što bi mi moglo pomoći da omršavim u području trbuha i nogu, a da pritom učvrstim noge. Moj drugi problem je što imam male grudi. Tokom ljeta prijatelj me gurnuo s mola i pala sam nezgodno na trbuh. Grudi su me boljele. Je li moguće da mi zbog toga pada grudi prestanu rasti??? (visina mola do površine mora je oko jedan metar, a dubina vode bila mi je do ramena)

by: Zabrinuta

Redakcija Teena:
Da ti odmah riješimo zadnji problem – teško da bi se grudi tako šokirale od pada pa da prestanu rasti. Tako da se odmah kreneš relaksirati po pitanju ovog problema i uključiš najviši stupanj strpljenja po tom pitanju jer sa 14 godina imaš o-ho-ho godina pred sobom za tjelesni napredak po ovom pitanju. I uopće ne sumnjamo da će taj napredak biti uspješan. Stoga, strpljivo i smireno sjesti i čekati razvoj situacije. No, što se tiče preoblikovanja tijela – tu treba krenuti u akciju šireg tipa. Mi uvijek volimo reći kako postoji ogromna razlika između slabljenja i mršavljenja. Prvi tip je koma, to znači da samo gubiš i ništa ne dobivaš i može ići prilično na brzinu. Samo slabiš i iscrpljuješ se, ništa (dobro) drugo. Drugi tip je spor, treba vremena i strpljenja i zahtijeva odlučnost, disciplinu i izdržljivost. To znači jesti (manji obroci, više njih kroz dan) i vježbati (preoblikovati se). Ovim stilom se postiže super zadovoljavajući i zdrav make over. Ako ti nemaš vremena za odlazak na naku fizičku aktivnost, onda tu istu aktivnost možeš donijeti sebi doma. Predlažemo ti da posudiš neki od fitness dvd-ova, odnosno, bilo koji koji služi za kućno vježbanje s dobrim uputama kako vježbati i preoblikovati ciljna mjesta. Takv dvd-ove ti imaju Cindy Crawford, Renata Sopek, imaš čak i Tai-Chi, salsu, zumba...Stvarno, ponuda na tržištu ti je takva da samo kažeš en-ten-tini i kreneš u akciju. So – go!

JEDAN KORAK NAPRIJED, DVA UNAZAD

Krenula sam u srednju, savršen novi razred, osim jedne osobe. Ta osoba je on. Sa svima sam super, ali on! Nikako na zelenu granu. Ne znam kao, njegovi frendovi su došli na ideju da me zezaju za njega. I sad je tako. Jedan dan se svađamo, dajemo sve od sebe da se posvađamo, kao da ima neku čudnu potrebu da od 30 osoba on mene komentira, mene zeza, živcira, a nakon pet minuta sve je super, pričamo normalno i sve.

Ili ona famozna situacija - ja ulazim u razred njegovi frendovi u glas krenu: 'Joka evo je..joka ovo..joka jesi sretan..?' A Joka samo šuti. Plaši me to što smo isti, željeli smo istu srednju, predomislili se, volimo životinje, idemo na dramsku, ne ide nam matematika. Stalno smo u onoj situaciji: ja želim pogledati u njega,a on već gleda u mene. I obožavam taj osjećaj. Ali, to je to, samo pogledi, stalno,svaki dan. Njegovi prijatelji su to vidjeli, i sad ga zadirkuju.A tko i ne bi? Kada sam u blizini hvali se kako mu se sviđa neka tamo iz prvog ef pa prvog ka pa drugog a.Mislim da želi biti kul ili? Ali znam da ne mogu više ovako..gledati ga..svađati se s njim ..pomiriti se..a niti trpjeti njegove izjave: 'Ja ne bih bio s njom...'

Redakcija Teena:
Pa, da, zbližavanje je ponekad najteža stvar na svijetu iako ti i srce i dlanovi i duša gore od čežnje i želje. Nije lako napraviti prvi korak i krenuti u akciju. Cure to obično očekuju od dečki i očajavaju u teškom jadu kada se to ne događa, misleći kako njemu zapravo nije stalo. No, ponekad je dečke jednostavno – strah. Jednako kao i cure. Naravno, sve je to riskantna igra, no, čovjek mora biti hrabar u životu i potruditi se oko onih stvari do kojih mu je stalo. Zato se treba dobro uvjeriti da dečko zbilja osjeća nešto i onda krenuti u akciju koja se najviše temelji na tome kako njega opustiti dovoljno da napokon napravi prvi korak. To znači da zapravo ti jesi pokrenula stvari i dala znak, ali, on je obavio svoj zadatak. Kužiš? Tako će svi biti sretni i zadovoljni. Mi ti predlažemo da ga probaš za početak napraviti malo ljubomornim i početi pričati o nekom dečku koji ti se sviđa. On to sada radi tebi, čisto te iskušavajući da vidi kad i koliko ćeš poludjeti i što si sve spremna, takva, napraviti. E, pa, ti ostani mirna i jednostavno kreni u napad čineći ga ljubomornim, čisto da vidi da bi mogla odlepršati ako on nastavi biti ovako nepoduzetan. Vjeruj nam, dečki dobiju nadnaravnu energiju i snagu kada ih bocneš ljubomorom u srce poput šiljka i znaju srušiti sve preostale prepreke koje mu stoje na putu do cilja. Tebe. Evo, sad su potezi na tebi..;)

MAMA KONTROLIRA MOJE SMS PORUKE

Bok!! Imam 16 godina, i moj problem je moj odnos s roditeljima. Prije dvije godine sam se preselila iz Kanade u Hrvatsku i otada sam imala probleme s roditeljima, nikada se ne slažemo i nikada nisam dosta dobra za njih, uvijek sam ispod njihovih očekivanja. Već dvije godine živim u Hrvatskoj, a kad tražim izlaske ili nešto drugo uvijek dođe do velike svađe između mene i njih. Ne želim se ja svađati s roditeljima. Znam da oni žele najbolje za mene, ali stvarno nekada pretjeruju. Sad kad je počela nova školska godina, nova škola, novi prijatelji, to je sada VELIK problem za njih. Npr. zovu me kad sam u školi i pitaju gdje sam, a kao ono ne znaju gdje sam. Nisam više dijete od devet godina pa da me moraju zvati svaki tren. Najviše imam problema s mamom. Ona uvijek očekuje sve petice kad dođe do škole jer sam bila odlična učenica kad sam bila u Kanadi, a sad mi je malo teško jer se još upoznavam s jezikom i kako sve ide tu u Hrvatskoj. Jučer sam dobila 4 iz hrvatskog i bila sam sva sretna, a kad sam došla doma i rekla mami da sam dobila 4 iz hrvatskog jezika, bila je ljuta i govorila je kako se ne trudim. To stvarno ne mogu podnositi, ja sam se trudila naučiti koliko sam mogla i koliko sam razumjela i još ništa nije dosta dovoljno za nju.
Inače, razgovarala bih s mamom o ovome, ali jer moja mama nije normalna moram vas pitati. Imam dečka i već smo zajedno mjesec dana. Mama već zna da imam dečka, a i tata. Ali problem je da svaki put kad se dopisujem s njim, mora ona vidjeti sve poruke, nikada nemam svoje privatnost, mislim, ne skrivam ništa od nje pa ne znam zašto ona sumnja u mene. Još jedan problem, ja se ne znam ljubiti, ili kako kažu na hrvatskom tu, žvaliti. Nemojte molim vas ovo objaviti na web stranicu jer stvarno ne želim do to itko zna. I sada svaki put kad vidim dečka, i pokušava me poljubiti, ja se odmaknem jer ne želim praviti budalu od sebe.

Molim vas! Pomozite mi!

Redakcija Teena:
Pa, možda si i ti tom dečku prva za poljubac u životu, samo ti o tome nemaš pojma, isto kao što on ne zna to za tebe. Samo, možda je on samo dovoljno hrabar da svoju namjeru provede u djelo, za razliku od tebe koja, zasada, još uvijek oklijevaš. No, kada preživiš taj prvi put, vidjet ćeš da je sve stvar vježbe i uopće nije komplicirano kako sada to tebi izgleda. Uostalom, on neće ni primijetiti ništa jer je i njemu normalno da, u vašim godinama, imate oboje tremu, tako da nitko od prvog puta ni ne očekuje vatromet. No, zato uvijek postoji nastavak i drugi, treći, četvrti, peti...i milijunti fenomenalni put. Zato, oklijevanjem produžavaš agoniju i izbjegavaš vrlo lijepa iskustva, a to nema smisla. Skupiti hrabrost, udahnuti duboko i baciti se u vodu. Tako je bilo svima i svi prežive! Nedavno smo i u Teenu pisali kako se riješiti treme od prvog poljupca pa malo prosurfaj i nauči nešto iz teksta.

Što se mame tiče, vidimo da je strah u njoj jači od kontrole nad nekim postupcima, pa ti predlažemo drugačiji pristup. Budući vidimo da je i tvoj otac upućen u cijelu priču, zašto ne bi sjela i malo porazgovarala s njim, te mu povjerila kako se osjećaš? Bez razgovora nema promjene, mi ne vjerujemo u drugačiji pristup, tako da je ovaj razgovor jedina stvar koju možeš pokrenuti da dovede do nekih promjena. Sve se mijenja, pa tako i ti i tvoj život, zato će tvoja majka jednostavno morati prihvatiti neke promjene. No, vjerujemo da će lakše biti da ona prihvati te promjene ako joj i tvoj tata ukaže da neke stvari tu jednostavno ne štimaju. Tako ćeš imati podršku, a i vrlo važno zaleđe za sve promjene koje ti se događaju i koje ćete jednostavno svi morati nekako preživjeti. Mi držimo fige da sve prođe uspješno! Cheers!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr .