VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (6. srpnja)

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.07.2009 08:55
  • Objavljeno 06.07.2009 u 08:55
teen pitanja

teen pitanja

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Na stranicama Teena svakog tjedna odgovaramo na vaša pitanja

ZALJUBLJEN U NAJBOLJU PRIJATELJICU

Za početak da vas pozdravim i pohvalim, jer stvarno svojim odgovorima znate pomoći ljudima. Sad je došao red na mene, da i ja nešto pitam, jer sam u velikoj dvojbi. Na prvoj sam godini fakulteta, gdje sam upoznao puno ljudi, a među njima se našla jedna jako zgodna djevojka koja ide sa mnom u grupu. Sve je super krenulo i brzo smo se jako zbližili. Pomagala mi je oko ispita i tako smo postali frendovi. Sve bi bilo savršeno, međutim ta cura se meni od prvoga dana jako sviđa i ja bih je jako htio za svoju djevojku. Sad nastaje mali problem jer smo mi prijatelji i mene je strah da je ne izgubim i kao prijateljicu. Ne znam kako da je pitam je li ona za nešto više jer ću poludjeti koliko me privlači, stoga, molim vas, pomozite. Što mi je činiti? I kako?

Redakcija Teena: Hm, jasno nam je da ti žestoko gori pod petama jer ta cura mora da je zbilja prilično fatalna, no mi ćemo ti odmah u startu uprijeti prstom u nešto jako važno. Kužimo mi da ti trenutno ne možeš podnijeti pomisao da bi je izgubio, pa je želiš zadržati pored sebe u bilo kakvom mogućem obliku. No sasvim je razumljivo da trenutno, zapleten u hrpi svojih zbunjujućih emocija, ni sam ne uspijevaš vidjeti da si je već izgubio kao SAMO prijateljicu. Nismo baš sigurni koliko bi ti izdržljivo bilo prihvatiti je samo kao takvu nakon što si samo jednom preskočio hrpu prijateljskih osjećaja i uskočio u potrebu da ti od nje treba samo više od toga i točka. Želimo ti reći kako je jako teško ići u rikverc u ovim stvarima, nakon što si već u punoj brzini preletio ogroman zavoj na kome je ispisan put do nečijeg srca. Sve ovo ti samo znači da jednostavno moraš riskirati jer ti nema natrag. Pa kako bude... Mi tu curu ne poznajemo pa ne znamo što bi se najlakše moglo zavući u njeno srce, no definitivno smo sigurni da se polaganim pristupom kod cura uvijek šanse povećavaju za barem 45 spasonosnih posto! Znači, ne navaljuj, ne brzaj, ne napadaj... prerano! Najbolji pristup ti je održavati prijateljstvo jer se tako postiže bliskost, izvući iz sebe sve atome energije kojom bi je mogao (za)očarati i pokazati joj svako malo trud i pažnju, ne pretjerano, ali toliko da skuži da si uvijek tu kada treba. Nakon ovoga truda trebaš vrebati pogodan trenutak da joj daš do znanja da ti znači ipak više od samo prijateljice, i to na izluđujući način. Čuj, rizik je, ali, ako ti je stalo, pa ako još i upali, isplati se. Mi još samo idemo zamoliti Kupidona da odapne strijelu i nacilja je ravno u srce, pa da ti i viša sila malo da vjetra u leđa! U svakom slučaju, good luck!

BOJIM SE SEKSA

Bok! Ovako, imam velik problem koji se tiče seksa. Znači, imam 15 godina i dečka koji je tri godine stariji od mene. Skupa smo jako dugo (uskoro osam mjeseci) i imamo problem. Par puta smo došli skoro do kraja, ali ja mislim da ne mogu! Jednostavno, ne ide. Prije toga je sve OK, ali kad dođemo do te točke gdje bi se to trebalo dogoditi - ne može ući. Strah me je i krivo mi je zbog toga, ali i zbog sebe, jer i ja to jako želim. Je li moguće da nešto nije u redu sa mnom? Što da radim?

prestrašena

Redakcija Teena:
Gle, naš ti je jedini savjet, ako u jednoj rečenici povezanoj sa seksom upotrijebiš jednom ili više puta riječ strah, onda to uzmi za ozbiljnu stvar. Tu ti ne mora imati veze što si dugo u nekoj vezi jer tijelo i mozak ne reagiraju na proljeće ili ljeto što se ovoga tiče, nego na unutrašnji sat koji ti govori kada se kazaljke poklope na 'spremna sam'. Nama se čini da ti uopće nisi (ipak!) spremna bez obzira na sve vanjske idealne uvjete koje ste ti i taj dečko postigli. OK, možda tebi svijest govori kako je sve super i nema razloga za frku, ali ako ti u podsvijesti neprestano zvoni i urliče paničan alarm, onda ga treba poslušati, a ne stišavati. Nama se jednako tako čini da ti želiš biti spremna kako bi pokazala svom dečku da će vam veza uklizati u fazu koja njemu za njegove godine treba, no to još uvijek ne znači da ti stvarno to jesi. Ako nisi – nisi. Tu nema pregovora, previše priče ili upitnika. Moraš reagirati i raditi baš onako kako se osjećaš, ne smiješ osjećati ni odbojnost, ni strah, ni paniku. To ti nije to. Postavi se i napravi onako kako osjećaš inače bi cijela priča mogla imati loše posljedice po tebe. Nemoj osjećati obvezu da udovoljiš svom dečku ako još nisi spremna, na to imaš potpuno pravo i nitko ti ga ne može oduzeti. Tvoj dečko, ako ste već toliko dugo zajedno, mogao bi i trebao imati razumijevanja za to, a uostalom, čemu postoji mašta ako je ne znaš upotrijebiti. U međuvremenu, treba uključiti malo strpljenja i pričekati da se sve kazaljke poklope na 'OK, sad sam fakat spremna'. Evo, promisli pa djeluj. Go!


NA MUKAMA ZBOG LJUBAVI

Ne znam kako bih započela ovo pismo. Bila sam sasvim obična djevojka. Ali odjednom se to promijenilo. Molim vas, pomozite mi jer ne znam što učiniti! Imala sam najboljeg prijatelja koji mi se sviđao. On me je pitao za hodanje, ali nisam mu ništa odgovorila jer sam mislila da se zeza. No odmah mu se počela nametati jedna djevojka i u tome je uspijevala sve više i više. Nisam to mogla podnositi pa nisam više razgovarala s njim. Bilo je još tu puno događaja... Ali sad ide ono najvažnije.
Napokon sam ja njega pitala za hodanje. No on je to odbio jer me ne želi izgubiti kao prijateljicu. I to sam nekako prebrodila. A onda je u moj život ušao on. Svidio mi je se, ali postoji mali problem - on je mlađi od mene. I sada ne znam što da radim. Jer me je taj moj bivši prijatelj zamolio za uslugu, a ja sam se osjećala kao njegov sluga. Godinama sam trpjela i branila ga. Ali sad ne znam više. Ovu novonastalu situaciju ne mogu riješiti sama sa sobom.
Ne znam što da radim. Da ga volim ili ne? I što mu je značilo da me ne želi izgubiti? Pa zašto me je onda prije pitao za hodanje? A otkada je taj mlađi dečko otišao u Zagreb jako mi nedostaje.
U međuvremenu sam čula da i moj dragi prijatelj nešto osjeća prema meni. Ali ona druga cura mu se sve više i više nameće. Čak mi je objavila rat... Što da napravim? Da se udaljim od obojice ili...?
U međuvremenu sam imala dečka. Prekinula sam s njim jer je taj moj prijatelj bio jako ljubomoran i pričao mi je svakakve gluposti o njemu.

Redakcija Teena: Uh, uh, uh... Nemoj se ljutiti, ali malo smo se pogubili zbog tvojih 'dečko 1', 'dečko 2', pa još i 'dečko 3' problema. Znaš kaj, reći ćemo ti jedan savjet kojeg se i sami držimo kad krene ovakva top lista u životu - uzmi ljubavni godišnji! Uzmi malo zraka i predahni malo. Odmah ćeš skužiti kako ti je koncentracija poboljšana i kako jasnije vidiš sve oko sebe, a naročito unutar sebe. Znači, uzmi malu pauzu i daj si vremena da promisliš što (i koga) zapravo želiš jer to nitko ne može ni znati ni odlučiti umjesto tebe. Kad krene životni en-ten-tini, onda to samo znači da bi mogla sve, ali možda i ništa. A to tako ne valja, kužiš. U svakom slučaju, naš savjet ti je upravo ovo što smo rekli, a sama odluka, kao i izbor je na kraju samo tvoj. No što se tiče cure koja objavljuje ratove, to rade samo nesigurni, pa se nemoj na to ni obazirati. Isto tako, ljigavo je boriti se na takav način za dečke jer se na taj način samo dečki bore za cure. Očito mu ona i nije baš toliko napeta kad se jadna mora toliko boriti. Što se tiče onoga što ti je rekao, možda si ga povrijedila pa se sada ne želi ponovno opeći. Zato mu pristupaj oprezno, bez navaljivanja. Ukoliko vidiš da tu ipak nema kruha, onda ti savjetujemo da razmišliš o mlađem dečku, ako je dobar kao čovjek, pa što? No mi ipak mislimo da bi ti trebala malo predahnuti od ove gomile upitnika pa kad se dobro odmoriš, uskličnik će se objaviti sam. Odluka je na tebi! Cheers!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi