VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (4. svibnja)

04.05.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakog tjedna odgovaramo na vaša pitanja

HELP, MENI JE 15, A NJEMU 26

Imam jedan veliki problem. Imam dečka koji je savršen, super se slažemo. Samo, ja imam 15 godina a on 26. Muče nas te godine i razlog prvog prekida je baš taj: velika razlika u godinama. Moji roditelji se slažu s tim, dok on svojima ne želi reći jer bi reakcije njegove majke bila prestrašne. U našoj vezi trenutačno je sve super kao u bajci. Samo dokad će to trajati? Već smo u vezi 2 i pol mjeseca. Je li to po našem zakonu pedofilija? Hitno trebam savjet. Što dalje da učinim? Stvarno ga volim i on mene, znam to. Unaprijed hvala

Redakcija Teena: Moramo priznati da su nam obrve same od sebe poletjele u zrak kada smo pročitali tvoj mail. Iskreno, ne znamo što kaže zakon za kombinaciju kao što je vaša jer mi se ovdje po svim stvarima ravnamo po srcu, pa tako i nećemo čeprkati po tom pitanju i tako službenim tonom razgovarati s tobom. Ako vaši roditelji nisu zabrinuti glede zakona, onda je bespredmetno od nas o tome razglabati. No, nama je zanimljivija činjenica što to pitanje zakona brine – tebe! Znači, bez obzira, bilo fatalno ili ne, postoji mrvica koja tebe žulja u toj kombinaciji i drži te na oprezu. Mi mislimo da je to dobro jer, po nama, vas dvoje se ipak ljuljate na granici shvatljivog i neshvatljivog. Mi ne možemo suditi ili presuđivati o nečijoj ljubavi, to je nemoguće. No, nikada nismo bili za bezglavost u ničemu, pa tako ni u ljubavi. Ti nam u ovoj kombinaciji nisi velika enigma jer, nemoj se ljutiti, imaš dovoljno malo godina, a samim time i iskustva da te se uvjeri da je bijelo crno, a crno bijelo. Jer, s čime ti to možeš usporediti, ako ćemo iskreno? Znači, ti sada možeš misliti sve što te se uvjeri da je tako i vjerovati da je to zbilja tako. No, tvoj dečko, sori, ima dovoljno godina da zna da je bijelo bijelo, a crno ipak crno, a plus ima i moć da nekoga uvjeri da sve to nije tako. Kužiš? Mi ne možemo suditi o njegovoj ljubavi, ali možemo se samo pitati gdje mu je (barem mrvica) razuma?

Naravno, tko se nije zaljubio tako fatalno da nije znao gdje je i kako se zove, nije ni živ bio, pa možemo reći da imamo razumijevanja za taj osjećaj. No, svaki odrastao čovjek zna da se u životu ne treba uzeti sve što se poželi jer ponekad poželiš i nešto što možda ne bi trebao. A tvoj dečko je – odrastao čovjek! Mi vama ne možemo reći što da učinite jer nešto nam govori da što god mi rekli, što god bilo tko rekao, vi ćete tako i tako učiniti po svome, zar ne? Znači, nećemo se upuštati u savjete tog tipa. Ono što ćemo ti reći je da, bez obzira što plutate na oblačiću idile, a u dva i pol prva mjeseca veze SVI plove istim oblacima, pazite da ne padnete vrlo žestoko nosom na zemlju. A ako padnete, moglo bi boljeti i to jako. Mi zato preporučujemo da tijekom plovidbe na ovim oblacima ipak malo uključite i dodatne pogonske motore – razum. No, odluka je vaša, kao i sudbina. Good luck!

STALNO SE SVAĐAM S FRENDICOM

Pozdrav! Znam da ovakvih mejlova dobivate na tone. I da ste odgovorili na te iste masu puta. Ali sam smatrala da ja to ne trebam čitati jer se meni tako što neće dogoditi. E pa je! Imam 14 godina. Problem je u mom odnosu s frendicom (jednom od najboljih do nedavno). Da ne okolišam, problem je taj da ona mene jednostavno ponekad (čitajte: kad netko drugi obrati pozornost na nju) ignorira ili se ponaša prema meni kao da sam budala (a nisam). Inače sam dosta nagle naravi. No prema njoj (i ostatku ekipe) imam, valjda, slonovsko strpljenje. Valjda jer je volim i ne želim izgubiti. Prije nekih mjesec dana sam joj otvoreno, bez svađe i okolišanja rekla kako stvari stoje i rekla samo joj da mi ne treba takva frendica kakva je ona meni trenutno jer to na mene vrlo loše utječe (najemotivnija sam osoba koju poznajem) i neka sama odluči je li joj stalo do nas ili ne. Sve je to lijepo prihvatila. Bar sam tako mislila. Ispričala mi se i rekla da joj je drago što sam joj to rekla, jer da nije znala. I sad opet ista stvar. Nemam ja problema s tim što je ona dobra sa svima i drago mi je to. I ja sam. Ali ne treba zato odbaciti mene s kojom je dobra jako dugo. Sad nam je zadnja godina zajedno i ne bih htjela da se posvađamo. A meni je dosta toga. Ona je užasno lako uvredljiva i plane na svaku. Ni drugima se ne sviđa kako olako odbacuje ljude ali ne kužim onda zašto joj uvijek nastoje ugoditi (ja to sigurno ne radim, bar ne uvijek). Ono, to me fakat boli. Evo primjera: jedan dan smo se zezale i na MSN-u je napisala kako nas sve voli (stavila je naše nadimke). Nakon toga se nisam smijala svemu što kaže, te sam otišla s dečkima i još jednom fredicom jer mi se nije dalo čekati. A ona je odmah iz onog 'Volim vas' izbrisala frendičin i moj nick. Sad kad je postala dobra s ostalim curama iz razreda, ja sam out. I tako u krug. Možda se tako ponaša jer ima neki strah da ne bude prihvaćena. Srećom, nikad nisam sama. Dakle, ako imate volje na ovo nešto reći, bilo bi lijepo. Jer ja više ne znam ništa.

Redakcija Teena:
OK, jasno nam je. Gle, ljudi se traže i nalaze po nekoj istoj ili vrlo sličnoj energiji koju u sebi nose. No, kada se već jednom po tome spoje, onda je prva stvar koja ih može rastaviti – karakter. Nama se čini da se ti i tvoja frendica vrlo žestoko razlikujete po karakteru i tu vam je slaba točka na kojoj se to prijateljstvo konstantno ljulja. Potpuno vam je suprotna reakcija na okoliš koji vas okružuje, a to ti znači da je tvoja frendica prilično nesigurna u sebe, za razliku od tebe. Tamo gdje se ti osjećaš kao riba u vodi, ona se osjeća ugroženo i tu nastaje lom. Kada ste same i kada ona nije ugrožena, onda je idila, ali to bi ti značilo da gotovo trebate sterilne uvjete da bi ona bila sretna i mirna. Naravno da te kužimo koliko ti to smeta i naravno da se tako ne može živjeti. No, nažalost, bojimo se da je jedino što ti može pomoći da se to promijeni je da ona prvo promijeni – sebe. To ti je vrlo slično životinji, kada osjeti da je ugrožena, bit će zahtjevna, opasna, komplicirana, može i napasti. Kada opasnost prođe, biti će umiljatija od tek rođenog janjeta. To su ti te promjene raspoloženja koje se izmjenjuju nenadano i iznenada, po sistemu - nikad ne znaš kad će grunuti. Normalno je da to tebe iscrpljuje. Nema recepta po kojem se to može izbjeći, ali ti bi trebala svakako zaštititi samu sebe. To ti znači da je doziraš sama sebi i svojem životu u onolikoj količini i vremenu koliko možeš izdržati i koliko ti se da. I, pogotovo, u onom obliku koji možeš istrpjeti, a to ti znači, ako s njom imaš mir nasamo, onda se tako organiziraj. Sve drugo će ti biti jako teško postići. I ono najvažnije što ti savjetujemo je da svakako posvetiš pažnju i drugim ljudima u svojem životu. Nadamo se da će ti se ova situacija posložiti na najbolji mogući način. Cheers!

KAKO DA SE PRIBLIŽIM DEČKU KOJI MI SE SVIĐA

Čitam vas već duže vrijeme i sad sam odlučila sa vama podijeliti svoj problem. Znam da ima puno većih problema od mojeg, no imajte razumijevanja i dajte mi neki savjet. Dakle, da počnem. Nekoliko tjedana mi se sviđa jedan dečko. U početku sam mislila da se i ja njemu sviđam i davao mi je takve znakove. Jednom sam mu slučajno poslala poruku u kojoj piše da mi se sviđa, ali on uopće nije reagirao na to. Sada me rijetko primjećuje, što mi se uopće ne sviđa. On je dobar u školi i uzoran je, ali se zna i zabavljati. Prije me zvao da idem sa njegovom ekipom van i išla sam nekoliko puta. Sada me više ne zove, a ja se ne želim nametati.
No, uz sve to, primjetila sam da se sviđam njegovom najboljem prijatelju. On mi je OK i prije mi se sviđao dok nisam shvatila da je jako djetinjast. Nisam ni ja nešto puno ozbiljnija od njega, ali je previše neozbiljan za osmi razred. Ne želim povrijediti njegovog prijatelja, ali jednostavno sa njim želim biti samo prijateljica. Znam da bih trebala iskoristiti to što mu se sviđam, ali ja jednostavno želim njegovog prijatelja. Ne znam više što da radim, kako da se ponašam pred njima, zato vas molim da podijelite sa mnom vaše mišljenje jer ga zbilja želim znati. Hvala unaprijed.

U oblacima

Redakcija Teena: Pa, čuj, mi, kao prvo, želimo u startu riješiti pitanje jedne rečenice koja nam je prežestoko zazvonila u glavi. To ti je ona u kojoj kažeš 'Znam da bih trebala iskoristiti to što mu se sviđam...'. Hm, moramo od ovoga krenuti jer ako ovako postavljaš stvari, onda ne možeš ni očekivati da će se stvari slagati po željenim slijedovima. Znači, treba malo preokrenuti stvari u svojoj glavi, pa onda u život, a to ti znači zaboravi ovu rečenicu i nikada je se više nemoj sjetiti. Jer, što to znači da bi trebala iskoristiti to što se nekome sviđaš? Tu nema mjesta iskorištavanju, niti bi ikako mogla profitirati od te situacije, možeš samo učiniti nesretnima sebe, a njega pogotovo. To je kao da ga potpuno namjerno ideš povrijediti. OK, što se tiče ovog drugog dečka, ne možemo biti sigurni što on misli i želi. Najmudriji potez ti je, kada vidiš da se netko odmaknuo i napravio distancu, da jednostavno pustiš da se stvari slegnu i ti se malo odmakneš također. To ti znači da se ponašaš kao i do sada, posve normalno, popričaš kada ti se obrati, pozdraviš i tako, ali bez poruka i slanja ikakvih drugih znakova. No, svaku priliku u kojoj vidiš da bi mogla dulje popričati s tim dečkom koji ti se sviđa, svakako iskoristi i tu se stvari mogu lijepo raščistiti da se vidi ima li što od te vaše priče. Evo, ovo ti je naš skroman savjet, a mi ti svakako držimo fige za happy end!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.