VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (29. lipnja)

29.06.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakog tjedna odgovaramo na vaša pitanja

IZGUBILA SAM SAMOPOUZDANJE JER NEMAM DEČKA

Bok, pišem vam jer me jako muči što već tri godine ne mogu naći dečka. Iako mi to zvuči jadno, zbog toga tonem u depresiju. Mislim da sam previše ružna da nađem nekoga i jednostavno više nemam ponuda. Polako mi pada samopouzdanje i po cijele dane sam jadna i nikakva. Kako da se naučim pomiriti s tim i živjeti normalno?

Redakcija Teena: Pa tako da promijeniš pogled na cijelu stvar. A krivi pogled na cijelu priču ti je u rečenici: 'Mislim da sam previš ružna da nađem nekoga i jednostavno više nemam ponuda.' Čuj, logično je da čovjek padne i izgubi samopouzdanje kada se (pre)dugo koprca u situaciji koja mu ne ide od ruke. U tom lošem feelingu je iznimno lako dopuzati do još goreg feelinga a taj je da pomisliš da ne vrijediš ništa, a najgori je ako pomisliš da imaš cijenu zalijepljenu na leđima i da je ista vrlo niska te da postoji tržište na kojem tvoje dionice ne kotiraju baš dobro. Taj pogled na samu sebe ti je uvod u neuspješan scenarij jer pokazuje da ne voliš samu sebe, a to se vidi. I ne samo da se vidi, nego nije ni privlačno. Moraš znati da u svačijem životu postoje faze. Ti si upravo u jednoj u kojoj ti se nisu poklopile okolnosti koje bi te dovele u situaciju koju priželjkuješ. S druge strane, pogrešno je koncentraciju usmjeriti samo na cilj, jer to netko može protumačiti kao da ti je zapravo svejedno s kim ćeš ćeš biti, samo da se napokon riješiš tog epiteta solo. Mi znamo da je danas jako teško biti solo jer se veza stavlja na trofejno mjesto, to se po novinama tretira kao neki životni uspjeh, a ako je to već tako, onda se čovjek lako osjeti luzerom ako to nije postigao.

Treba biti čvršći od toga i ne dati se slomiti pod pritiskom glupavih zakona koje nameću oni koji nemaju pametnijeg posla. Sve što radiš u životu mora imati smisla, pa tako i ljubav. Ne možeš ući u vezu da bi Štefica s trećeg kata napokon prestala komentirati. Moraš imati osjećaj da ta specijalna osoba tebi iznimno puno znači i da te je baš briga za mišljenje drugih. Kužiš? Znači, izbaci iz sebe mišljenje da si na tržištu i da postoji cijena kojom te se može okarakterizirati, to prvo. Nakon toga fokusiraj se na svakoga tko ti je zanimljiv, i to pozorno, nemoj izgledati kao da izbezumljeno nekoga tražiš i da u svakome vidiš potencijalnog brisača riječi 'single'. I, na kraju, ali najvažnije – počni voljeti sebe! To se radi tako da ne budeš stroga prema sebi i da ne misliš da si sama kriva za sve neuspjehe koje doživiš. Ponešto ti je u životu i na višoj sili koja zakaže onda kada ne bi trebala. Kreni s radom na sebi odmah, vidjet ćeš da će uskoro to netko prepoznati i zavoljeti u tebi! Go!

KAKO VRATITI IZGUBLJENO POVJERENJE

Lagala sam mami! Ali nisam mogla više i sve sam joj priznala, međutim sad sam izgubila njeno povjerenje. Bilo je užasno, dobila sam i groznu kaznu, ali me nije bilo briga, više me je izjedalo iznutra. Otada je prošlo malo manje od mjesec dana. Kako vratim njezino povjerenje?

Redakcija Teena: Polako i strpljivo, to ti je jedini način! Kada dođe do situacije da netko izgubi povjerenje u tebe, onda, ako ti je stalo, moraš neko vrijeme šutjeti i puzati kako bi dopuzala do početnog stanja. Ušuti, odradi svoju kaznu i budi skromna neko vrijeme u svojim potrebama. To ti je početna faza pokajanja. Nakon određenog vremena, kada mama vidi da si bila spremna odraditi svoje pokajanje u praksi, onda možeš zamoliti za jedan ozbiljan razgovor u kojem bi joj potvrdila i teoriju. Svakako trebate ponovno porazgovarati i trebaš joj reći da ti je zbilja žao još jednom, ali tek nakon što si odradila onaj fizički dio zatvorske kazne za svoje grijehe. Mi se nadamo da neće dugo trebati da tvoja mama shvati da ti je ozbiljno krivo zbog svega i da se više neće ponoviti. Sretno!

BOJIM SE DA SAM TRUDNA!

Poštovani! Imam velik problem i molila bih vas da mi pomognete. Naime, nedavno sam prvi put stupila u spolni odnos. Nisam to željela, no dečka sam poznavala već dugo godina, imali smo dugu i lijepu vezu, no nisam bila spremna na to niti sam to očekivala. Sve se dogodilo brzo i nasilno i nisam to mogla zaustaviti koliko god sam željela. Nisam sigurna je li on svršio - ne znam postoji li način da se to zna? No nismo imali zaštitu! Budući da imam 16 godina, mjesečnica mi nikad nije redovita. Još je nisam dobila, iako sam već uvelike trebala. Molim vas, recite mi kako ću znati da sam trudna i, ako jesam, kako ću se toga osloboditi?
Hvala puno unaprijed. Pozdrav!


Redakcija Teena:
Prvo što ćemo ti savjetovati nakon ovakvog iskustva ti je – psihološka podrška! I to brzo jer odmah nakon toga trebaš još brže otići na pregled kod ginekologa kako bi riješila sve ostale nedoumice koje može uspješno (raz)riješiti samo liječnik. Prvo što trebaš napraviti je da se što prije povjeriš nekoj osobi kojoj možeš vjerovati, ovako kao nama. To ti može biti mama ili prijateljica iako mi definitivno mislimo da bi bilo idealno da možeš sve reći mami koja ti može biti prava podrška u svim daljnjim situacijama. Isto tako, naš ti je savjet i da nazoveš Plavi telefon na broj 01/4833-888 gdje si potpuno anonimna jer ti definitivno treba stručna podrška budući si zapravo doživjela jedno ružno iskustvo koje bi trebalo profiltrirati kroz psihološku podršku. Nitko nema pravo nasiljem doći do nečega i nitko te ne smije dovesti u situaciju da ne možeš zaustaviti nešto što ne želiš, ako to netko ipak silom napravi, onda se zna kako se to zapravo zove. Upravo zbog toga ti sada trebaš podršku sa svih strana kako bi ojačala u sebi i kako ti ova situacija ne bi ostavila štetne posljedice po zdravlje i psihu. Moraš znati, ovo što ti se dogodilo je za svaku OSUDU i definitivno bi trebala prekinuti svaki kontakt s osobom koja te je prisilila na nešto što ne želiš, ako ne i povući daljnje poteze da ga se kazni za to što se to usudio! To je apsolutno strašno, iskoristiti svoju moć i snagu nad nekime tko nešto ne želi, a ne može se ni obraniti.
Njegov postupak je dno dna i taj isti postupak ima svoje ime koje je podložno osudi po zakonima ove zemlje. No, ti prvo popričaj s nekim kome vjeruješ kako bi imala čvrstu podršku koja ti sada silno treba, a onda odmah hitno k ginekologu kako bi vratila svoj mir što se fizičkih posljedica ove situacije tiče. Mi ti zbilja silno želimo da sve na kraju bude u redu, fizički i psihički, te da zaboraviš na luđake koji su zapravo slabići bolesnog uma koje treba kažnjavati do kraja života za sve što u spremni učiniti. Prvo se koncentriraj na sebe, a onda, uz nečiju beskompromisnu podršku, razmisli što ćeš učiniti s njim i njegovim postupkom. Mi ti obavezno savjetujemo da ga prekrižiš što se kontakata tiče zauvijek, a ostalo je tvoja osobna odluka. Želimo ti sve najbolje i da što brže zaboraviš ovu ružnu epizodu u naručju normalnog dečka koji nije bolestan u glavi. Samo hrabro, mi smo uz tebe! Be strong! Go!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.