VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (28. rujna)

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.09.2009 10:38
  • Objavljeno 28.09.2009 u 09:00
teen pitanja

teen pitanja

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

Trebam vaše mišljenje. Imam 17 godina, a dečko koji mi se jako sviđa 25. On je inače akademski umjetnik. Bila sam na svim njegovim koncertima, a poslije jednog sam mu prišla i upoznali smo se. Otad stalno mislim na njega, a kad se sjetim tog događaja, uvijek zaplačem. Molim vas, dajte mi savjet što da napravim. Da mu pošaljem mail i sve mu kažem? I kako da mu kažem? Molim vas za savjet. Unaprijed se zahvaljujem na pomoći.

Redakcija Teena: Nama se čini da bi tvoj prvi sljedeći korak trebao biti (po)vezan sa samom tobom, umjesto s njim. To bi trebalo odraditi čisto kako bi se spriječila mogućnost da već u startu izgubiš ono što želiš prije no što si uopće i probala za to isto se izboriti. Prvo na čemu bi trebala poraditi je intenzitet osjećaja koje bi rado odmah usmjerila k njemu. Osjećati nešto ozbiljno za nekoga je fakat divna stvar, no duboki i pravi osjećaji nisu ni istinski duboki, ni istinski pravi ako se nisu razvili s vremenom koje je učinilo da se dvoje ljudi dobro upozna, i to u mnogim životnim situacijama. Znači, to vrijeme polaganog upoznavanja je primarna stvar koja može dovesti do istinskih suza od sreće što si doživio da tako nešto super za nekoga osjećaš. Sve prije toga je ipak odraz nečije potrebe i silne želje da se tako fatalno i žešće uvali u vrtlog najfantastičnijih osjećaja ovog svijeta. Ako netko u sebi nosi takvu potrebu, a bilo bi sasvim nerazumljivo i nelogično da ne, onda se lako može dogoditi da tu svoju potrebu samo zalijepi na prvu osobu s kojom u punoj brzini osjeti navalu adrenalina. A to neće dovesti do željene situacije. Znači, treba se smiriti, udahnuti i stati malo na loptu. Odnosno, ne bi trebalo pokazati očajničku potrebu za nekim, nego volju za daljnjim upoznavanjem. Tako druga strana može osjetiti da je netko zainteresiran za njega kao osobu, a ne da samo želi utopiti svoju očajničku potrebu za ljubavlju u njegovom zagrljaju. Kužiš? Naš prijedlog je da od sada kreneš polako. Zašto ne bi išla i dalje na njegove koncerte te ga probala svako toliko uloviti za pokoji razgovor u kojem biste mogli otkriti kakva je tko osoba. Tko zna, možda je on po karakteru potpuno drukčiji no što si mogla zamisliti, zato je primarno da vidiš kakva je on osoba, pa onda donosiš odluke o fatalnim zaljubljivanjima. Eto, ovo je naš savjet, a svi potezi i odluke dalje su – na tebi! Cheers!

Bok! Imam 16 godina. U posljednje vrijeme me muči samo jedan problem, odnosno samo jedna osoba. Jednog dečka sam voljela dvije godine, ali bili smo samo poznanici. Prije pola godine nas dvoje postali smo najbolji prijatelji, i to upravo onda kada sam ga počela zaboravljati. Što je najgore, to mi je pomoglo da ga zaboravim. Sve više ga volim kao prijatelja, ali moj problem je u tome što sam ga previše i ovako zavoljela. Znači, svaki dan smo se čuli. Ali u posljednje vrijeme dosta smo se udaljili, različite škole, obaveze i sve to. Sada meni jako teško pada kada se ne čujem s njim svaki dan. Nekoliko puta sam mu pisala, no on odgovara, a javila sam mu se i na MSN, ali ništa. I sad, kad se vidimo, kao da smo samo poznanici. Neki mi govore da bi bilo najbolje da se potpuno udaljim od njega. Pokušala sam, ali ne ide jer mi samo još više nedostaje. Prije par dana mi je rekao da i ja njemu falim. A opet, neki drugi mi govore, nemoj dopustiti da to prijateljstvo propadne. Uglavnom, ne znam što da radim jer neki mi pričaju da ga još uvijek volim, a i da ga volim, meni je opet lakše ovako. Zbunjena sam. Potpuno se udaljiti od njega (iako sam, kad sam to napravila, bila u depri kao nikada) ili ne dopustiti da propadne prijateljstvo? Pomagajte!

Redakcija Teena:
OK, kužimo i fakat ti moramo priznati da je klackalica na kojoj se klackaš prilično bolna jer nam se čini da u jednom trenu poletiš svom silinom visoko u zrak, a onda u drugom svojom, da oprostiš, pozadinom vrlo bolno prizemljiš na zemlju, i to svom snagom. Znači, klackaš se između toplo-hladne, gore-dolje situacije predugo i previše što, naravno, vodi samo do krajnjih životnih iscrpljenja. Nije ni čudo da si na kraju mogla samo - zavapiti upomoć!. Gle, nemamo razloga to ne biti, a ti nećeš imati koristi ne budemo li iskreni. Ovo su situacije u kojima nitko ne može znati kako može završiti bilo kakav potez koji povučeš, tako da je najbolje sjesti i pokušati osjetiti koji bi potez povuklo tvoje - srce! Kužiš? Ako kreneš u odluke po srcu, nikada nećeš zapravo biti životni gubitnik jer si uvijek bila dovoljno hrabra da povučeš potez koji dolazi iz mjesta koje nikada nije u stanju lagati. Stvar je u tome da netko može znati prepoznati iskrenost tvog srca, a netko ne, a to ti samo znači da sve to onda i nije do tebe. Ne možeš utjecati na to hoće li netko znati prepoznati tvoje srce kao sebi blisko, ali možeš ustrajati na tome da se nećeš bojati pokazati ako i kada treba. Jednom će naletjeti netko tko će to napokon znati prepoznati, a i cijeniti tvoju hrabrost da ostaneš svoja. Ono što možemo savjetovati je da nikada ne slušaš što ti netko šapuće da je najpametnije učiniti u ovim situacijama jer ćeš tako redovito – pogriješiti. Tako da je stvarno bespredmetno da te uvjeravaju da ga voliš i koliko te da ćeš izgubiti sve na svijetu ako izgubiš njega. Kako to itko može znati osim tebe? Zato ostavi sve dobronamjerne savjete po strani i (po)slušaj sebe. Drugo, po nama, nježniji spol bi uvijek trebao prepustiti malo žešći trud, muku i znoj glede ovih situacija onom jačem. Znamo da zvuči pretpotopno, kao da nas je srednji vijek izbacio u 21. stoljeće, ali iskustvo nas je tako (po)učilo, pa tko voli, nek' izvoli. No, budući da je povlačenje vrlo osjetljiva taktika u ovakvim situacijama jer može dovesti do toga da druga strana pomisli da ti nije stalo, treba imati mudru taktiku. Malo se ušutjeti, ali nikada ne nestati u potpunosti. I isto tako, nikada ne otkriti previše. Znači, ovo su ti neke osnovne upute za krizne situacije ovog tipa. E sad, budući da mi nikako ne možemo znati koji potez i odluku po ovom pitanju bi ikako moglo donijeti tvoje srce, sada ti ostaje domaća zadaća da to sama sa sobom riješiš. Pa hrabro povučeš potez. Mi znamo da ćeš ti to znati riješiti, samo kreni u akciju. Go!

Bok! Čitam vaše savjete već dugo i jako mi se sviđaju. Sada i ja imam problem, pa vas molim da mi pomognete. Bila sam u vezi godinu dana i onda je on prekinuo sa mnom zbog nekih gluposti. Otad se često čujemo i, kada god razgovaramo o nama, on kaže da mu je stalo do mene i da ćemo se pomiriti, ali da mu treba još vremena, a od našeg prekida je prošlo tri mjeseca. Meni je stalo do njega i pokušavala sam razgovarati s njim, ali on uvijek izbjegava tu temu i kaže da ćemo biti zajedno. U početku smo se i viđali, ali sada se sve svelo na telefonske pozive. Molim vas da mi date neki savjet jer ovako više ne mogu, a teško mi je i prekinuti svaki kontakt s njim.

Redakcija Teena:
Da, ali isto tako nije u redu da on baca obećanja koja uopće ne izvršava. To je kao da te drži na uzici pored vode, a ne da ti da je napokon popiješ. E sad, o tebi ovisi hoćeš li mu i dalje dozvoljavati da te vrti oko malog prsta kako on hoće ili to nećeš trpjeti. To ti je zapravo odluka do koga ti je više stalo – sebe ili njega? Jasno nam je da ti je stalo do njega i, da se razumijemo, mi mislimo da ti fakat nije lako jer on te zapravo izložio emocionalnoj torturi i mučenju. Takav potez od bilo koje osobe nije nešto čemu bi mi pljeskali od ushićenja, dapače, prije bismo rekli da je to vrlo luzersko i nisko ponašanje. Nisi ti kriva što se ne možeš emocionalno otkačiti od njega jer ti on, zapravo, to ni ne da bacajući ti, vrlo nisko, mrvice kojima te zadržava tamo gdje te trenutno želi za svoje potrebe. To se ne radi ni crnom neprijatelju kojeg zbilja organski ne možeš smisliti i tako nešto nekome raditi je za svaku osudu! E, sad, sve ovisi o tebi. Voliš li ti sebe dovoljno da ovako nešto nikada ne bi više željela za sebe jer si ipak zaslužila da te se voli kako spada? Mi mislimo da se moraš hitno osvijestiti, baciti ružičaste naočale, uspraviti kičmu i zauzeti čvrst stav. Isto tako mislimo da si zaslužila bolje od ovoga. No, sad sve ipak ovisi samo o tome - misliš li i ti isto? Odgovor je na tebi. Good luck!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi