VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (2. 3.)

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.03.2009 12:10
  • Objavljeno 02.03.2009 u 09:00
teen pitanja

teen pitanja

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Na stranicama Teena svakog tjedna odgovaramo na vaša pitanja

IZLUĐUJE ME NAMETLJIVA ZAVODNICA IZ DRUŠTVA

Moj problem nije ne znam kako velik, no svakom je njegov najteži. Ipak, vjerujem da mi vi možete ponuditi neko rješenje!
Nemam problema s uspostavljanjem prijateljstava, uvijek sam otvorena za nova poznanstva i znam se dobro povezati s dečkima kroz razgovor. Svaki put kad naiđem na nekog zgodnog i pristojnog momka, trudim se što bolje ga upoznati kroz druženje, i sve ide lijepo svojim tokom, sve dok se ne pojavi 'ona' koja to uvijek pokvari...
Naime, radi se o djevojci koja je najbolja prijateljica moje najbolje frendice koja je s njom jednako dobra koliko i sa mnom. Ona je na neki način rastrgana, jer se nalazi između dvije vatre i želi da se nas dvije super slažemo i pravimo kao da je sve savršeno, a to je naprosto nemoguće. Dakle, svaki put kad izađemo van kao ekipa u kojoj je naravno i ona, dogodi mi se da bilo koji dečko s kojim se probam zbližiti, završi s njom u vezi prije nego li ja uspijem napraviti bilo kakav veći korak ili potez. I svaka ta veza ima tragičan završetak... Koliko je samo srca ta cura slomila! Svi budu zaslijepljeni njenom ljepotom i šarmom, ali se ubrzo otrijezne kad dobiju nogu. Nju nije uopće briga za to, jer je ona postigla što je htjela i na taj način zadovoljila svoj ego. Realno gledajući, u odnosu na mene ona ima jače atribute - zgodnija je, atraktivnija, izgleda ženstveno i zrači samopouzdanjem. Jednostavno kad je vidite, odsjeku vam se noge. Pored nje, manja sam od makova zrna.

Nemoćna sam bilo što poduzeti i nemam nikakvih šansi. Po karakteru sam mirna i nenametljiva i uvijek se povlačim kad ona nastupa sa svojim uletima i zavođenjem. Nisam tako izravna i ne mogu biti kao ona. Radije pristupam ljudima na drugačiji način. Ne mogu protiv sebe i nadmetati se s njom, jer je to jako nisko i primitivno. Nisam ljubomorna na nju, samo mi smeta što tako postupa sa mnom i s drugima.
Puno puta sam već pokušala s njom razgovarati, ali nikakve koristi. Smatram da njezin cilj nije meni napakostiti, već je u duši prava koketa. Na taj način skuplja trofeje čiju vrijednost mjeri po mom ukusu. Ne želim biti nezrela i spasti na njenu razinu, ali želim to što ona dobiva s takvom lakoćom... Volim se upoznavati s drugima u društvu u kojem je i moja best frendica, jer to olakšava stvari, no što kad se 'ona' stalno nameće? Kako da se postavim u ovakvoj situaciji, a da sačuvam ponos i zadobijem željenu pažnju? Unaprijed se zahvaljujem na pomoći!


Redakcija Teena:
OK, sve nam je jasno. Na ovakav oblik vampirice je svaka od nas žena barem jednom u životu naletjela i strpala je u svoje životno iskustvo. Odmah ti želimo reći, ovakvom tipu cure se ne smije dozvoliti da ti se napije krvi i vrlo smo ponosni što među tvojim riječima iščitavamo zadržano dostojanstvo i visoko dignutu glavu. To je jako važno. Uvijek te u životu vrebaju iskušenja koja te mogu natjerati da se pomamiš i izgubiš sam sebe, no, ti si izabrala najbolji put vidljiv iz tvoje rečenice: 'Ne mogu protiv sebe i nadmetati se s njom jer je to jako nisko i primitivno'. Bravo! Rascvjetali smo se od sreće pročitavši ove riječi i najradije bi te, za nagradu, odmah upoznali s Brad Pittom jer si ga fakat zaslužila pozitivnim stavom. Pazi, ovom rečenicom si već pola bitke s njom dobila, a ako zadržiš taj stav, cijeli rat je u tvojoj trijumfalnoj ruci! Ono što ti sada ni ne sanjaš je da ti posjeduješ nešto što nju izbezumljuje pa zato mora imati sve tvoje. Znamo da ti je to nevjerojatno jer ona u tvojim očima izgleda upravo savršeno – ali IZVANA! No, vjeruj nam na riječ, koliko je savršene izvana, toliko je poremećena iznutra, a to je najgore od svega. Nju smeta tvoja tiha nenametljivost i mir jer ona zna da su to privlačne kvalitete koje pametnu osobu mogu i privući i – zadržati! A ona svojoj zalakiranom vanjštinom ima moć samo privući i kada vidi da je počela gubiti na svom sjaju, prva da nogu da je sama ne bi dobila i tako izgubila svoj fatalni image. Kužiš njen problem?

Ti si njoj gora noćna mora no što će ona ikada biti tebi jer znaš tko si i što si, s time si ponosna i teško te se može izbaciti iz čvrstih osobnih temelja. Ti imaš snagu, a ona ima samo umjetne trepavice. Znači, skoro ništa! Pametni muškarci to mogu lako namirisati i raskrinkati i to ti možemo dokazati jednom rečenicom iz osobne prošlosti. Jedno vrlo mudro muško biće je sljedećim riječima prokomentiralo napad jedne vrlo slične vampirice koje se sjećamo, rekao joj je: 'Ah, dušo, sve vještice uvijek dolaze u lijepom obliku...'. Pametnome dosta! Naš savjet ti je da razdvojiš vaše spojene teritorije, odnosno, da ako je ikako moguće, izbjegavaš izlaske u kojima ti ona može biti pratnja. Zaobilazi je u širokim lukovima što je moguće više, pogotovo po pitanju upoznavanja dečki. Em što ti ne treba negativna energija kojom te puni, em što ti fakat više ne treba da na tvojim leđima liječi svoje patološke komplekse. Nitko nije opasniji od lijepe žene koja je bolesno nesigurna u sebe, pa takve, nakon ovog iskustva jednostavno križaj sa popisa poznatih odmah u startu. I svi problemi riješeni! Go!

IZGUBILA SAM SAMOPOUZDANJE

Znam da ima puno različitih problema i puno gorih od moga, ali ovo je jedina stvar zbog koje nisam potpuno sretna. Kad sam bila mala, život mi je bio sjajan. Svi su me voljeli i bila sam jako komunikativna i popularna. No moja mama se s vremenom počela čudno ponašati. I tako je bilo pet godina. Saznali smo da ima shizofreniju. Ona je sada super i divna je. No ja sam u tih pet godina uništila sebe. Počela sam čupati kosu i stalno sam plakala jer sam slušala razne uvrede od majke. Prestala sam s čupanjem i osjećam se puno bolje. Ne krivim je za te stvari, ali od tada sam se povukla u sebe. Družim se s ljudima i među popularnijim sam u razredu, ali jako sam sramežljiva. Imam svoje prijatelje i puno ih volim, ali mrzim svoju sramežljivost. Isto tako, nisam rugoba, ali nisam ni neka turbo ljepotica i imam problem s prilaženjem dečkima. Uvijek sve uništim. Imam 14 godina i znam da ovo sve zvuči glupo. Dakle, zanima me je li moguće da se svidim jednom popularnom dečku kojeg žele sve cure. Ja - nitko i ništa! Budite okrutni, ne bojim se istine. A ako je moguće, pomozite mi da to ostvarim! Hvala.

Redakcija Teena: Ti si prošla jedno zbilja ružno životno iskustvo koje bi i zrelom i odraslom čovjeku ostavilo duboke ožiljke na duši, a kamoli tebi koja si svjedočila zbilja bolnim prizorima najvažnije osobe u životu svakog ljudskog bića. Šok i nevjerica koji si doživjela vidjevši kako i na koji način se izrazila bolest tvoje majke te učinila nesigurnom u odnosu na samu sebe što si i sama priznala opisavši se kao 'nitko i ništa'. Ono što tebe zapravo muči je da nisi do kraja preboljela i istjerala iz sebe ružne slike iz svojeg djetinjstva, a uz to te prati i sram da će te ljudi odbaciti ako saznaju za ono što se dogodilo. Nama je i logično da te to muči jer je zbilja teško proći kroz tako bolne osobne stvari, a ostati bezbrižan, neopterećen i opušten. Zato mi mislimo da bi ti trebala sa stručnjakom poraditi na tome da vratiš i obnoviš svoju sigurnost u samu sebe. Prvo što moraš shvatiti je da za bolest nitko nije kriv. Jesi li ti kriva kada zalegneš od gripe pa ne možeš u školu? Naravno da nisi, pa nisi sama tražila da budeš bolesna (OK, osim u slučaju ako se ne piše kontrolni iz matematike). Tako ni tvoja majka nije kriva što se suočila sa zbilja neugodnom bolesti jer ni u kojem slučaju je ne bi željela sama sebi da ju je ikako mogla izbjeći. Znači, nije kriva za tu bolest, ali, koliko vidimo, učinila je sve od sebe, sve što je mogla da uzima terapiju i da bude ponovno ona stara.

Za to je potrebna velika snaga i volja i zato je tvoja majka pobjednik. A da ne govorimo o tome da je, svjesna da ima tebe, odlučila svim silama biti dobro, što je i učinila. Za to se treba reći samo – svaka čast tvojoj mami! Hrabra žena. No, tebi je teško izbrisati slike u kojima si je vidjela u toku bolesti i baš zato ti savjetujemo stručnu pomoć da ti pomogne kako se nositi i izbaciti iz sebe ružne slike iz prošlosti. Jednostavno se moraš očistiti i raskrstiti s prošlosti što nisi uspjela do sada jer te ružne slike samo oslabljuju i čine nesigurnom u samu sebe. Normalno je da si sada trenutno povučena u sebe i sramežljiva kada nosiš taj teret u duši koji ti ne da da budeš bezbrižna, a kojeg ne možeš samo tako podijeliti s nekime. Zato ti treba podrška stručne osobe koja će te naučiti kako se nositi s posljedicama ružnih iskustava i kako obnoviti sam sebe nakon toga. Kada posložiš te stvari u samoj sebi, vidjet ćeš kako će se život sam od sebe početi slagati na svoje pravo mjesto. Predlažemo ti da prvo nazoveš plavi telefon i povjeriš im se kao nama sada, oni će te znati uputiti kojim putem trebaš dalje kako bi došla do stručnjaka koji će ti pomoći. Ti to možeš, zato kreni odmah, nemaš što izgubiti. Good luck!
Ne znam kako prići curi koja mi se sviđa

NE ZNAM KAKO PRIĆI CURI KOJA MI SE SVIĐA

Prvo nisam htio pisati pismo, ali sam se odlučio da hoću jer vidim da dajete dobre savjete. Dakle, vrlo sam brbljav pa imam puno prijatelja, ali jednostavno se želim nekako povući iz društva da se malo smirim. Naime, sviđa mi se jedna cura a ne znam kako to pokazati ili je grudam kao ostali frendovi i pipkam (znam da nije dobro), jako mi se sviđa i to već četiri godine. Jednostavno ne znam joj prići, ne znam što bih joj rekao, barem neku lijepu riječ. Uglavnom, zna sve moje loše strane koje sam pokazivao, a u školi sam totalno hladan i ponekad okrutan. U biti sam nježan, no ne znam to pokazati sebi, njoj i ostalima. Zanima me i kako popraviti moje ponašanje, a u školi kad se smirim svi misle da sam u depri ili da sam neke tablete popio pa se opet vratim i budem onakav kakav ne trebam biti.
Kako da se pokušam polako iz društva izvući i pokušam osvojiti nju? Ne smatram se ružnim već jednostavno ponekad samo mislim na sebe i u svoju korist a to mi je jedan od problema.

Hvala vam unaprijed i nadam se da će te riješiti moj problem.

M.M.

Redakcija Teena: Pa, čuj, došlo ti je do grla sve što si sam sebi priuštio, a to ti je glumatanje nekog drugog da bi te društvo prihvatilo i malo pretjerana ljubav prema samom sebi ponekad. Ovo bi zapravo bio pravi problem da ga ti sam ne vidiš, no, budući si lijepo sjeo i potrudio se napisati nam iscrpan mail opisavši nam sve što ti smeta, na početku si rješavanja svojeg problema. Zapamti da svoje probleme čovjek uvijek sam riješava, pa tako će to uspjeti i tebi ako se dobro oznojiš i potrudiš. Prvo što moraš napraviti je jednostavno pokazati toj curi svoje pravo lice i prestati izigravati frajera. Koliko vidiš, u četiri (!!!) godine te uloga kauboja nigdje nije dovela pa bi ti bilo pametno da jednostavno odustaneš od te propale epizode. Cure ne vole frajerčine jer im to izgleda kao da dotični misli samo na to kakav dojam ostavlja, a to znači da misli samo na sebe. Cure vole da im pokažeš da se misli na njih i da se, naravno, malo potrudiš oko nje. To ti je pravocrtan put do uspjeha. U svrhu započinjanja novog puta u tvojem životu, zašto je ne bi jedan dan, umjesto uvrede ili nečeg još goreg, iznenadio jednom - lijepom rečenicom! Npr. 'Čuj, baš super izgledaš danas...', onako u prolazu. Probaj, možda se šokiraš magičnim učinkom lijepih riječi na srce jedne super cure... Sretno!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi