VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (15. lipnja)

15.06.2009 u 07:10

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakog tjedna odgovaramo na vaša pitanja

NE ZNAM KOJU SREDNJU UPISATI

Bliže se upisi u srednju školu i ja još nisam odlučila što želim sa svojim životom ni kamo se želim upisati. Moji bi htjeli da upišem ekonomiju, ali iz matematike u 7. i 8. razredu imam dobar (3). Ne znam je li to prava stvar za mene, je li za mene nešto sasvim drugo ili ekonomija. Uostalom, htjela bih upisati privatnu školu. Moji roditelji se slažu s mojom odlukom.
Voljela bih da mi pomognete i da mi date koji savjet jer stvarno sam zbunjena, ne znam što hoću!!!

Redakcija Teena: Teško je znati što se hoće u životu, pogotovo kada i ako si tek na početku istog. Obično se događa da se tijekom vremena na znojem okupan način nauči što se neće u i od života, tako da ne moraš pretjerano zdvajati nad činjenicom da ne znaš gdje bi, kako i kuda. Logična je stvar da ne možeš biti sigurna u ono što želiš kad ništa o životu ne znaš, zato je najbolje u takvim slučajevima voditi se i postupati po kombinaciji razuma, intuicije i srca. To ti, praktički, znači, po osobnom feelingu. Nama je teško presuditi u tvom slučaju što bi ti i kako bi trebala jer ćeš samo i jedino ti biti sudac tim potezima koji će moći reći da si zadovoljna ili ne. Stoga, mi ćemo ti uprijeti prstom na jedinu rečenicu u kojoj si izjavila: 'Ja bih htjela...', a to ti je ona povezana s privatnom školom. Pa ako ni roditelji nemaju ništa protiv, tko smo mi da mislimo drukčije od vas. :) Good luck!

MOJ DEČKO MNOGO PIJE

Imam 18 godina, a moj dečko 25. U vezi smo već godinu dana i dva mjeseca. Problem je u tome što on cijelo vrijeme pije. Već sam mu nekoliko puta rekla neka prestane, inače ću ga ostaviti. Nekoliko tjedana je sve je bilo OK i onda je opet počeo. Jako mi je stalo do njega i ne želim prekinuti, ali ovo je već prevršilo svaku mjeru. I razgovarala sam s njegovim najboljim prijateljem, zašto se tako ponaša kao da mu nije stalo do mene, sve drugo mu je važnije, posebno alkohol. Njegov prijatelj mi je rekao da to nije istina, da mu je stalo do mene, da mu nije stalo već bi me ostavio kao i sve ostale cure. Kako da ga nagovorim da se promijeni?! Stvarno ne želim ostati bez njega.

Redakcija Teena:
Da, razumijemo tvoju muku, no čini nam se da ni tvoj dečko ne želi ostati bez alkohola. Pa tako vodi, zapravo, dvije paralelne veze, jednu s tobom, drugu s punom flašom vatrene vode. Njegov frend, nažalost, najvjerojatnije ima pravo jer, na izvitoperen način je istina da njemu jest stalo do tebe. No stalo mu je i do alkohola. To je već u startu osuđeno na muku i mučenje svih koji sudjeluju u toj priči jer imati situaciju u kojoj ti je stalo do dvije činjenice jednakim intenzitetom vodi u pucanje po šavovima. Ne možeš se jednakim žarom posvetiti dvjema strastima, a svaka će od tebe tražiti maksimum. Ti si sada tek u početnom stadiju frustracije i nezadovoljstva u kojem još uvijek ne vidiš da gledaš u potpuno krivom smjeru. Naime, ti gledaš kako da njemu bude dobro, a ne vidiš da on sustavno radi sve što tebi ne čini da ti bude dobro. Usput, postoji u njemu neka loša potreba da mu ne bude dobro jer da ne postoji, ne bi mu boca tekućine postala strast i potreba. Ti bi mu bila dovoljna. On očito ima problema, ne znamo koje su prirode, i za rješavanje istih mu treba konkretna osoba koja nisi ti već – psihijatar! Milijunti put naglašavamo, ne možeš pomoći nekome tko ne želi pomoći sam sebi ili to odbija. Nažalost, osobe koje vole osobe koje su se odlučile početi uništavati budu gore razorene emocionalno nego sam glavni glumac. Zato ti savjetujemo da počneš pomalo gledati u pravom smjeru, a to ti znači kako zaštititi samu sebe. To ne znači da ga time napuštaš, to znači da mu nećeš i ne smiješ dozvoliti da te povuče za sobom u te dubine u koje je odlučio zaroniti. Pokušaj ga nagovoriti na psihološku pomoć, to je jedino što možeš učiniti jer premlada si da bi znala i mogla kako. To često ne mogu i ne znaju ni sami stručnjaci, stoga ti je opasno pokušavati. Žao nam je da ti se dogodila ovako zamršena i teška emocionalna situacija, no čovjek u svakoj situaciji treba zadržati zdrav razum i dvije noge čvrsto na zemlji te reagirati racionalno. U tvojem slučaju to znači - pokušaj pomoći koliko ide, ako vidiš da ne ide, ne daj da te povuče za sobom i izvuci se sama. Znamo da je teško, ali ponekad jednostavno nema druge. Mi se nadamo da će vaša priča imati happy end i definitivno držimo fige da tako i bude! Sretno!

BIVŠI PRIJETI MOM SADAŠNJEM DA ĆE GA UBITI

Ne znam što da radim, molim vas pomozite. Da malo pobliže objasnim situaciju: S bivšim sam prekinula prije godinu dana. Tad je još bio normalan dečko, imao je dobre ocjene i dobre prijatelje. S njim sam bila pet mjeseci i bilo je OK. Ali puklo je, nije sad uopće bitno kako.
Rastali smo se u mirnim odnosima i bili smo dobri. Sa sadašnjim dečkom sam više od pola godine, negdje oko osam-devet mjeseci. Dosad se nismo nijednom posvađali, njegovo ponašanje prema meni je predivno, pravi je džentlmen i volim ga jako. Možda je još rano govoriti ovakve izjave, ali imam taj osjećaj. On je prvi s kojim sam ikad uopće došla na temu zajedničkog života, djece i budućnosti. Imam osjećaj da je on pravi.
E sad, ima par mjeseci da me bivši stalno proganja, šalje mi poruke, dolazi u školu, zna doslovno svaki korak koji napravim. Pokušavam ga ignorirati. Nisam dečku ništa govorila. No sasvim slučajno je pročitao jednu poruku od bivšeg. Poludio je. Htio se obračunati s njim. Zamolila sam ga da ništa ne radi i poslušao me. Nedavno me bivši zaustavio i rekao da prekinem s dečkom jer će ga on ubiti.

Mene je stvarno strah. Čula sam da se počeo drogirati, vidjela sam vlastitim očima njegove ruke, sav je izboden. Počeo se družiti s drogerašima i propalicama. Nedavno su pretukli nekog momka na mrtvo ime palicama zbog kutije cigareta. Stvarno ne znam što se događa s njim. Bio je jaaako dobar prije. Bojim se da ne naprave nešto mom dečku. Stvarno mi je stalo do njega. A bojim se da
bi, ako mu kažem, mogao i on poludjeti i nasrnuti na bivšeg. Znam da ga se on ne boji, jednostavno je takav.

Usput, nemojte mi reći da zovem policiju jer su to obični nesposobnjakovići koji bi situaciju napravili gorom (barem u mom gradu ), a roditelji bi toliko paničarili da bi isto samo pogoršali situaciju. Znam da vas neću poslušati ako mi to kažete. :( Ne znam što da radim.

Redakcija Teena:
Nije ni čudo da ne znaš što da radiš kad si u vrlo opasnoj i zamršenoj situaciji. No teško da ćeš moći izbjeći ne uključiti neke ključne ljude u rješavanje iste jer ništa što možeš smisliti neće pomoći pokušaju rješavanja ovoga. Nama se ipak čini da je ovo sve nešto zbog čega bi se trebalo dići i opća frka i panika kako bi se učinilo nešto. Ako ne kažeš svojem dečku, ako ne kažeš roditeljima, ako ne kažeš policiji, pa tko ti ostaje onda, a da te može zaštititi? Prodavačica u kiosku? Koja druga opcija ti ostaje da potražiš zaštitu ako ne jedna od ovih, a mi, da smo na tvojem mjestu, uključili bi sve ove tri i smislili još dodatnih barem pet, pa digli na noge opću frku i alarm. Nasilju se mora stati u kraj jer povlačenjem i izbjegavanjem konkretnog rješavanja problema omogućavaš da se nasilje nesmetano događa. Znamo da te strah cijele situacije koja zbilja jest ozbiljna i da zbog tog osjećaja pokušavaš biti oprezna i spriječiti kompliciranje iste do krajnjih granica. Međutim, onemogućila si rješavanje samoj sebi isključivanjem osoba koje je jedino moguće zvati upomoć kada u životu zagusti. Odluka će, na kraju, biti samo tvoja, kao i posljedice, no ponekad treba biti razuman i povući poteze koji mogu spriječiti da situacija bude još gora. Mi bismo se na tvom mjestu ipak povjerili roditeljima jer nijedna koju oni dignu još nije ni blizu onoj koju treba dići da se ova situacija riješi. I spriječi da postane još gora. No odluka je zbilja samo na tebi, mi se samo možemo nadati da će ipak sve biti u redu. Cheers!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumično i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.