VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (14. veljače)

14.02.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

Dragi Teen, pomozite! Stalno se svađam s mamom, a razlog su, naravno, izlasci. Imam 16 godina i ona mi još uvijek prigovara kad da se vratim. Imam najkraći izlazak od svih mojih frendova i uvijekmoram ići kad je najbolja zabava. Pokušavam joj objasniti da uništava moj društveni život. Svi mi se pomalo smiju jer prva idem kući. Druge roditelji puštaju na miru i sve se dogovore, ali mene moja mama proganja. Zove me stalno, provjerava, kao da mi ništa ne vjeruje. A ja imam najbolje ocjene i slušam je stalno. Ali već sam pomalo na rubu. Kako da se postavim? Što da joj kažem da me malo pusti na miru? Osjećam se nekad kao najveći luzer u društvu.
Heeeelp!!!!!


Redakcija Teena:
Uh, da, kužimo. Ovo ti je problem koji ti se, katkad, nažalost zna produžiti do penzije, pa te negdje tamo i sa 50 godina mama zove jesi li pojeo juhicu. Hahahaha, OK, šalimo se, ali, ponekad te stvari fakat znaju izletjeti iz kontrole. Vidimo da ni ti ni tvoja mama niste uspjele naći neku sretnu ravnotežu u vašem odnosu i to je nešto na čemu svakako treba krenuti raditi. I to odmah sada jer kasnije u životu je jednostavno – kasno, nataloži se mnogo toga i teško se probiti kroz naslage zamjerki, frustracija, ljutnje, ogorčenja, razočaranja i jada. Znači, ne treba dopustiti da se sve ovo nataloži u jednu zlokobnu hrpicu, lijepo i uredno jedno na drugo, pa da se zalijepe teško odvojivim životnim ljepilom. Mi uvijek zagovaramo rješenje stvari onda kada skužiš da problem postoji. Predlažemo ti ono što uvijek predlažemo u ovakvim situacijama – razgovor! Posjedi mamu pored sebe i prvi put u životu je pogledaj ozbiljno u oči i ozbiljno joj pristupi. Naravno da sa 16 godina ne možeš tražiti kruha preko pogače, ali, možeš krenuti crtati granice koje su samo tvoje i koje nitko bez pitanja ne bi smio prelaziti. Na to ima pravo svaki čovjek, na svoj komadić životnog mira i osobnih izbora. Ali, eto, ponekad se to mora uzeti, ne dobiješ poštovanje uvijek na dlanu. OK, ovo ti je savjet prvi. Ukoliko skužiš da razgovor nije donio rezultata, odmah zvrcni Plavi ili Hrabri telefon i onda slušaj stručne savjete kako se postaviti u toj situaciji, tu si anonimna i možeš istresti sve iz sebe kako je. A logika stvari i nameće teoriju da, ako, normalan i običan razgovor nije donio rezultate, onda je definitivno potrebno potražiti stručnu ruku koja će te voditi u smjeru pravog rješenja ovog problema. Eto, nabacali smo ti par mudrolija, na tebi je sad red da sjedneš i kreneš pisati domaću zadaću. Go!

Ovako, imam 15 godina. Visoka sam 168 i imam 65 kg. Zapravo nemam neki veliki problem osim jednog. Nisam debela ali muče me moje debele noge. Jako ih se sramim.
Ne volim nositi kratku odjeću i uske traperice iako bih to voljela više od ičega. Nažalost, ne bavim se nikakvim sportom jer mi je dnevni raspored jednostavno pretrpan. Strah me sad već od ljeta jer ću se opet preznojavati u dugim hlačama i suknjama do poda. Kako da te noge stanjim? Ima li ikakve nade? Nesretna sam zbog toga. Jednom sam imala kraću suknju (ali pristojne dužine - do koljena) i svi mi toliko rugali da sam poslije škole satima plakala. Mama i sestra mi kažu da pretjerujem. Molim vas pomozite mi. Mrzim moje noge jer sam zbog njih tužna. Hvala na bilo kakvom savjetu.


Redakcija Teena:
Pa, ako ti ovo osjećaš kao toliki problem, onda ga mi nikako ne bi zanemarili. Nešto s ovom situacijom onda treba krenuti raditi. OK, znamo da ste svi u tim godinama brutalno preopterećeni, no, čak i tu se može doskočiti i raditi na sebi, pa evo laganini prijedloga. Gle, nikako sada ne smiješ krenuti okrutno na sebe, ono, red, rad, znoj, krv i disciplina. Kada problem postoji, onda treba polako i strpljivo. Svakako ti predlažemo preoblikovanje tijela što se jedino može postići nekim oblikom vježbanja. Zato odmah u dućan i nabavi neki DVD s vježbama, na tržištu ti ima svega i svačega, od Cindy Crawford do Tai Chia, zato primi rukom ono što ti je najviše priraslo srcu. I onda kreni lagano uz uravnoteženu prehranu (male količine hrane, više puta dnevno). Nakon toga uključi ono najvažnije – strpljenje i upornost! S ovim mixom važnih stvari nemaš teorije promašiti u ovoj priči. Isto tako, još jedan light dodatni savjetić, mi smo skužili da pješačenje čini stvarno čuda po organizam. Ono, neku dionicu koju bi se vozila bilo kojim sredstvom kretanja lijepo skrati koliko možeš i koliko ide. Vidjet ćeš, čini čuda. Uglavnom, kretanje, aktivacija, motivacija, sad samo - kreni! Držimo fige na najjače!

Uh, dragi Teen pomagajte! Imam 15 godina. Čini mi se da mi se upucava dečko od moje prijateljice. Uvijek je na Fejsu kad i ja, stalno me ispituje kako sam. Ponekad se dvosmisleno šali sa mnom i zeza me za neke dečke za koje zna da mi se sviđaju. Stalno izmišlja razlog da se javi, a kad smo svi zajedno vani priča sa mnom i gleda me. Ponudio se i da mi pomogne oko izbora mobitela iako ga nisam tražila. Čak mi je sam kupio poklon za rođendan! Nije to sve čudno? Jesam li ja nešto krivo shvatila? Nisam prijateljici ništa rekla, jer ga jako voli i bojim se njene reakcije. Hvala na pomoći!!

Redakcija Teena: Uh i još jedan dodatni uh! Slažemo se da je ovo baš uh-situacija. Komplicirano, da, ali nema tog problema koji mi pozitivom ne bi pretvorili u problemčić ili ponekad u maglu. Gle, s ovakvim oblikom života čovjek mora biti samo jedno - odlučan! Sljedeći put kada ti upadne u život s količinom pažnje koju bi trebao usmjeriti prema tvojoj frendici, a njegovoj CURI, privedi ga na informativni razgovor i očitaj bukvicu. Naravno, onu finu, damsku, vrlo ženstvenu, ali, koja ima snagu biča koji kad zapeče po koži, pamti se vječno. Znači, bukvica ti ide ovako : 'Čuj, ti si super dečko i stvarno sam ti zahvalna što se nekad javiš i pomogneš oko nekih sitnica, no, stvarno se nadam da takvu i još veću pažnju od tebe prima moja draga, najdraža, najbolja, najdivnija frendica do koje mi je najviše na ovom svijetu stalo..' Kužiš foru. Tako mu lijepo prilijepi jednu vruću na obraz što je tebe krivo procijenio, a nju pokušava poniziti. Ako je pametan, prestat će. Ako nije, jadan, onda ne treba više biti samo odlučan, nego i oštar! A to znači zaprijetiti mu da prestane jer ne želiš njegovu pažnju u bilo kojem obliku. I da si jako bliska sa svojom super frendicom pa da se bojiš da ti nekad ne izleti ta rečenica da ti smeta njegova pažnja. Eto, sve smo ti rekli. Na tebi je sad potez broj 1 i naša nada i želja da ne stigneš do poteza broj 2! Akcija!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr