VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (14. lipnja)

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.06.2010 13:41
  • Objavljeno 14.06.2010 u 13:00
teen problemi

teen problemi

Izvor: Corbis / Autor: Elke Van De Velde/Corbis

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

Hi! Imam jedan problem (ako ga možemo tako nazvati). Hodam s jednim dečkom već dva tjedna. I sada mi je počeo govoriti kako me njegov prijatelj vidio vani s drugim dečkom što nije istina! Volim ga najviše na cijelom svijetu. I sada mi on ne vjeruje...
Imam i jedan drugi problem zvan: prvi poljubac. Kada da ga poljubim? Je li još prerano?


Redakcija Teena:
Pa da, najgore je kada se nečija ljubomora upetlja u nečiji odnos. U biti, uopće ne kužimo, niti ćemo ikada (s)kužiti što bilo tko ima tražiti u tuđim životima. Jadno je živjeti tuđe živote jer to previše daje do znanja da nemaš svoj, a to je još jadnije jer svatko ima domaću zadaću učiniti nešto samostalno od sebe i života kojeg imaš. Tako da je potez tog njegovog 'prijatelja' jednak ovome što smo rekli. Pogotovo zato što to očito nije istina, a da i je, opet ne bi trebao biti njegov problem. Mi mislimo da bi ti trebala pokazati dobru volju da još neko vrijeme daš tom dečku da se uvjeri u pravu istinu, no, ako situacija krene predaleko pa skužiš da bi trebala puzati da mu to dokažeš, onda visoko digni glavu i kreni dalje. Nažalost, tom dečku će trebati vremena da vidi kako mu to nije tako dobar prijatelj kao što misli, ali, to nije na tebi da mu crtaš pred nosom. Što se poljupca tiče, s istim bi trebala čekati sve do trenutka kada vidiš da je sve ovo gore što smo rekli sjelo na tvoju stranu. Jer, nema smisla da ljubiš nekoga tko ti – ne vjeruje! Zato, stisni zube, strpljenje prebaci u treću brzinu i pričekaj da vidiš kako će se situacija razviti. Mi vam svakako želimo onaj najbolji mogući ishod, a taj se zove, naravno – happy end!

Opet ista priča. Sve mi se srušilo. Molim vas, pomagajte mi. Ne znam što da učinim. Zaljubljena sam u svojega frenda. Bili smo super, zezali se, pričali, povjeravali si sve i zaljubili se. Skoro smo bili skupa, a uprskala sam. Nakon toga on je počeo hodati s mnogo njih, ali sve bi se svodilo na prekid i njegove jadikovke žaljenje, a ja bih ga tješila. Kada je prekinuo s jednom curom s kojom je bio nakon što sam ja na njegov prijedlog da budemo skupa nisam reagirala, on se meni pohvalio se da ju je ostavio. Nedavno je bio s jednom curom. Svoje mišljenje o njoj neću iznositi, uglavnom nije dobro. Imali smo razgovor o tome zašto je ne volim – mislim trebam li mu to nacrtati? Cijeli autobus je čuo našu prepirku i naše deranje. 'Ti si ljubomorna na nju!'… Bila sam na rubu suza i derala sam se na njega. Sada je on prekinuo i s njom. Govorio je da je ne voli i mene ubijao sa svim time... I sve bi bilo OK, da nismo neki dan sami u knjižnici završili. Kao pročitao je svoj horoskop, u kojem je stajalo: zaboravite svoj ponos, javite se osobi koju volite. I on je izjavio: Da, to je istina. Trebao bih možda i tada me je pogledao onim svojim velikim lijepim okicama, a meni je se srce slamalo. Kada je to govorio, došlo mi je da plačem, ali nisam. Nijedan drugi mi nije kao on, niti ga mogu zaboraviti. Ne znam što sada da radim. Nakon kraja aškole, nećemo se više vidjeti. A želim se opet družiti s njim, biti opet super kao nekad, povjeravati mu se, razgovarati s njim… Trebam li mu reći da mi je ipak stalo ili ne? Zašto me ubija u pojam s tim svojim curama? Pomozite!

Redakcija Teena: Pa, mi ti baš i ne kužimo u čemu je problem s ovim tvojim kočenjem po ravnoj cesti? On želi tebe, dapače, očito umire za tobom i to urla i pokazuje svim mogućim načinima. Ti također nisi (pre)daleko od tog feelinga, ali, nikako da to već jednom izbije iz tebe u punoj sili u kojoj je u tebi začepljeno. Gle, ako ovako nastaviš, ne samo da ćeš potpuno popucati po šavovima ove situacije jer pritisak ti je prevelik, nego ćeš kasnije i lupati glavom o zid jer si propustila priliku za najbolju stvar na ovom svijetu - ljubav s frendom! Od toga nema ni više, ni bolje, te prema tome, bilo bi ti pametno opametiti se i prijeći u akciju. Ovo ti je kao da si kronično gladna i dobra duša te dovede za ručicu pred švedski stol i govori: Evo, uzmi što god i koliko god želiš', a ti tvrdoglavo vrtiš glavom i govoriš 'Neću, neću, neću...ipak neću!'. A gladna si! Pa, reci, ima li tu ikakve logike? OK, znamo da je uletjeti u vezu sa super frendom frkovita stvar, no, u životu treba biti hrabar jer ako to nisi, onda si - luzer. A životnim poklonima se ne govori 'ne', pogotovo dok ti cijelo tijelo i mozak vrišti 'da'! Pa, najjednostavnije bi ti bilo da i kroz glasnice protisneš ova dva slova jer, čini nam se, ako to ne napraviš da ćeš grdo (za)žaliti. Pa – kreni!

Bok! Imam 15 godina i oduševljena sam vašom rubrikom i uvijek vas čitam! Odlučila sam se na ovaj, za mene veliki korak, jer vam želim ispričati sve o mom problemu. Prošle godine sam upisala srednju školu i od prvog sata sam imala probleme s matematikom. Roditelji su me poslali na instrukcije kod mamine prijateljice. Isprva mi se to nije nikako svidjelo, no kada sam upoznala profesoricu sve se promijenilo. Pričale smo, družile se i shvatile da nas zanimaju iste stvari. Povjerila mi je da je prekinulu 10-godisnju vezu s dečkom. Jednog dana, došla sam mokra od kiše koja je pljuštala vani. Ponudila mi je ručnik i pružajuci mi ga taj tren sam osjetila sam njezinu toplinu i nešto u meni je reklo da je poljubim. Ona mi je uzvratila, ali ubrzo je rekla da ne zna što joj je taj trenutak bilo. Rekla je da mi više ne može davati instrukcije. Idući dan me je zvala i rekla je da moramo to sve zaboraviti i da to ne može ići. Ali za mene to nije samo hir. Svaki dan sam visila sam nad računalom očekujuci da će mi se javiti. No nije, a praznina je svugdje oko mene… Prošlo je već pola godine, ali ona mi ne ide iz glave. Jučer me mama pozvala da pogledam nešto na njezinom računalu. Pokazala mi je svoj fejsbuk profil na kojemu su se vrtile slike nje kako zaljubljeno gleda u svoga novog dečka. Brzo sam izjurila iz sobe i počela plakati. Tada sam shvatila koliko mi znači. Ovo ne mogu nikome povjeriti jer znam da me nitko ne bi shvatio. Btw, jako držim do izgleda i mnoge dečke privlačim, ali jednostavno o nikome ne mislim osim o njoj. Želim je samo za sebe. Što da radim?

Redakcija Teena:
Mi u ovakvim situacijama ne možemo (pre)suditi, no, možemo dati neko skromno mišljenje, onako ljudski i sa strane. Pazi, osnova svakog odnosa je - bliskost! Mi nekako naslućujemo da je tebi ova žena prva osoba u životu sa kojom si ti taj osjećaj doživjela i naravno da si to ucrtala u rubriku 'značajno'. I te kako. No, mi još uvijek ne mislimo da te ta situacija i određuje. Kužiš? Mi nekako imamo osjećaj da si s njom prvi put postigla ono što je jako teško, a to je opuštenost, toplina, povjerenje i osjećaj bliskosti kao s nijednom osobom prije. Potpuno nam je logično i normalno da si se odmah i zakačila na taj osjećaj jer je on toliko opijajući, da se nađeš kako zamantano tumaraš svijetom, nesvjestan i nezainteresiran za sve oko sebe. To se lako može proglasiti zaljubljenošću, no kasnije u životu ćeš vidjeti da duša može biti toliko široki prostor da lijepe osjećaje možeš vezati za puno stvari, ljudi i događaja, bez definicija koje te ograničavaju ili uznemiravaju. Jednostavno, može ti biti stalo do toliko toga da ćeš se prestati zamarati definicijama i jednostavno naučiti uživati u tom osjećaju bez nekih oštrih granica i daljnjih ograničenja. Jednostavnije rečeno, mi mislimo da bi ti mogla vrlo lako i sada (za)voljeti i nekog dečka, bez obzira što osjećaš prema toj ženi, samo da si to dopustiš i ne ograničavaš. Tebi je prvi put u životu do nekoga zbilja stalo i normalno da sa 15 godina nemaš toliko životnog iskustva da znaš da u srce ipak možeš pohraniti još barem jednog super dečka, mamu, tatu koji tamo već i jesu, masu frendova, pokoju životinjicu, neke dobre cipele ili lončanicu hibiskusa. I tu novu, prvu pravu prijateljicu. Do svega toga tebi može biti zbilja stalo i sve to ti možeš održavati na jednakoj energiji u svom srcu. Samo moraš upoznati sebe da bi to i (sa)znala. U tvojim godinama su emocije prilično žestoka stvar, sve je 'do kraja', 'to je to', umireš za nečim ili nekim i do nikoga ti više neće biti 'tako' stalo, sve je fatalno....No, sve je to normalan put kojim saznaješ tko si, što si i kako se osjećaš prema mnogo stvari u ovom životu. Kužiš? Zato mi mislimo da ne bi trebalo oko ovoga dizati pretjeranu frku i paniku, no, ako osjetiš da te ova situacija nastavlja uznemiravati, onda predlažemo da zvrcneš Plavi ili Hrabri telefon pa malo anonimno proćaskaš sa stručnjacima koji bi te odmah znali na licu mjesta vrlo stručno savjetovati kako baratati s ovako užarenim emocijama. Evo, mi smo dali svoje mišljenje s neke ljudske strane, ali, nećeš izgubiti ako nastaviš dalje s prikupljanjem podrške i savjeta, pogotovo ako dolaze od stručnjaka. Što te briga, uzmi sve što ti može pomoći da brže preradiš ovu situaciju i shvatiš što je tu za tebe dobro, a što moraš odbaciti kao loše. To je život, a u njemu se uči, stoga, budi pametna i povuci sve pametne poteze koje treba da ga lakše shvatiš i u njemu mirno (za)plivaš. Good luck!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi