VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (12. 1.)

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.01.2009 11:16
  • Objavljeno 12.01.2009 u 09:00
teen pitanja

teen pitanja

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Na stranicama Teena svakog tjedna odgovaramo na vaša pitanja

Sviđa nam se isti dečko

Pišemo vam jer imamo problem i ne znamo kako ga riješiti. Nas dvije smo najbolje prijateljice još od prvog razreda i sad nam se dogodila užasna situacija – zaljubile smo se u istog dečka! Kako stvarno sve uvijek dijelimo, a dečka ne možemo, ne znamo što učiniti i kako odlučiti kojoj on treba pripasti. Ovako nešto nikad nam se prije nije dogodilo i obje smo ludo zaljubljene u njega. Ne želimo uništiti svoje prijateljstvo! Možete li nam ikako pomoći? On šalje SMS-ove i poruke na Facebooku i jednoj i drugoj, a kad smo u društvu svi zajedno, jednako poklanja pažnju objema. Što je najbolje, upoznale smo ga odvojeno i mjesec dana nismo imale pojma da smo zaljubljene u istog dečka jer smo mu samo znale ime i ništa više. Kad smo se napokon svi našli u istom društvu, problijedjele smo jer smo shvatile da se radilo o – istom dečku! Sad se nikako ne možemo odlučiti koja ima više prava na njega a on se, kad smo nasamo, upucava i jednoj i drugoj. Molimo vas, pomozite nam!

L. i S.

Redakcija Teena: Iskreno, da niste poslale na našu rubriku mail, mislili bismo da je ovo skraćena verzija nove holivudske romantične komedije. Da, zbilja ste se našle u neobičnoj zapetljanciji, a mi u mukama što reći kako bi se ovako neobična situacija uspješno otpetljala. Ono na što odmah u startu želimo uprijeti prstom je činjenica da taj dečko očito voli, kao pčelica, letjeti s cvijeta na cvijet. Znači, vas dvije već sada znate da se on objema, u isto vrijeme, upucava, iako još nije svjestan da je totalno 'provaljen' u tom tako nedostojanstvenom činu. Vas zabrinjava kako se odlučiti koja će ga dobiti, a ne zabrinjava vas da vas obje uzima zdravo za gotovo i ne misli ozbiljno ništa što priča. Evo, znamo da smo vam lagano probušile balončić na kojem ste lebdjele, no ovo smo samo napomenuli za slučaj da ste propustile biti svjesne toga da se on ponaša ponižavajuće prema vama objema. Znamo i da vam se teško otrgnuti od osjećaja kojim ste obje zaražene, no ponekad treba imati ponosa i znati odlučno zaštititi sam sebe od poniženja. Kužite? Predlažemo sljedeće: neka jedna od vas zakaže sastanak s njim, a pojavite se obje. Pa neka se onda odluči, ako mu i dalje dopustite da se tako ponaša prema vama. U svakom slučaju, nema šanse da se tom prilikom ova zapetljancija ne odmrsi, nadamo se u vašu korist cure! Go!

Trudna sam, a moji roditelji to ne znaju

Prije svega bih vas željela pohvaliti te vam zahvaliti jer ste mi već puno puta pomogli. Dakle, trudna sam! Moj dečko i ja imamo imamo 16 godina. Zajedno smo nešto više od godine. Trudnoću smo otkrili nedavno, a trudna sam već tri mjeseca. Roditelji ne znaju za našu vezu, tj. oni mi brane da budem s njim jer ga smatraju lošim za mene. On je malo čudan i ima neke svoje žute minute, ali ga svejedno volim i lijepo mi je s njim. Mi to dijete želimo zadržati. Ni u kojem slučaju ne pomišljamo na pobačaj. Problem je kako to reći roditeljima, i njegovima i mojima, a da to što bolje prihvate. Znam da će me roditelji ubiti, prvo kad saznaju da sam s njim u vezi, a onda još kad saznaju da sam trudna. Što da radim? Molim vas, pomozite mi!

Redakcija Teena: Čini nam se da je prvo s čime ćeš se morati pomiriti činjenica da ti slijedi razdoblje u kojem će se dogoditi par ozbiljnih tektonskih poremećaja u obliku velikih životnih promjena. Mi sada sasvim sigurno nećemo preuzeti ulogu suca koji sudi ili presuđuje, samo ćemo napomenuti da je dobiti dijete toliki zaokret u životu da ti se može učiniti da odjednom stojiš na sjevernom polu umjesto na južnom, gdje si  bila dosad. Činjenica je da nitko toga ne može biti potpuno svjestan dok mu se to i ne dogodi. Uglavnom, odmah u startu vam želimo sreću i da ne izgubite ovu početnu hrabrost koju trenutno imate u sebi. Što se tiče suočavanja sa roditeljima, mislimo da je to nešto što se jednostavno neće baš nikako moći izbjeći, a ne može se ni predvidjeti njihova reakcija. Nitko ne zna kako oni zapravo mogu reagirati, a možda te baš i pozitivno iznenade, to nikada ne znaš. No, ono što sigurno znamo je da ćeš se, ako si donijela ove odluke čvrsto i sigurno, jednostavno morati suočiti s time. Neće biti lako, ali nažalost, to ti je prvo što moraš prihvatiti ako ovako rano kreneš u svijet odraslih u kojem vlada preuzimanje odgovornosti i prihvaćanje ozbiljnih posljedica svojih djela. Jasno ti je da sada više ne možeš sebi dopustiti dječje reakcije - jer dijete ne može imati dijete.

Znači, ako si sigurna da možeš preuzeti odgovornost i ući u svijet odraslih na taj način, onda moraš skupiti hrabrost i suočiti se sa svime što slijedi. Sada je već prilično kasno za ovu temu, ali mi definitivno nećemo propustiti spomenuti da je dobro na vrijeme misliti o zaštiti kako bi čovjek odložio ovako stresan i preuranjen ulazak u svijet odraslih. No, mi vama u svakom slučaju želimo da se sve posloži na pravi način, da uspijete pronaći podršku i potporu jedni u drugima za sve s čime se morate suočiti i da sve negativno pretvorite u pozitivno. Znamo da ti ne možemo dati savjet koji bi ti konkretno olakšao život i situaciju, a mislimo da si i ti sama toga svjesna. No, jasno nam je da si trebala samo malo ohrabrenja i podrške kako bi lakše udahnula i suočila se sa životom koji sada više ne možeš izbjeći. Nadamo se da smo u tome uspjeli i još jednom vam želimo svu sreću u budućem životnom putu! B strong!

Izgubila sam samopouzdanje

Pozdrav! Čitam vas već duže vrijeme i vidim da ste pomogli mnogima, pa ćete, nadam se, i meni. Dakle, imam 16 godina, idem u gimnaziju i odlična sam učenica. Međutim, isto tako volim izlaziti vikendom s prijateljima i zabavljati se. Naravno, ponekad popijem, a inače pušim. Jasno mi je da to nije zdravo, ali nisam od onih 'svaki vikend mortus', već pijem prilično umjereno. Problem je u tome što mi se prije par mjeseci počeo sviđati dečko iz moje škole i prijateljice su mi ponudile da se upoznam s njim. No nismo se upoznali, on je to odbio s objašnjenjem da sam preslobodan tip cure za njega, ne u smislu prošlosti prepune frajera, već upravo tih izlazaka s pićem i pušenjem. Inače je on solidan u školi, ima prijatelje, druži se s ljudima (u školi), međutim vrlo rijetko izlazi van. Nije mi bilo baš svejedno, ali prihvatila sam to odmah, jednostavno mi se nije dalo truditi. Ili sam možda trebala ustrajati?
Nakon toga, svidio mi se drugi dečko, više sličan meni po društvenim navikama, potpuna suprotnost ovome prijašnjemu. On puši, pije (i to prilično), pomalo kocka itd. Neobično me privlači, kao što me već dugo vremena nitko nije, a iako znam da je previše razuzdan čak i za mene, ne mogu si pomoći i željela bih imati nešto s njim. Prijateljice me uvjeravaju da me primjećuje u školi, da gleda u mene na hodnicima za vrijeme malog odmora, a često me zna u zadnje vrijeme 'zakačiti' nekim neobveznim komentarom u prolazu. Upoznali smo se prije godinu dana, s potpuno desetim razlogom, i nakon nekog vremena mi se polako počeo sviđati. Međutim, nikad nije ništa konkretno poduzeo, a imao je prilike, što znači da ništa od toga. Ipak, ne mogu si pomoći jer mi se stvarno sviđa. Možda bih trebala nešto poduzeti, ali budući da me ovaj otprije odbio, nekako mi je palo samopouzdanje i, naravno, strah me ponovnog, a zapravo i izvjesnog odbijanja. Da ne zaboravim činjenicu da još nisam potpuno mirna glede spomenutog prijašnjeg. Molim vas neki savjet s nepristranog stajališta jer bih bila jako zahvalna!


Vesper

Redakcija Teena: OK, naše je, totalno nepristrano, mišljenje da je baš dobro da si se našla u procijepu između ove dvije ekstremne situacije, pa se malo klackaš na mukama nesigurnosti što učiniti. Kako i zašto? Pa, iskreno, i nemoj se ljutiti, ali nije nam baš 'legao' onaj tvoj izraz 'društvene navike', gdje si navela pušenje, piće i kocku. Pogotovo nam, opet se nemoj ljutiti, nije leglo što si te navike ocijenila kao slične svojima. Pušiti, piti i kockati samo po sebi nije OK, i da radiš samo jedno od toga, nije nikada dobro, a kamoli sve to skupa. A najgora je opcija ako ti nešto ili sve od toga postane navika, još gore ako je iz razloga koji se zove 'društvenost'. Onda nam i nije čudno da se ekipa razdvaja na one koji imaju ovakve 'društvene navike' i one koji ih nemaju. Ovi drugi, nekako nam se nepristrano čini, znaju zauzeti malo čvršći i odlučniji stav prema činjenici da im se u život ne zavuku navike zbog kojih bi ih nekad netko samo tako otpilio s rečenicom: 'S takvima ne želim imati nikakve veze.' Mi znamo da se, pogotovo danas, u društvu uvijek nekako moraš dokazati, no najnelogičnija stvar na svijetu je dokazivati se na obrnuti način. Nisu face oni kojima treba 2 dl žestice za ohrabrenje ili im treba povući dim da bi bili kul, a da o kockanju i ne pričamo. Svi kojima ovo treba da bi funkcionirali nisu dovoljno sigurni u sebe, a to fakat nijedna prava faca nije. Prava faca je onaj tko kaže 'takav sam, kakav sam' i ne treba mu ništa da to prikrije. Znamo da zvučimo kao ljuti sredovječni roditelji metuzalemskog godišta koji nemaju pojma ni o čemu, ali to nas još uvijek neće spriječiti da čvrsto stanemo iza ovog što smo rekli. Svjesni smo da se čovjek treba opustiti kada ode van, pa se i popije i popuši. Ali, ako ti se dogodi da ti to postane navika i onda je još preokrene u karakternu osobinu, onda je vrijeme stati i malo se zamisliti. Ovo ti je naše najozbiljnije nepristrano mišljenje, naravno da odluka ovisi o tebi. Što se tiče izbora između ova dva dečka, nakon svega što smo ispisali, potpuno je jasno za koga bi se mi sami potrudili promijeniti, pa onda i pomučiti da mu promijenimo prijašnje mišljenje o sebi. No, naravno, to smo mi, a bi li se ti potrudila promijeniti zbog jednog ili hrabro pomučila osvojiti, bez obzira na pad samopouzdanja, ostaje na tebi da, nakon svega što smo ti nepristrano rekli, odlučiš. Good luck!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumice i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na mail problemi@t-com.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi