bez kemikalija

Muči vas najezda mrava? Evo kako ih se riješiti na prirodan način

15.08.2023 u 19:51

Bionic
Reading

U potrazi za hranom, velike skupine mrava mogu migrirati u kuću ili preplaviti terase i vrtne putove te uništiti cvijeće, travnjak i druge sadnice

Mravi su fantastični insekti koji obavljaju brojne važne poslove za život na planeti Zemlji, no činjenica jest i kako u vrtovima mogu stvoriti razne probleme.

Iako mogu biti korisni tako što će loviti druge kukce koji žive na travnjacima te pomoći u oprašivanju dok traže hranu, većina vrtlara ipak bi ih radije vidjela van svog prostora. No, tko god se uhvatio uništavanja mrava, dobro zna da to nije nimalo lak zadatak.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Kako biste bili što uspješniji u svom naumu eliminacije ovih insekata iz svog vrta, stručnjaci iz tvrtke Fantastic Gardeners podijelili su nekoliko učinkovitih načina da ih se riješite prirodnim putem.

'Kada je riječ o najezdi mrava, nikada se ne radi o jednostavnom sporadičnom prskanju njihovih naizgled beskrajnih staza. Ne, da biste iskorijenili cijelu najezdu mrava u svom vrtu, morate ići ravno do izvora. Sljedeće metode dokazano uklanjaju mrave izvan i unutar gnijezda mrava.'

Kipuća voda ili ocat

Najpoznatija prirodna metoda istrebljenja mrava je korištenje kipuće vode. Jednostavno locirajte što više ulaza u gnijezdo i ulijte kipuću vodu unutra.

Također, možete izliti i otprilike jednu litru bijelog octa izravno na gnijezdo i on će ubiti mrave čim stupi s njima u kontakt.

Tekućina za pranje posuđa i ulje

Stručnjaci su ustvrdili da ova jeftina metoda ima prilično visok postotak uspjeha jer se tekućina za pranje posuđa i ulje upijaju u egzoskelete mrava i trenutačno ih guše.

Da biste koristili ovu metodu, pomiješajte pola žličice sredstva za pranje s jednom i pol žličicom ulja za kuhanje (maslinovo ulje najbolje djeluje) s litrom vode.

Nakon što je smjesa spremna, ulijte malo u bocu s raspršivačem kako biste se pobrinuli za mrave izvan gnijezda, a zatim ulijte ostatak izravno u gnijezdo i to će iskorijeniti najezdu.

Soda bikarbona i šećer

Pomiješajte sodu bikarbonu sa šećerom dok se ne pretvori u pastu, a zatim stavite male količine oko ulaza u gnijezdo mrava.

Ova metoda će privući štetnike jer mravi vole slatke stvari pa je riječ o vjerojatno najučinkovitijem kućnom lijeku za njihovu eliminaciju.

Pojest će dio, a ostatak će odnijeti natrag u gnijezdo za maticu. Ubrzo nakon što pojedu slatku pastu, kraljica i drugi mravi počet će umirati zbog sode bikarbone.