BEZBRIŽNO LJETOVANJE

Uživajte s klincima na odmoru

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 31.07.2009 09:47
  • Objavljeno 30.07.2009 u 08:00
Dijete i mama

Dijete i mama

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Odlazak na godišnji odmor s djecom uvijek zahtijeva malo više pripreme i malo više pažnje nego kad smo sami. Uz nekoliko savjeta o tome kada s djecom možemo na sunce i na kupanje ili kako ih obući za spavanje, ljetovanje će biti bezbrižno i veselo, s puno lijepih uspomena

Zbog opasnih zraka sunca koje mogu naštetiti klincima, pazite da cijela obitelj ne bude izložena suncu u vremenu od 11 do 16 sati, posebno bez krema za sunčanje i odjeće. Krema za sunčanje uvijek višeg zaštitnog faktora (od 30 na dalje) nanosi se barem pola sata prije nego će dijete izaći na sunce i provjerite da štiti od UV-A i UV-B zraka.

Ako se maleni kupaju i borave duže vrijeme na suncu, mažite ih češće. Također, bitno je da dijete ima pokrivalo za glavu poput šešira ili kape koji štite i zatiljak, a pripazite da na plaži ne bude golo. Pri nanošenju kreme obratite pozornost na ramena, nos, usne i uši koji obično prvi pocrvene, a ako slučajno zaboravite kapu, namočite djetetu kosu s vremena na vrijeme, ali polako, da ne doživi šok. 

Ako imate bebu mlađu od šest mjeseci, morate je posebno čuvati. Za tako male bebe nije preporučljiv nikakav boravak na suncu kao ni mazanje kremama za sunčanje jer su još osjetljive, a najbolje ćete ih zaštiti pamučnom odjećom i šeširićima. Važno je dijete pije dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo, a neka se u torbi uz kantice i lopatice te suhu odjeću nađe i sezonsko voće ili neki drugi laganiji međuobrok.

Kako se oblačiti

Getty Images

Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Pazite da dijete bude zaštićeno od sunca

Manju djecu, posebno bebe, oblačite slojevito kako biste se mogli prilagoditi, primjerice, dućanima u kojima rade klime ili igri u parku gdje se kreću. Ne zaboravite da bebama koje leže u kolicima ponekad nije vruće koliko i vama jer ste vi u pokretu. U vremenu kada se klinci bezbrižno igraju na plaži mažite ih kremama, ali im, osim šeširića i kupaćih kostima, možete obući pamučnu majicu koja će im štititi ramena i leđa. Ako idete na cjelodnevni izlet, dobro je uzeti više komada odjeće, pa i nešto s dugim rukavima za slučaj pogoršanja vremena.

Vrijeme za igru i odmor

Najtopliji dio dana, kada nije preporučljiv boravak na suncu, iskoristite za ručak, odmor i igru ili neki drugi kvalitetni oblik druženja. Iako su nam svi nekako bliži jer imamo mobitele i internet, lijepo je kad vam na kućnu adresu stigne razglednica. Zato se popodne okupite i ispišite razglednice za prijatelje i obitelj s raznim porukama i šalama. Vrijeme do popodnevnog kupanja također možete iskoristiti za razvrstavanje već snimljenih fotografija, gledanje materijala ili planirati izlet pa u okolici posjetiti neko zgodno mjesto.

Spavanje

Nakon dana punog novih uzbuđenja i uživanja, djetetu dajte nešto vremena da se umiri prije polaska u krevet. Sobu rashladite klimom prije nego dijete krene na spavanje, a pazite da sredstva protiv komaraca i slične preparate za zaštitu koristite pravilno. I tu pripazite da dijete ne obučete pretoplo ili da mu pak ne bi bilo hladno tijekom noći. Bilo bi dobro da za najmanje mališane ipak u garderobu uvrstite i tanju pidžamicu s dugim rukavima i nogavicama za svaki slučaj, a ne zaboravite da je najbolja temperatura za spavanje oko 17 Celzijevih stupnjeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi