ZA I PROTIV

Uz ovu hranu prije ćete se riješiti dosadne prehlade

26.03.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Sezona šmrcavih nosova i prehlada je u punom jeku, a osim lijekova i toplog kreveta, hrana također ima veliku ulogu u ozdravljenju

Kada vas uhvati prehlada treba jesti malo više kako bi tijelo imalo energiju da se izbori protiv prehlade. Iako možda nemate apetita, određene namirnice pomoći će organizmu da se prije riješite virusa. Od same hrane još je važnije da unosite dovoljno tekućine, posebno ako imate temperaturu jer bi se moglo dogoditi da dehidrirate. Neka su jela idealna kombinacija jednog i drugog, pa evo preporuke Huffington Posta što činiti da biste što prije ozdravili.

Pileća juha s rezancima

Iako vam se možda čini da su to bapske priče, pileća juha zaista je djelotvorna u borbi protiv prehlade. Piletina sadrži aminokiselinu nazvanu cistein, koji pomaže nestajanju nakupljene sluzi u plućima, a topla juha pak pomaže protiv upale u grlu.

Topli čaj

Poput juhe, i topli čaj pomaže kod grlobolje i sprečavanja upale. Napravite primjerice zeleni čaj jer je bogat antioksidansima koji će pružati potporu organizmu u borbi protiv infekcije. Također može pomoći i topla limunada. Citrusi imaju puno vitamina C, ali mit je kako ćete zbog toga brže ozdraviti. No mekani sloj na narančama, limunu ili grejpu ima flavonoida koji će osnažiti imunitet pa ćete prije ozdraviti.

Začinjena hrana

Vjerojatno vam je poznato kako začinjena hrana zna potjerati suze na oči, ali će vam pomoći da nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepustite hrenu ili ljutim papričicama ako to volite.

Mnoge viroze prate želučane smetnje, ali i tu vam određena hrana može olakšati muke.



Obični krekeri

Kada povraćate želudac je posebno osjetljiv, ali ipak nešto trebate pojesti. Uzmite obične krekere koji neće smetati osjetljivom želucu i umirit će ga, a vi ćete se osjećati bolje.

Banane

Banane su bogate kalijem, koji se gubi iz organizma tijekom znojenja, povraćanja ili proljeva. U takvim slučajevima banane su odličan izbor jer su i lakše probavljive, a pomažu i kod smanjenja tjelesne temperature i mogu pomoći nadoknaditi izgubljene elektrolite.

Đumbir

Istraživanja su pokazala da je đumbir nevjerojatno učinkovit u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih želučanih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. Stoga u slučaju ovih problema popijte šalicu čaja od đumbira.

Ljubitelji slatkiša i nezdrave hrane možda će pomisliti da će im to odmah osigurati malo energije, ali upravo tu hranu treba izbjegavati kada nas napadnu prehlade.