DOBRO ZA NOVČANIK

Uz ove trikove namirnice će dulje zadržati svježinu

07.01.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Jeste li znali da je bacanje hrane u smeće iznimno štetno za okoliš? Kad bismo svi to prestali činiti, učinak bi bio kao da smo uklonili četvrtinu vozila s ceste

Amerikanci bacaju oko 30 posto hrane koju proizvode. To je više od milijarde tona hrane godišnje, što je ogroman problem s obzirom da je 16 posto Amerikanaca, kao i 11 posto svijeta, nesigurno hoće li sutra imati što za jesti, piše The Huffington Post

Problem bacanja hrane postaje još veći kad mu se pridruže svi brojevi poput 165 milijardi dolara koliko bačena hrana vrijedi te troškovi uzgoja i distribucije. Kad se tomu još doda i činjenica da hrana zauzima najviše prostora u odlagalištima smeća, a kad trune stvara stakleničke plinove, problem postaje uistinu jedan od onih koji bi trebao zanimati sve ljude.

Umjesto da liječimo, trebali bismo spriječiti – svaka osoba morala bi se potruditi smanjiti bacanje hrane u smeće. Jedan od najlakših načina kako svatko može pridonijeti je praktičnim produljivanjem vijeka trajanja svježih namirnica.

Umjesto da iz frižidera bacamo trulo povrće, možemo pronaći zgodne načine kako iskoristiti sve što smo kupili. To je dobro za naš budžet, kao i za okoliš.


Razne bobice mogu se očuvati octom – treba ih samo oprati u posudi koju napunite s tri čaše vode i jednom čašom octa, zatim ih osušite i isperite pa ih stavite u plastičnu posudu obloženu papirom. Nemojte do kraja zatvoriti posudu da se unutra ne nakuplja vlaga.

Odvojeno spremanje krumpira i luka tim će namirnicama također produljiti vijek trajanja. Najbolje ih je držati na mračnom mjestu na temperaturi između sedam i 12 Celzijevih stupnjeva.

Ako zeleno povrće umotate u papirnate ručnike i stavite ga u plastične vrećice za hranu, znatno ćete mu produljiti rok trajanja. Obavezno prije spremanja morate maknuti sve već trule dijelove povrća.

Nemojte držati jaja u vratima frižidera, već ih stavite dublje u unutrašnjost gdje je hladnije. S druge strane, možete razbiti jaja, pomiješati ih u šalici s jušnom žlicom šećera ili pola žličice soli (ovisno o namjeni) i zalediti. Na taj način ste jajima produljili rok trajanja za godinu dana.

Sir nemojte držati u pakiranju, već ga omotajte papirnatim ručnikom i stavite u plastičnu vrećicu ili ga smjestite u ladicu gdje držite salatu. Gljive držite u papirnatoj vrećici za skoru upotrebu ili ih omotajte papirom i stavite u vrećicu s rupama.

Nemojte držati rajčice u frižideru, već ih stavite u posudu obloženu papirom i držite ih daleko od svjetla na normalnoj sobnoj temperaturi.

Ovim jednostavnim načinima potrošit ćete više namirnica u svom frižideru i tako pridonijeti očuvanju okoliša te pritom uštedjeti koju kunu.