FRANCUZI IZGLASALI

Uvodi se 'Nutella porez' u sklopu borbe protiv pretilosti

15.11.2012 u 11:27

Bionic
Reading

Francuski senat odobrio je tzv. Nutella porez koji donosi četiri puta veći namet na palmino ulje koje je ključni sastojak za popularnog čokoladnog namaza, kako bi pokušali smanjiti konzumaciju ulja punog zasićenih masnoća

Usprkos protestima mnogih ljubitelja namaza od čokolade i lješnjaka, ali i država izvoznica palminog ulja, kao što su Malezija i Obale Slonovače, francuski zastupnici su izglasali povećanje poreza na palmino ulje te neka druga biljna ulja u cilju smanjenja gojaznosti i pretilosti stanovništva.

Novi porez popularno nazvan 'Nutella porez' ne samo da će za četiri puta povećati cijenu proizvoda koji sadrže palmino ulje već će i donijeti zaradu od oko 40 milijuna eura. Ova mjera dio je većeg zakona o financiranju nacionalnog sustava zdravstvene skrbi, a cilj je proizvođače natjerati da koriste zdravije alternative, piše Huffington Post

Unatoč novom porezu koji im prijeti, Frederic Thil, glavni zastupnik Ferrera u Francuskoj kaže kako originalni recept ne planiraju mijenjati. 'Čak i ako odobre porez, nećemo mijenjati recept', kazao je za France24 predsjednik francuske podružnice Ferrera, Fredric Thil.

Socijalist Yves Daudigny je kaže kako je palmino ulje puno zasićenih masnoća te da ima loše efekte na zdravlje, donosi France24. Palmino ulje pronađeno je i u mnogim drugim proizvodima, kao što su kolači, torte i čipsevi. Senatori će još jedanput glasati o ovom prijedlogu poreza koji treba proći i Donji dom parlamenta.