MAJA VUČIĆ:

Uvijek su mi se sviđali kreativni i duhoviti dečki

24.11.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Glazbenica i psihologinja Maja Vučić rado je podijelila uspomene iz teen dana s nama. Saznajte kakva je bila kao tinejdžerica u intervjuu koji slijedi

Što ste slušali kao tinejdžerica? Tko vam je tada bio idol?
Slušala sam svu kvalitetnu glazbu. Soul, funk, pop... U ono vrijeme su Whitney Houston i Mariah Carey bile najbolje pjevačice koje su postavljale nove standarde u pjevanju.

Kako ste izgledali kao tinejdžerica?
Svi kažu da se nisam puno promijenila, osim što sam imala dugu kosu. Kako je to bila faza sazrijevanja, bilo je tu puno eksperimenata, previše šminke i previše smrzavanja za ljepotu. Danas je to bitno drugačije. Minimalno šminke i odjeća u kojoj se dobro osjećam.

Omiljeni film ili serija iz tog doba?

'Alo, Alo'... Uvijek su bili beskrajno smiješni. 'Mućke' - i dan danas su fenomenalni.

Kako ste se slagali s roditeljima?

Imala sam uvijek dobru atmosferu u obitelji, a kako i nisam baš bila svakidašnje dijete, zahvalna sam im što su mi dali povjerenje i puštali me da živim svoju prirodu. Danas mogu reći da su bili hrabri roditelji kad sam ja u pitanju i da sam opravdala to povjerenje.

Omiljeni predmet

Nemam omiljeni predmet. Ne vezujem se uz stvari i mislim sam da čovjek svojim duhom stvara atmosferu, a ne stvari.

Najgori predmet

Fizika, iako mi je tata fizičar.

Kakav ste bili učenik?
Vrlo dobar, odličan. Kad sam nešto voljela, onda sam bila i visoko motivirana i u tome sam bila izvrsna, a one predmete koji su mi išli na živce odrađivala sam pod geslom 'Što se mora nije teško'.

 
Gdje ste izlazili?
Kulušić, The Best, Saloon...

Najveći modni promašaj iz tog vremena kojeg se danas sramite?

Ne sramim se ničega. Danas gledano su neke kreacije smiješne, ali za to doba je to bilo poprilično dobro i u trendu.

Prvo pijanstvo?

Nikada nisam bila pijana da ne znam za sebe. Uvijek sam pila s mjerom. Alkohol je opasna stvar i danas bi netko trebao reći mladima da ako već žele probati alkohol, da ga probaju u minimalnim količinama, a ne da uliju u sebe 2 dl žestokog pića pa da završe na ispumpavanju ili u alkoholnoj komi.

Najbolja uspomena iz teen perioda?

U to vrijeme sam pjevala u 'Zvjezdicama'. Tamo sam imala svoj mir, svoju ljubav prema glazbi, svoje prijatelje. To je jedini period u mom životu u koji bih se vratila isključivo zbog toga.

Kako je izgledao prvi prekid i jeste li se dugo oporavljali?

Ja sam izrazito romantična i nikada ne kalkuliram u davanju emocija. Ako se daješ, onda ti teško padaju prekidi. Te mladenačke ljubavi su bile bolne i izgledalo je kao da nikada neće proći, ali evo, prošlo je, na sreću.

Kad ste se prvi put poljubili?
U osnovnoj školi. To mi je bio prvi dečko kojeg se i dan danas sjećam.

Kakvi su vam se dečki tada sviđali?

Uvijek su mi se sviđali kreativni i duhoviti dečki. Prosječnost mi je bila dosadna, ali često se iza tih 'prosječnih' dečki skriva pravo bogatsvo koje je nevidljivo na prvu.

Jeste li još u kontaktu s prijateljima iz srednje škole?

Imam jednu najbolju prijateljicu iz srednje škole. Od prvog dana smo kao krpa i zakrpa i danas je moja najbolja prijateljica.

Jeste li bježali sa satova?
Naravno, rijetki su oni koji nisu, ali nikada kada su bili kontrolni ili ispitivanje. Uglavnom s onih satova na kojima je bilo beskrajno dosadno i nije se imalo što izgubiti, a i bio je lijep i sunčan dan.

227866 ,227817 ,227828 ,227644
Najveći problem koji vas je tada mučio?

Kupiti još malo vremena. Kako sam išla u dvije srednje škole i na 'Zvjezdice', a beskrajno sam uživala u društvenom životu, bilo je pravo umijeće pronaći vrijeme i za učenje, za vježbanje klavira i za izlaske. Uspjela sam! Zato i danas imam u snovima ponekad situacije da sam u školi, da moram odgovarati za završnu ocjenu, a ja nemam pojma što uopće moram odgovarati. Pravi stres!

Što biste, da se vratite vremeplovom u teen dane, savjetovali mladoj Maji?

Ne bih ništa promijenila, osim što bih si rekla da budem strpljivija i da se ne treba živjeti kao da je to zadnje u životu.

Što se, po vašem mišljenju, najviše promijenilo u odrastanju tinejdžera u usporedbi s vašim tinejdžerskim danima? Je li danas teže biti tinejdžer?

Tinejdžersko doba je uvijek turbulentno, puno izazova i zahtjeva. Nije lako biti tinejdžer. Škole su postale sve zahtjevnije, broj predmeta se povećava i sigurna sam da današnji tinejdžeri još manje znaju nego mi prije 20 godina, a i mi smo već manje znali. Uči se po principu 'natrpaj sve u glavu, dobij dobru ocjenu i stisni delete'. Vrijednosti su potpuno poremećene i zabrinjava me činjenica da je najnovije istraživanje pokazalo da je najpoželjnije zanimanje 'biti poznat'. Doista zabrinjavajuće! No, mi odrasli smo odgovorni za takvo stanje. Treba napraviti korjenite promjene u obrazovnom sustavu i početi njegovati prave vrijednosti: znanje, poštenje, čast.

Jeste li imali problema s bullyingom vršnjaka? Što biste savjetovali mladima koji su izloženi vršnjačkom zlostavljanju?

Nisam, a i bilo je to drugačije u naše doba. Profesori su bili cjenjeniji i imali su veće ovlasti, iako je i tada situacija bila nezavidna. Svako zlostavljanje treba prijaviti i uključiti sve mjerodavne institucije u zaštitu zlostavljanog djeteta, jer ako se takve stvari ne suzbiju na početku, šaljemo poiruku da je takvo ponašanje prihvatljivo i kroz vrijeme može biti samo gore, a zlostavljanima šaljemo poruku da ih nećemo zaštititi.

Vaša poruka tinejdžerima?
Uživajte u životu i ipak ponekad slušajte starije, iako zvuče dosadno i glupo. Kad vam kažu da sad trebate raditi poteze koji će vam kasnije odrediti život, u pravu su. Za to nema popravnog ispita. Ulažite u znanje i borite se za svoje snove, što god to bilo.