GLAZBENICI PROTIV NASILJA

Uskoro i spot za pjesmu 'Traži se prijatelj'

15.03.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Albumom 'Traži se prijatelj', na kojem su surađivali mnogi domaći glazbenici, želi se upozoriti na porast nasilja među mladima, a u planu je i humanitarni koncert za pomoć Savjetovalištu Luka Ritz

Za naslovnu pjesmu 'Traži se prijatelj' snimljen je i spot kojeg ćemo uskoro moći vidjeti na domaćim televizijama, a želja inicijatora ovog projekta je da se senzibilizira najosjetljivija populacija i potakne je na pozitivno prihvaćanje različitosti, toleranciju i nenasilje. U želji da ove ideje dođu do što većeg broja ljudi, u planu je i humanitarni koncert s poznatim domaćim izvođačima (a i drugim ljudima iz javnog i kulturnog života Hrvatske), čiji bi prihod također išao u svrhu edukacije i prevencije nasilja među mladima - Savjetovalištu Luka Ritz

Svjedoci smo gotovo svakodnevnih napisa kako agresija uzima sve više uzima među mladima, ističu autori ovog projekta. Nažalost, više nije novost kad maloljetnik (ili skupina istih) izvrši nasilje nad svojim vršnjakom najčešće bez ikakvog razloga. Jedan od primjera je mladi Zagrepčanin Luka Ritz koji je zbog nasilnog ponašanja njegovih vršnjaka izgubio život. Kao odgovor na nasilje nastao je projekt nazvan 'Traži se prijatelj', a nedavno je u izdanju Croatia Recordsa izašao istoimeni album 'Traži se prijatelj' čiji je prihod namijenjen Savjetovalištu Luka Ritz. Autori glazbe i teksta su Ines Prajo i Arijana Kunštek, produkciju i aranžmane je radio Tihomir Preradović.

U realizaciji albuma, uz djecu iz Udruge 'Mali veliki mikrofon (Buzet)' sudjeluju brojna respektabilna imena hrvatske javnosti: Arsen Dedić, Danijela Trbović, Goran Navojec, Karmela Vukov Colić, Vanna, Massimo Savić, Mladen Bodalec, Đani Stipaničev, Marija Husar, Zlatko Turkalj, Neno Belan, Marijana Batinić, Lana Klingor, Marko Tolja, Enis Bešlagić, Antonija Šola, Sanja Doležal, Maja Blagdan, Ivanka Mazurkijević. Album sadrži 20 pjesama (19 dueta i jednu zajedničku - samo djeca), a za omot albuma je zaslužan Igor Modrić.

'Potreseni užasnom smrću Luke Ritza, Aleksandra Abramova, Vitomira Jovičića te sve brojnijim žrtvama nasilja među mladima, osjetili smo ljudsku i moralnu potrebu da u okviru svojih mogućnosti poduzmemo barem mali korak kako bismo doprinijeli prevenciji i borbi protiv takvih pojava, čija učestalost i posljedice postaju skoro alarmantne. Budući da smo glazbenici, glazba je medij preko koga smo najbolje mogli izraziti svoje zamisli, a na taj način i prenijeti poruke onima kojima su i namijenjene djeci i mladima, ujedno i njihovim roditeljima', ističu inicijatori projekta dodajući kako male pjevače (koji su sudjelovali na albumu) iz raznih krajeva Istre vodi Alan Poropat, čijom zaslugom je album 'Traži se prijatelj' uspio biti onakav kakvog su ga zamislili.