čišćenje organizma

Praktično, jednostavno i s vidljivim rezultatima - detoksikacijski sokovi jako su popularni, no jesu li doista dobar izbor?

01.05.2022 u 16:15

Bionic
Reading

Detoksikacija postaje poprilično popularna dolaskom proljetnih dana. No prije nego se odlučite na taj korak, evo što je itekako korisno znati po pitanju proljetnog čišćenja organizma

Poznati kao detoksikacija, ovi režimi, koji uključuju konzumaciju voćnih i povrtnih sokova, ponekad i u kombinaciji s biljnim mlijekom, svakih nekoliko godina značajno dobiju na popularnosti. Takve je sokove moguće napraviti kod kuće, no mnoge tvrtke uvidjele su priliku za zaradom te se danas nude doista razne mješavine koje se lako prilagođavaju individualnim željama i potrebama.

Gubitak kilograma vrlo često je primarni razlog za to što većina poseže za ovim napicima, no ostali razlozi koji se navode su 'osvježenje organizma i pružanje nove, svježe energije', 'detoksikacija', 'bolji osjećaj u vlastitom tijelu' te 'postavljanje prehrambenih navika na početne postavke'. No dok se neki kunu u djelotvornost i blagotvornost ovih sokova, stručnjaci s druge strane tvrde kako ne postoje dokazi da oni ispunjavaju obećanja, piše Washington Post.

Sokovi u službi mršavljenja

Iako nisu svi sokovi deklarirani za mršavljenje, nije tajna to da ih upravo zato većina koristi. No može se li uopće smršavjeti pijenjem detoksikacijskih sokova? Da, ali taj gubitak kilograma nema toliko veze sa samim sokom. Naime detoksikacija sokovima u osnovi je jednostavna, restriktivna i niskokalorična dijeta. 'Pijući te sokove, oslanjate se na prehranu koja se sastoji isključivo od voća i povrća pa je logično da ćete kratkoročno smršavjeti', napominje Tinsay A. Woreta, specijalistica za jetru i docentica medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.

No niti jedna znanstvena studija ne ukazuje na to da će detoksikacijski sokovi dovesti do trajnog gubitka težine. Ako i smršavite nekoliko kilograma, to je vjerojatno zato što unosite manje kalorija nego inače ili ste pak izgubili određenu količinu vode, no ne i masnoće. Nakon što nastavite normalno jesti, čak i ako prehrambene navike učinite zdravijima, velika je vjerojatnost da će se kazaljka na vagi vratiti na staro mjesto.

Noviji trend u detoksikaciji uključivanje je čvrste hrane u rutinu – naprimjer, tijekom dana pije se sok, a navečer pojedete mali obrok na biljnoj bazi. Iako takva promjena može dodati malo vlakana i nešto više kalorija te pomoći u borbi protiv gladi koja je neminovna nakon što cijeli dan provedete pijući sok, krajnji rezultat vjerojatno će biti isti.

S druge strane, brzo i naglo gubljenje kilograma može biti štetno za organizam te može izazvati poremećaje u svakodnevnoj prehrani. 'Dokazi pokazuju da većina dijeta dovodi do cikličke tjelesne težine – brzog gubitka, a zatim i ponovnog dobivanja kilograma, što može imati štetan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje', kaže Alicia Romano, klinička dijetetičarka u Tufts Medical Centeru u Bostonu. Takvi 'izleti' u detoksikaciju mogu biti poprilično štetni za osobe koje se inače bore s viškom kilograma ili su otprije nezadovoljne svojim izgledom.

Efekt detoksikacije

Istina je to da naša tijela svaki dan dolaze u kontakt s potencijalno štetnim tvarima, onima u okruženju ili onima koje unosimo hranom i pićem. Prehrana bogata iznimno prerađenom hranom, koja je često puna natrija, dodanih šećera i zasićenih masti, također može loše utjecati na zdravlje.

Međutim tijelo se prirodno čisti samo, a zdravi ljudi mogu se osloniti na funkciju bubrega, jetre, probavnog trakta, pa čak i kože i pluća u službi potpuno prirodne detoksikacije tijela. Naime ti organi pretvaraju toksine u spojeve koje naša tijela eliminiraju znojem, urinom i stolicom. Hranjive tvari poput vitamina C i flavonoida koji se nalaze u voću i povrću potpomažu ove procese, no činjenica je da nema dokaza koji ukazuju na to da je konzumiranje u tekućem obliku bolje od unosa krute biljne hrane. Štoviše, posezanjem za voćnim ili povrtnim sokom uskraćujete tijelu potrebne hranjive tvari.

Obećanje da ćete se bolje osjećati

Neki tvrde da se nakon pijenja detoksikacijskih sokova znatno bolje osjećaju te da imaju više energije i manje su naduti. Drugima pak odgovaraju kruta i stroga pravila – ne morate odlučivati što ćete jesti ili paziti kako ne biste jeli iz puke dosade. Onima čija je prehrana inače siromašna voćem i povrćem detoksikacija sokovima može donijeti određenu korist.

Uz to, šećeri u voćnom soku mogu pružiti veću razinu energije od jedenja samog voća jer se šećeri u soku brže probavljaju i otpuštaju u krvotok, povećavajući razinu glukoze u krvi. No ta pojava s vremenom može imati lošu stranu. Naime porast razine glukoze može potaknuti tijelo da proizvodi velike količine inzulina, što može izazvati skladištenje masti i povećati rizik od dijabetesa tipa 2. A ako ne pijete dovoljno vode, čišćenje sokom bogato tekućinom može pomoći u ublažavanju simptoma poput umora, glavobolje i bolova u zglobovima. No obična voda ipak bi uvijek trebala imati prednost pred bilo kojim drugim pićem.

Postoji i objašnjenje zašto pijenje detoksikacijskih sokova smanjuje osjećaj nadutosti. Naime ne unosi se kruta hrana pa se samim time eliminira veliki broj sastojaka koji uzrokuju plinove, stoga pijenje sokova može potaknuti da se kratkoročno osjećate bolje.

Rizici i realna očekivanja

Detoksikacija sokovima nije dobar izbor za svakoga. Osobe s kroničnim zdravstvenim problemima i stanjima, poput dijabetesa tipa 1 ili 2, bolestima bubrega ili jetre, poremećajima prehrane, upalnim stanjima crijeva ili sindromom iritabilnog crijeva te trudnice svakako bi se trebali posavjetovati s liječnikom prije donošenja takve odluke.

Ako nemate problema ni s jednom od tih bolesti i stanja, detoksikacija sokovima vrlo vjerojatno neće uzrokovati štetu. Neka bude kratka i razmislite o kombinaciji soka i krute hrane. Ako se u bilo kojem trenutku počnete osjećati loše, prekinite s time, a ako se stanje ne popravi, potražite liječničku pomoć.

Čak i ako vam detoksikacija pomogne da popravite prehrambene navike ili da izgubite nekoliko kilograma, ona ne bi trebala biti dugoročno rješenje. Usprkos primamljivosti čaše cijeđenog soka, činjenica je da kontinuirana uravnotežena i raznolika prehrana daje najbolje rezultate po najpristupačnijoj cijeni i s minimalnim rizikom.