BUDITE OPREZNI

Urogenitalni trakt – ženska ahilova peta

17.10.2011 u 08:44

Bionic
Reading

Pazi da ne prehladiš mjehur, nemoj sjedati na zemlju, ne sunčaj se u mokrom kupaćem kostimu… Sve su to savjeti koje starije žene ponavljaju djevojčicama prije ulaska u pubertet. Takva upozorenja najčešće idu na živce i proizvode kontraefekt, ali statistika govori da imaju osnove: odrasle žene deset puta češće pate od urogenitalnih upala

Upale urinarnog i genitalnog trakta nisu bez razloga svrstane zajedno: i kod muškaraca i kod žena anatomija je takva da su urinarni i genitalni trakt vrlo blizu, pa se i bakterije lako sele iz jednog područja u drugo. Anatomija ja kriva i za to što su žene osjetljivije na ovu vrstu bolesti: imaju kraću uretru i kraći razmak između anusa i uretre, što znači da je i put koji bakterije trebaju prevaliti kod žena kraći.

Obje vrste infekcija, i one urinarnog i one genitalnog trakta, znaju biti vrlo tvrdokorne (liječenje zna biti dugotrajno, a bolest se zna ponavljati). Iako nije riječ o opasnim bolestima od kojih se umire, valja ozbiljno shvatiti upozorenja da se neliječene lagane infekcije vrlo lako mogu zakomplicirati i prerasti u teže bolesti ili prijeći u kronični oblik.

Upala mjehura ili cistitis neugodna je bolest koja se zna razviti naglo - ujutro zdrava osoba već navečer može imati visoku temperaturu, trpjeti teške bolove i osjećati se strahovito umorno. Za blage oblike ponekad će biti dovoljno liječenje čajevima, no to nije preporučljivo. Naime, kad se jednom javi upala mjehura ili genitalna infekcija, velika je vjerojatnost da će se tijekom života ponoviti, pa je najbolje već pri prvoj pojavi bolesti obaviti kvalitetne pretrage. Nakon postavljene dijagnoze liječnik se neće pobrinuti samo za liječenje, nego će dati i dosta savjeta za prevenciju: čak i ako su simptomi blagi, da se dugotrajno sami liječite, nikako nije mudro, jer se šanse za komplikacije višestruko povećavaju.

Prije liječenja dobro se savjetovati s liječnikom

Simptomi upale mjehura su bolovi i pečenje prilikom mokrenja, promijenjena boja i miris mokraće (sa ili bez krvi u mokraći), mutna mokraća, učestalo mokrenje po nekoliko kapi svaki put, bol u zdjelici i slabinama, povišena ili jako visoka temperatura, bolovi tijekom spolnih odnosa, umor, povraćanje, pa čak i rastresenost i druge mentalne promjene. Zanimljivo da kod starijih osoba znaju izostati tipični simptomi, pa samo smetenost i rastresenost znaju ukazivati na upalu mjehura. I starije osobe i članovi njihovih obitelji trebali bi znati da su komplikacije česte, čak i sa smrtnim posljedicama, pa je ključno liječenje započeti što prije. Najčešći uzročnik cistitisa je Escherichia coli, bakterija koja je posljednjih mjeseci izazvala paniku u Europi. Radi se o bakteriji koja normalno živi u debelom crijevu i tamo je potrebna, a kojoj na nesreću nije teško doputovati do uretre i mjehura.

Uvin čaj jednostavan je i lako dostupan, ali vrlo učinkovit prirodni pripravak. Čaj od brusnice služi istoj svrsi i jednako je učinkovit, pa izbor ovisi o tome volite li više voćne ili biljne čajeve. Tijekom liječenja treba potpuno izostaviti alkohol, kao i hladna i gazirana pića. Nikada nemojte miješati uvin čaj i čaj od brusnice, jer jedan ima lužnatu, a drugi kiselu bazu – istovremenim uzimanjem umjesto pojačanog djelovanja desit će se to da će jedan čaj poništiti efekt drugoga.

Antibiotici su dosta učinkovit način liječenja, ali ni u kom slučaju ne smijete ih sami propisivati: najbolje je prvo napraviti pretrage krvi, urina i urinokulturu. Naime, poznato je dosta sojeva bakterija koje uzrokuju urogenitalne upale, pa se propisivanjem antibiotika 'napamet' lako može promašiti rezultat ili čak pogoršati stanje. Moguća je komplikacija upale mjehura upala bubrega, a to je već znatno ozbiljnija bolest.

Slično je i s genitalnim upalama kod žena – simptomi se kreću od jedva uočljivih do vrlo neugodnih (najčešće se radi o bolovima, peckanju, svrbeži te pojačanom iscjetku ili iscjetku promijenjene boje i gustoće. Osim E.coli, uzročnici upala urogenitalnog trakta su različite enterobakterije, klamidija, neke vrste streptokoka, mikroplazme i gardnerella vaginalis, a uzroci mogu biti i mehaničke ili anatomske prirode (pijesak ili druga strana tijela u kanalima, suženja i sl).

Uz antibiotike i čajeve, na tržištu su prisutni i drugi učinkoviti biljni pripravci, kao i najnoviji probiotici koji se uzimaju oralno. Naime, u vagini postoji prirodna flora - 'dobri' mikroorganizmi koji štite od infekcija. Budući da antibiotici ne uništavaju samo željene mikroorganizme, nakon liječenja zna biti teško uspostaviti zdravu floru. Najpoznatiji dobri mikroorganizmi' kod žena su laktobacili, a neke od njih moguće je preventivno uzimati kao oralni probiotik (pakiran u kapsule koje omogućuju da mikroorganizmi ne budu uništeni u probavnom traktu te da sigurno stignu na odredište).

Oko svih načina liječenja dobro se savjetovati s liječnikom. Preventiva je uvijek važna, a posebno nakon što se bolest jednom javila – jednostavne preventivne metode su održavanje higijene, brisanje unatrag nakon mokrenja, mokrenje nakon spolnog odnosa te konzumiranje najmanje osam čaša tekućine dnevno jer se tako najbolje ispiru bakterije odnosno onemogućava se njihovo prekomjerno razmnožavanje i nastanak infekcija (uvin čaj i čaj od brusnice služe i za liječenje i za preventivu).