najljepši ukrasi

Uređenje doma u toplim bojama jeseni: Ove biljke imaju najljepše narančasto i crveno lišće

13.11.2022 u 20:46

Bionic
Reading

Jesen u domu može biti itekako lijepa i elegantna. No ako niste baš spremni izvaditi i izdubiti bundeve, jesenski štih itekako možete postići dobrim odabirom sobnih biljaka. Dodajte dekoru malo narančaste i crvene boje koristeći sobne biljke za jesensko uređenje doma

Postoje prekrasne biljke koje dolaze u svakoj nijansi crvene i narančaste koje se možete sjetiti, a nekima lišće nevjerojatno nalikuje javorovom. Dodavanje ovakvih šarenih i lijepih ukrasa u dom bit će sjajan način da čaroliju jeseni prenesete i u interijer. Pri tome svakako obratite pažnju na ove sobne biljke.

Aglaonema commutatum

Aglaonema je rod zimzelenih zeljastih trajnih biljaka. Stabljike su im uspravne ili puzajuće, a uglavnom su niskog rasta te narastu do 20 centimetara, no izuzetak je vrsta Aglaonema commutatum jer može doseći i visinu od metra. Ova biljka prekrasnih svijetlih boja porijeklom je iz jugoistočne Azije, a dolazi u brojnim bojama i varijantama, ali crvena odaje ozbiljne jesenske vibracije. Zaista ju je lako njegovati jer ne treba puno vode ili svjetla. Međutim, ako želite da lišće bude što crvenije, najbolje joj je dati više svjetlosti.

Fikus gumijevac

Prekrasan fikus gumijevac prilično je popularna biljka u svijetu sobnih biljaka. Možete nabaviti onaj koji ima izrazito tamnozeleno lišće ili pak šareni. Potonji primjerci imaju efektne primjese crvene boje na novijim listovima. Prisutna je gotovo ružičasto-crvena nijansa, a zatim lišće postaje zeleno te bijelo na rubovima. Ovu biljku treba zalijevati samo kada su gornja dva prsta tla suha, a voli jaku svjetlost i vlagu.

Kaladij Carolyn Whorton

Vibrantno lišće kaladija Carolyn Whorton donosi sve boje jeseni. Ova vrsta ima ružičasto-crveno pjegavo lišće, crvene vene i zelene rubove. Izgledom neizmjerno podsjeća na sam početak jeseni, kada lišće na drveću tek počinje mijenjati boje. Održavajte tlo biljke lagano vlažnim i dajte joj jaku neizravnu svjetlost.

Kalatea triostar

Kalatea triostar je ljupka biljka koja voli redovito zalijevanje. Uspijevat će pri slabom osvjetljenju, ali ako želite šareno lišće, trebat će vam jarko neizravno svjetlo. Ova vrsta biljke izvrstan je izbor za kupaonicu ili kuhinju jer voli vlagu. Ima lijepo zeleno lišće s ružičasto-ljubičastom vanjskom stranom. Duboka ljubičasta koja iskače od ružičaste čini je odličnim dodatkom jesenskom dekoru.

Fitonija Ruby Lime

Fitonije su male biljke koje dolaze u toliko upečatljivih boja da je teško odvojiti pogled od njih. Često se nalaze u terarijima jer vole vlagu. Ova sorta dolazi s prekrasnim lišćem u zelenim, narančastim i jarkocrvenim nijansama. Dodajte ovu sićušnu biljku na svoj radni stol ili noćni ormarić i odmah ćete stvoriti jesenski ugođaj. Održavajte joj tlo vlažnim, ali ne mokrim, uz to imajte na umu da fitonija voli jaku, ali neizravnu Sunčevu svjetlost.

Filodendron 'Prince of Orange'

Postoji mnogo vrsta filodendrona, a za jesen je kao stvoren Prince of Orange. Ova biljka vrlo je jedinstvena, a kako raste, tako joj listovi mijenjaju boje. Kada novi list počne rasti, onda je žute boje, zatim prelazi u bakreni ton, a nakon toga, kada sazrije, postaje zelen. Držite je na svijetlom mjestu da bi lišće nastavilo bujati. Ova biljka voli blago vlažno tlo i uživa ako je jednom tjedno poprskate vodenom maglicom.

Kroton

Kroton dolazi u raznim bojama i veličinama. Listovi mu mogu biti zeleni, žuti, crveni ili narančasti. Sjajan je izbor ako u dom želite unijeti malo jesenskog duha. Pustite da između dva zalijevanja sva voda ispari, a zemlja se osuši. Uz to, pošpricajte ga vodenom maglicom jednom tjedno kako biste mu osigurali odgovarajuću razinu vlažnosti. Čini se da su ove biljke magnet za prašinu, stoga uzmite čistu krpu od mikrovlakana i redovito brišite lišće kako bi moglo apsorbirati svu Sunčevu svjetlost potrebnu za razvoj.

Engleski bršljan

Lišće na bršljanu izgleda kao sićušno lišće javora i jednostavno je preslatko. Engleski bršljan obično se može vidjeti kako prianja uz zgrade, drveće i bilo što drugo na otvorenom. No također čini prekrasnu sobnu biljku. Imajte na umu to da jako brzo raste pa ga je potrebno redovito orezivati. Održavajte tlo vlažnim i držite ga na jakoj neizravnoj svjetlosti.