LOKALNA HIPERHIDROZA

Upomoć, znoje mi se dlanovi!

14.03.2009 u 07:34

Bionic
Reading

Prekomjerno znojenje dlanova može postati neugodan problem, posebice kad se moraš rukovati. Znojenje dlanova može biti posljedica stresa, kao što je napetost uzrokovana pisanjem testa, ali isto tako i nekih poremećaja u organizmu

Prekomjerne znojenje još se naziva hiperhidroza, a nastaje unutar poremećaja u radu žlijezda znojnica. Postoji generalizirana i lokalna hiperhidroza, a znojni dlanovi, dakako, pripadaju ovom drugom poremećaju. Hiperhidroza dlanova manifestira se pojavom crvenila i hladnoće dlanova zbog pojačanog hlađenja nakon isparavanja znoja. Između prstiju i u naborima dlana mogu se naći kapljice znoja, koje u krajnjim slučajevima mogu kapati s ruku. Pisanje olovkom je otežano.

Pokazalo se da čak jedna od dvadeset osoba ima problema s prekomjernim znojenjem. Također, nasljedni faktor je bitan - čak 50 posto osoba koje pate od prekomjernog znojenja imaju bliskog rođaka s istim problemom.

Znojenje ruku najčešće je povezano sa živčanom napetošću. Osim što se trebaš naučiti mirnije prihvaćati stresne situacije (što će pomoći ne samo da ti se dlanovi manje znoje već i za bolje opće stanje organizma), možeš pokušati i s nekoliko narodnih ljekova.

Napravi balzam od hrastove kore i ulja koji se napravi od soka pola limuna i 50 grama bademova ulja. Dakle, ovo se zajedno namače i kasnije procijedi te koristi kao balzam koji u početku treba nanositi nakon svakog pranja ruku, a poslije po potrebi.

Osim ovoga, drugi narodni lijek uključuje bršljanovo lišće. Treba ti tri litre vode i šaka bršljanovog lišća. Lišće se prelije vrućom vodom i ostavi da se ohladi na sobnu tempraturu. U ovo se navečer, prije spavanja, namoče dlanovi.

Kao dobra metoda protiv prekomjernog znojenja dlanova pokazao se i dječji puder te sitno kukuruzno brašno. Naime, na oprane i osušene dlanove treba staviti pudera ili kukuruznog brašna te lagano utapkati. Puder i brašno upijaju prekomjernu vlagu te ostavljaju kožu suhom dulje vrijeme.

Ponekad se znojenje dlanova javlja nakon dugotrajnijeg razdoblja stresa, dakle, kada ti se čini da su problemi iza tebe. Ako nemaš nikakvih drugih simptoma, vjerojatno se radi o reakciji tijela na prekomjerni stres i trebaš pripaziti na zdraviji način života – tjelovježbu, prehranu i dovoljno sna te će znojenje samo proći,otprilike onako kako se i pojavilo.

Ako ništa ne pomaže, dobro se obratiti dermatologu koji će te uputiti na liječenje. Naime, liječenje prekomjernog znojenja je individualno. Jedna od dobrih metoda za dlanove je tako zvana iontoforeza - vodena kupka kroz koju se pušta istosmjerna struja niske jakosti. Nekim osobama pomogne - ne ukloni znojenje u potpunosti, ali ga može znatno smanjiti. Takav tretman mora se provoditi barem dva puta tjedno, i to doživotno.

Ako se znojenje dlanova nastavlja i nakon puberteta, postoji i zadnje rješenje – kirurški zahvat. Klasičan zahvat, zvan simpatektomija, uključuje oporavak u bolnici od nekoliko dana, no belgijski su radiolozi osmislili manje invazivan način u kojem se pomoću igle blokira živac zvan simpatikus, koji je odgovoran za pojačano znojenje dlanova.