EFEKTNO I UGODNO

Unesite prirodu u dom

Bionic
Reading

Kontakt s prirodom učinit će interijer vašeg doma kvalitetnijim i humanijim za stanovanje. Prirodu možete uvesti na različite načine, a karakteristike prostora kao što su veličina, osvijetljenost, orijentacija, lokacija itd. olakšat će vam odabir najboljeg

Povezanost čovjeka i prirode je iskonska, pa su i prostori koji odišu prirodnim ugođajima preporučljivi za boravak, stanovanje i rad. Prisutnost prirodnih elemenata neovisna je o stilu uređenja i načinu životu ukućana jer oni ničim ne ometaju, već obogaćuju postojeće stanje. Vizualno povezivanje s okolišem, sobne biljke, motivi mrtve prirode, prirodni materijali kao osnova elemenata interijera, samo su neki od načina uvođenja prirode u dom.

Prostori koji odišu prirodom preporučljivi su za boravak

Jednostavan i osobito efektan način uvođenja prirode u interijer je povezivanje interijera s eksterijerom kroz velike ostakljene stijene pročelja. Da biste postigli željene efekte, morate zadovoljiti preduvjete kao što su mogućnost pogleda na vlastiti vrt, tj. ozelenjeno dvorište ili prirodu iz svoga stana. Ukoliko zadovoljavate ove, gotovo privilegirane uvjete, oslobodite staklene stijene bilo kakvih zastora ili žaluzina (osim dekorativnih u kutu) i osigurajte pogled prema vanjskom prostoru, koji će ovako postati dio unutarnjeg i aktivno sudjelovati u stvaranju ugođaja. Ovo je jedan od najefektnijih načina uvođenja prirode u prostor doma jer vizura često obuhvaća puno veći vanjski prostor nego što je unutarnji, čijim se uređenjem bavite.

Ukoliko niste u mogućnosti osigurati zadivljujuće poglede, u stvaranju prirodnih ugođaja će vam pomoći sobne biljke. Možete ih postavljati u sve prostorije, osim onih za spavanje. Sobne biljke će potpuno promijeniti doživljaj prostora, a pogotovo ukoliko ih ima više ili su većih dimenzija. Postavite ih na pozicije koje odgovaraju uvjetima njihovog održavanja, a o tome se informirajte kod stručnih osoba ili kroz stručnu literaturu.

U spavaće ili dječje sobe je preporučljivo unijeti motive mrtve prirode te izbjegavati žive biljke zbog izmjene kisika. Ovakav način dekoracije je preporučljiv i za ostale prostore, ukoliko niste istinski ljubitelj sobnog bilja.

Idealan način za uvođenje prirodnih motiva u kuhinju je korištenje začinskog bilja u lončanicama, koje će na ovaj način imati dekorativnu i funkcionalnu ulogu. Ozelenjena kuhinja nije čest prizor, ali upravo u ovakvom izdanju djeluje još privlačnije za boravak i pripremu ukusnih obroka. Za postizanje ovakvih efekata je potrebno osigurati dovoljan broj polica na koje ćete smjestiti začinsko bilje te ih postaviti na prikladnu udaljenosti od štednjaka zbog vrućih isparavanja.

Osim biljkama, prirodne ugođaje u interijeru ćete postići i prirodnim materijalima. Najnovija dizajnerska rješenja namještaja, ali i kupaonskih elemenata i opreme uključuju naglašene prirodne materijale u kombinaciji s umjetnim. Ovakvim efektima, gdje su prirodne strukture materijala, poput drveta, korištene isključivo zbog stvaranja ugođaja i dopune osnovnoj funkciji, oplemenjujete prostor i činite ga drukčijim od uobičajenih.

Prisutnost prirodnog kamena u prostoru dat će mu novu vizualnu dimenziju. Kamen se može koristiti na različite načine – kao podna ili zidna obloga, materijal za izradu elemenata namještaja, kamina, dekorativnih predmeta, izradu stubišnih ograda, klupčica prozora ili stvaranje pregrada u prostoru, koje djeluju izuzetno efektno kada se formiraju od komada kamena manjeg formata.

Cjepanice mogu stvarati posebno dekorativan i prirodni ugođaj. Najčešće se u takvom obliku koriste zimi za loženje kamina. No, prisutnost cjepanica, kao sirovog neobrađenog drva, može biti stalna u prostoru, neovisno o godišnjem dobu. Samostalnom postavom, postaju skulpturalne, dekorativne i inovativne.

Kreirajte prirodni kutak u domu te osigurajte trenutke ugode i opuštanja s članovima obitelji i dragim gostima.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.