OD DORUČKA DO VEČERE

Ukusni namazi u kojima možete uživati bez grižnje savjesti

11.05.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Razni namazi, od onih sa sirom ili slanutkom i graškom, mogu vam biti odličan obrok za ručak ili večeru pa čak i ručak ako dodate malo salate

Namazi koje ćete pripremati kod kuće zdrava su varijanta kupovnih inačica, a osim što ćete obroke obogatiti vitaminima i mineralima, možete ih čuvati u hladnjaku nekoliko dana. Tako ćete uz malo potrošenog vremena za sebe i obitelj napraviti ukusnu i zdravu hranu.

Neodoljivi namaz od sira

tri puta po 20 g kremastog sira
2 žlice mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
3/4 šalice nasjeckanog oraha
10 g grama sira brie
1 šalica nasjeckanog švicarskog sira
10 g gorgonzole
1/2 šalice oraha za ukras
crvene i zelene kriške jabuke
svježe povrće duguljasto narezano ili krekeri

Priprema

U jednu zdjelu stavite 20 grama kremastog sira, mlijeko i vrhnje pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na jedan plastični tanjur stavite veći komad prozirne folije i ravnomjerno namažite smjesu. Vilicom utisnute orahe unutra. Sada uzmite drugih 20 g kremastog sira i pomiješajte ga s vrstama brie, gorgonzolom i švicarskim sirom. Smjesu stavite preko one prethodno napravljene s orasima, zatvorite prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Prije serviranja preselite namaz u zdjelicu, ukrasite orasima i pričekajte pola sata. Uz namaz možete poslužiti rezano povrće ili krekere.

Pečeni češnjak na kruhu

6 do 8 glavica češnjaka, ovisno koliko su velike
sol i papar
žlica svježeg timijana
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih. Odrežite vrh svake glavice češnjaka tako da se vidi svaki češanj. Posložite ih na foliju i stavite na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte timijan. Prema preporukama slavne Marthe Stewart, timijan možete zamijeniti kaduljom ili primjerice ružmarinom. Prekrijte folijom do kraja i pecite sat vremena. Nakon što se pečeni češnjak malo ohladi samo ga istisnite iz ljuske i uživajte u bogatstvu okusa. Lako ćete ga namazati na toplu krišku kruha.

Namaz od patlidžana

½ kg patlidžana
¼ šalice svježe nasjeckanog peršina
¼ šalice grčkog jogurta
2 žlice paste tahini (od sezama)
1½ žlica limunova soka
1 žlica nasjeckanog češnjaka
½ žličice kumina
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja

Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Na lim stavite papir za pečenje i na njega patlidžane te pecite nekih 45 minuta dok ne omekšaju. Nakon što ih izvadite iz pećnice, uklonite im koru, a meso patlidžana stavite u blender zajedno s peršinom, jogurtom, tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i kuminom. Umiješate u dobivenu smjesu maslinovo ulje i poslužite s kruhom.

Namaz s pršutom i ljutikom

Zagrijte pećnicu na 180°C te na lim koji ste obložili papirom za pečenje stavite kriške pršuta i pecite dok ne postanu hrskave (10-15) minuta. Kad se ohlade, razlomite ih na komadiće.
U mikser stavite jednu šalicu graška, četvrtinu šalice zrelog avokada, jednu veliku žlicu maslinova ulja i četvrtinu čajne žlice soli i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Desetak manjih kriška tostiranog kruha premažite namazom i ukrasite komadićima hrskavog pršuta i komadima pržene ljutike.

Humus od slanutka za najveće gurmane

3 i pol šalice kuhanog slanutka
1/3 šalice tahinija (od sezama)
3 češnja češnjaka
1/4 šalice svježeg soka od limuna
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja, plus malo za ukras
3/4 žličice kumina
prstohvat crvene paprike
paprika i svježe nasjeckanog peršin za ukras (opcionalno)

Priprema

Nakon što ste u slanoj vodi skuhali slanutak, ocijedite ga te sačuvajte malo vode od kuhanja. Da bi humus bio još kremastiji, možete oguliti koru sa slanutka. Ako imate vremena, istisnite slanutak iz kore, a 15 do 20 komada ostavite. Zatim u multipraktik stavite slanutak, tahini pastu, češnjak, sok od limuna, žlicu maslinova ulja, kumin i crvenu papriku. Miksajte sve oko minutu i zatim probajte. Dodajte začina koji vam nedostaju, a ako je smjesa pregusta, ulijte malo vode od kuhanja slanutka koju ste sačuvali. Preselite humus u zdjelicu, poprskajte s malo maslinova ulja, peršinom i cijelim slanutkom koji ste ostavili sa strane.