ZA SVAKU PRILIKU

Ukusne polpete za koje vam ne treba recept

14.04.2015 u 08:52

Bionic
Reading

Ostaci hrane uvijek se mogu dobro iskoristiti za nove obroke, a jedan od bržih načina je priprava polpeta od preostalih žitarica i povrća

Polpete su ukusne jer su hrskave od prženja, a ipak su zdrave jer se rade od žitarica i povrća, uz dodatak sira i jaja.

Bilo koja vrsta kuhanih žitarica od kvinoje, riže, prosa, zobi ili ječma može vam poslužiti da složite polpete s povrćem. Možete računati da su dvije šalice dovoljne za porcije za četiri osobe, piše Yahoo Food

Žitaricama možete dodati usitnjeno povrće po želji bilo da se radi o tikvicama, cikli, mrkvama ili slatkom krumpiru, a uvijek im treba dodati i malo luka. Za mjeru računajte polovinu povrća u odnosu na količinu žitarica. Mjera luka otprilike može biti pola povrća, a zamjena mu može biti vlasac ili primjerice mladi luk. Što god odabrali, važno je da bude dobro usitnjeno kako bi se lijepo sjedinilo i pomiješalo s ostalim sastojcima.

Idući sastojak koji će polpete učiniti doista ukusnima je topljeni sir. Možete, primjerice, dodati svježi kozji sir, feta, Monterey Jack, plavi sir, cheddar ili neku drugu omiljenu vrstu koja će obogatiti jelo.

Niste li ljubitelj sira, zamijenite ga izdašnom žlicom svježih začina po želji. Nadalje, na svaku šalicu žitarica treba dodati jedno jaje i veliku žlicu zobenih pahuljica.

Priprema polpeta

Nakon što ste sve sastojke stavili u jednu veliku zdjelu i dobro ih promiješali, uzmite ih rukom i napravite oblik. Ako se sve drži zajedno, znači da je omjer dobar, a ako slučajno imate osjećaj da će se razjediniti tijekom pečenja, dodajte još malo zobenih pahuljica.

Nakon što ste oblikovali polpete, stavite ih na pladanj i pustite da odstoje u hladnjaku oko pola sata. Taj korak je važan jer će se u tih pola sata svi sastojci lijepo sjediniti pa ga nemojte preskočiti.

U tavicu stavite dovoljno maslinova ulja i pustite da se zagrije pa pržite polpete od tri do pet minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.