BEAUTY KUTAK

Učinkovita strategija u borbi protiv masne kose

07.02.2012 u 09:53

Bionic
Reading

Kosa vam vrlo često izgleda kao da vam je netko izlio ulje na glavu? Kosa koja se brzo masti stvara puno muke svojim vlasnicima, no ipak ima lijeka!

Ima li što gore od kose koja se pretjerano masti pa je lijepa i njegovana frizura najčešće nemoguća misija?

Taj problem muči mnoge, no iako iskorjenjivanje nije lako ni brzo, ne treba odustajati. Isprobajte neke od ovih savjeta:

Odaberite odgovarajući šampon
Kada kupujete šampon, zatražite onaj koji je namijenjen za masnu kosu ili volumen. Noviji šamponi protiv masne kose imaju manje kemikalija, što bi trebalo smanjiti iritaciju vlasišta. Ispirite kosu u mlakoj vodi jer vruća povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrh kose. Potreban vam je šampon koji će odstraniti masnoću s tjemena i korijena dlake. 

Perite kosu ne više od dva puta tjedno

Iako vam se čini da biste mogli prati kosu svaki dan, posebice zimi, kad se kosa brže masti zbog nošenja kapa i drugih pokrivala za glavu, suzdržite se te maskirajte kosu trakom, špangicama ili rajfom. Svaki put kad perete kosu trebate je dva puta oprati šamponom. Nemojte upotrebljavati balzam za kosu jer on vraća ulje koje ste pažljivo isprali.

Mudro odabrana frizura učinit će čuda

Ukoliko vam se kosa brzo masti, odlučite se za frizuru koju je lako održavati i koja daje volumen. Kosa rezana u više slojeva stvara dojam punoće i iako će biti masna neće se takvom doimati. Izbjegavajte frizuru sa šiškama jer će se prvo po njima vidjeti da vam je kosa masna. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati sušilo, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama. Lagane kovrče će također pomoći da kosa ne bude slijepljena uz vlasište pa se neće toliko mastiti.

Isprobajte i otopine za ispiranje kose 

Još bolje rezultate možete postići ispiranjem jakim čajem od ružmarina. Ta biljka sadrži esencijalna ulja koja pomažu obuzdati prekomjernu proizvodnju ulja na tjemenu. Napravite otopinu za ispiranje tako što ćete preliti dvije žlice osušenog ružmarina šalicom kipuće vode. Ostavite da se namače 20 minuta, procijedite, ohladite i ulijte u praznu plastičnu bocu. Nakon zadnjeg ispiranja vodom isperite kosu čajem.

Otopinu za ispiranje kose možete napraviti i od limunovog soka tako što ćete iscijediti sok iz dva limuna u dvije šalice destilirane vode te uliti u praznu bocu šampona. Nakon pranja i ispiranja kose osušite je i stavite mješavinu na tjeme. Ostavite pet minuta i isperite.

Također možete iskoristiti ocat da biste odmastili kosu. Pomiješajte šalicu octa sa šalicom vode i prelijte preko kose kao zadnje sredstvo za ispiranje. Ne brinite se zbog mirisa, brzo nestane.

Malo dječjeg pudera u hitnim slučajevima
Ako kasnite i nemate vremena za pranje kose, a ona je izrazito masna, kao sredstvo za hitno 'isušivanje' stavite na kosu malo dječjeg pudera u prahu. Dobro iščetkajte kosu, a puder će apsorbirati određenu količinu ulja. No dobro pazite da ne stavite previše pudera jer možete izgledati kao da imate prhut.