MYSTIC

U Zagrebu na jesen prvi svjetski duhovni summit

18.06.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Svečano otvaranje ZYF je u petak, 21. rujna u 11 sati, a na njemu će između ostalih sudjelovati i Sri Sri Ravi Shankar, osnivač fondacije Art of Living te svjetski poznati duhovni vođa, humanist i mirotvorac

U sklopu sajma Mystic, 3. međunarodnog sajma alternative, zdravog života i graničnih područja znanosti (od 19. do 23. rujna 2012.) održat će se Zagreb Yoga Fest - 1. Conference & Show, a službeno počinje svečanim otvaranjem u petak, 21. rujna, na Međunarodni dan mira i traje do nedjelje, 23. rujna 2012. godine.


Premijerno održavanje Zagreb Yoga Festa po visokom organizacijskom standardu Conference & Show sadržajno započinje i prije zvaničnog otvaranja programom Yoga za djecu - Rainbow Kids metoda (srijeda, 19. rujna 2012) te Kongresom Europske Yoga Federacije (četvrtak, 20. rujna 2012).

Svečano otvaranje ZYF je u petak, 21. rujna u 11 sati, na kojem će između ostalih sudjelovati i Sri Sri Ravi Shankar, osnivač fondacije Art of Living te svjetski poznati duhovni vođa, humanist i mirotvorac. On će istog dana od 18 do 21 sat održati javno predavanje te zajedničku meditaciju s posjetiteljima posvećenu miru, humanosti i toleranciji. Na isti dan, Međunarodni dan mira, prisutne škole izvest će 108 pozdrava suncu 'Surya Namaskar', što će imati i humani karakter. Nadalje, od petka, 21. do nedjelje, 23. rujna raspored sajma obuhvaća izlagački segment, predavanja, radionice, vježbanja, demonstracije, meditacije i druga tematska događanja. Sri Sri Ravi Shankar tri puta nominiran je za Nobelovu nagradu za mir.

Izložbeno-programski segment ZYF održava se u paviljonu 10A koji uključuje izložbene prostore izlagača, otvorenu pozornicu s 350 mjesta za sjedenje, tri otvorena vježbališta za jogu, piramidu za meditaciju te energetski labirint. Ukupna površina tog paviljonskog prostora je cca 2.600 m2. Pored navedenog, u paviljonu 11a na cca 300 m2 organiziran je i prostor za tzv. zatvorene radionice u kojem će polaznici škola joge, ali i oni koji to žele postati, moći prakticirati jogu i učiti od poznatih stranih i domaćih učitelja joge.

Po klasičnim organizacijskim načelima ZYF nije sajam već konvencija u kojoj su jednako zastupljeni izložbeni segment i stručno-edukativni program u kojem mogu sudjelovati svi posjetitelji. Na toj osnovi pod naslovom 'Jedinstvo različitost' okupili smo najznačajnije joga škole u Republici Hrvatskoj i istaknute pojedince te zajednički uspjeli organizirati tematsko događanje jedinstveno u široj regiji. Naime, prema stručnim mišljenjima već sada se može konstatirati da ZYF zadovoljava standarde joga festivala u Barceloni, Beču, Londonu i drugim europskim gradovima te predstavlja jedinstveno događanje u jugoistočnoj Europi.

Cilj je najširoj javnosti ukazati na postojanje, tj. jednostavnost načina i stila života sukladnog prirodnim i duhovnim postulatima te dobrobiti koje prakticiranje istih donosi pojedincima, ali i društvu u cjelini. Sami odlučujemo koji stil života odabiremo i provodimo, ali svi zajedno trebamo znati da postoji mogućnost ostvarenja tjelesno aktivnog, humanog, a duhovno mirnog života, suživota s uvažavanjem različitosti i bez predrasuda. Također trebamo uvidjeti koje sve opasnosti za zdravlje i ukupan život prijete iz sveprisutnog konzumerizma i materijalizma. To je ona druga strana za koju svi znamo da postoji, ali o kojoj se javno uporno šuti.

Na ZFY će sudjelovati predstavnici sljedećih škola: ashtanga yoga, kundalini yoga, dharma yoga, terapijska yoga, zen yoga, atmananda yoga, divya yoga, power vinyasa yoga, om yoga, gaiayoga škola yoga, yoga za djecu, absolute beginners - yoga za početnike, yoga smijeha, a ističemo sudjelovanje sljedećih učitelja: Swami Suryananda, Kamal Singh, Mark Kan, Žarko Andričević, Jadranko Miklec, Petra Friganović, Marco Bianco, Emina Kurtagić, Valentina Stojković, Sandra Petra Pintarić, Snježana Nišević, Danijela Biondić Vidaković, Sandra Đidara Bianco, Goran Delić, Ana Pavlaković, Vesna Bačić i drugi.

Ukupna ponuda sajma Mystic, pored joge, obuhvaća razne nekonvencionalne metode i terapije - prirodne, energetske i duhovne, zdravu hranu, organski uzgoj hrane, ljekovito bilje i pripravke od ljekovitog bilja, apiterapiju, dodatke prehrani, prirodnu kozmetiku, masažu, feng shui, kristale, stručnu literaturu i još puno toga.

Kao dodatnu prostornu atrakciju ističemo piramidu dimenzija 8 x 8 metara u bazi u kojoj će biti moguće meditirati i osjetiti energiju piramide. Također, za meditaciju i postizanje unutrašnjeg mira i zadovoljstva bit će i energetski labirint.

Budući se održava premijerno, cijeli sadržaj ZYF predstavlja ekskluzivni tematski novitet na ovim prostorima odnosno u sajamskoj organizaciji. To je jedan veliki izazov za sve nas, ali i prilika da u zajedništvu sa školama joge stvorimo sinergiju koja će osigurati realizaciju ovog projekta na dugi rok. Gotovo je nevjerojatna razina kvalitete u suradnji sa školama joge.