ZONA BEZ KORONE

U vrijeme zaraze na higijenu treba paziti više no ikad: Evo kako dom pretvoriti u sigurno utočište

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 17.03.2020 16:16
  • Objavljeno 17.03.2020 u 16:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Koronavirus danima je glavna zvijezda naslovnica svih važnijih svjetskih medija, a iako je svakim danom slika o SARS-CoV-2 znanstvenicima sve jasnija, vraćamo se na jednu temu - važnost higijene u suzbijanju širenja zaraze

Uronili smo u sapunicu do razine molekula i shvatili zašto je efikasniji sapun od dezinfekcijskih sredstava, a znamo i čime s mobitela ukloniti koronavirus, ali ne i zaštitni sloj s ekrana. Opasni virusi mogu su ušuljati u vaš dom na razne načine i strpljivo vrebati, a ovo su mjere koje možete poduzeti kako bi ih spriječili u onome što su naumili

Površine očistite i dezinficirajte

O čišćenju tvrdih površina na kojima neki virusi i bakterije mogu preživjeti tjednima, pa i mjesecima, nije se previše govorilo, a takvih je mjesta u našim domaćinstvima dosta.

Za čišćenje radnih površina u kuhinji, stolova i površina u kupaonicama preporučljivo je koristiti dvostupanjsku metodu – čišćenje pa dezinfekciju.

Po površini raspršite alkoholni ocat i potom obrišite čistom krpom, krpom od mikrovlakana namočenom u toplu vodu ili krpom za pranje namočenom u sapunicu od deterdženta koju dobro iscijedite.

'Za dezinfekciju virusa i bakterija koristite dezificijens na bazi alkohola ili najmanje 70-postotni alkohol za domaćinstvo. Alternativno, možete koristiti i izbjeljivač za domaćinstvo, koji sadrži natrijev hipoklorit, razrijeđen u haldnoj vodi', kaže za časopis Good Housekeeping dr. Darshna Yagnik, imunologinja na londonskom Sveučilištu Middlesex.

Obje metode, objašnjava dr. Yagnik, trebale bi brzo ubiti viruse razbijanjem njihovih staničnih zidova.

Kako pojačati dezinfekcijsko djelovanje?

Djelotvornost dezinfekcijskih sredstava u ubijanju mikroa i virusa ne ovisi samo o sastojcima, nego i vremenu djelovanja koje nazivamo 'vrijeme kontakta'.

'Ono nam je potrebno kako bismo maksimalno iskoristitli moć dezinfekcijskog sredstva', objašnjava mikrobiolog Jason Tetro, autor knjige 'The Germ Code'.

'Koristite proizvod na kojemu piše da ubija 99,9 posto bakterija i virusa, ali pustite da na tvrdoj podlozi djeluje najmanje jednu, a najbolje tri minute', savjetuje Tetro.

Cipele ostavljajte pred ulaznim vratima

S cipelama ne unosimo samo prljavštinu u svoje domove, nego potencijalno možemo unijeti i zarazne klice. Zbog toga je dom najbolje proglasiti 'zonom bez cipela', a tvrde podove redovito čistiti. Nakon što se tvrdi pod usisali ili pomeli, prebrišite ga toplom otopinom dezinfekcijskog sredstva. Pazite da podove jako ne močite, jer to može oštetiti lak na parketu ili izvitoperiti laminat.

Ne zaboravite površine koje često dodirujete

Potrebe redovitog pranja i dezinfekcije površina u kuhinji i kupaonici donekle smo još i svjesni, ali često zaboravljamo na druge površine koje često dodirujemo i o kojima treba voditi računa, kao što su kvake na vratima, prekidači za svjetlo ili rukohvati.

Možete koristiti dezinfekcijsko sredstvo za brisanje ručki i kvaka ili otopinu izbjeljivača (držite se preporuka za razrjeđivanje na etiketi), a potom ih temeljito osušite krpom. Koristite li izbjeljivač, prije sušenja ga dobro isperite morkom krpom.

Za čišćenje prekidača svjetla koristite krpicu od mikrofibre koju lagano poprskajte dezinfekcijskom otopinom. Tekuća sredstva nikad nemojte direktno prskati na prekidače. Nakon što ste dezinfekcijskim sredstvom prebrisali prekidače, za sjaj ih ulaštite suhom mekom krpom ili finom krpom od mikrovlakana.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andrii Rafalskyi / Alamy / Alamy / Profimedia

Obratite pažnju na zajedničke uređaje u kućanstvu

Kućni telefoni, daljinski upravljači, kontroleri igraćih konzola i ostale tehnikalije koje koristi više vas u domaćinstvu, također mogu biti omiljeno mjesto zaraznih klica. Za početak, prašinu s njih uklonite mekom krpom, a zatim prljavšinu obrišite krpom od mikrofibre koju ste lagano poprskali vodom. Čistom krpom poškropljenom dezinfekcijskom otopinom riješite se mikroba i virusa, a one koji se pokušaju sakriti između gumba dohvatite vatiranim štapićima za uši.

Iskoristite snagu pare

Para je sjajan saveznik u borbi protiv mikroba, a istovremeno može pomoći u uklanjanju prljavštine i nečistoća. Parne čistače možete koristiti na različitim vodonepropusnim površinama u kući, a s odgovarajućim nastavcima mogu poslužiti i za čišćenje pećnica i ploča za kuhanje. Čišćenje drvenih površina parom nije preporučljivo.

Mjere zaštite od koronavirusa

Temeljito operite krpe za čišćenje

Želite li doista higijenski održavati čistoću kuće, izbjegavajte pristup 'jedna krpa za sve'. Koristite li za čišćenje krpe i spužve, izbjegavajte čišćenje više površina istom krpom i redovito ih mijenjajte. Neki proizvođači krpa od mikrofibre navode da je dovoljno krpu tijekom čišćenja ispirati toplom tekućom vodom kako biste se riješili gotovo svih bakterija, ali izbjegavajte čišćenje cijelog doma jednom krpom i imajte na umu da su trenutno veća prijetnja virusi.

Krpe od mikrovlakana najučinkovitije čiste ako ih koristite s toplom ili vrućom vodom, jer to pomaže otvaranju vlakana. Dobro je i preklopiti je u jastučić, što joj omogućuje bolji kontakt s površinom koju čistite.

Krpe od mikrovlakana, baš kao i ostale krpe, nakon čišćenja treba strojno prati na najvišoj mogućoj temperaturi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!