DIZAJNERI PREDLAŽU

Zbog čega je uređenje interijera u stilu 70-ih ponovno u trendu

25.03.2022 u 17:56

Bionic
Reading

I modnim i dizajnerima interijera trenutačno razdoblje osebujnih 70-ih predstavlja pravu inspiraciju

Mnogi se dizajneri interijera nakon dominacije minimalizma, odnosno vladavine bijele i sive boje u domovima, sve više inspiriraju razigranijim stilovima poput onih kakvi su bili popularni u 70-ima.

Zemljani tonovi, topla žuta, smeđa, zelena? Da, zvuči nevjerojatno, ali to su retro nijanse koje su posve osvojile dizajnere interijera.

Tako je za nedavni projekt u Montauku Robert McKinley iz Studija McKinley obojio kuhinjski pod u neobičnu boju: zelenu poput avokada. OK, radi se o umirujućoj nijansi koja je doista hrabar iskorak u odnosu na aktualne trendove pročišćenih boja bijele, sive ili svijetlih krem tronova.

'Zemljani tonovi i razigrani koncepti u više boja sada su aktualni trendovi, kao i niski mekani namještaj retro stila', kaže McKinley. S njegovim se mišljenjem slaže Giampiero Tagliaferri, direktor Studija Tagliaferri i bivši kreativni direktor Oliver Peoplesa. 'Sedamdesete su definitivno u trend u dizajnu. Dizajn tog vremena bio je zabavan i seksi, ali sofisticiran, i mislim da se jako sviđa današnjim kupcima', objašnjava.

Da se nešto događa po pitanju pomalo neočekivanog revivala dizajna iz sedamdesetih, potvrđuje i anketa provedena među oko 600 dizajnera interijera, od kojih je oko 26 posto reklo da je primjetan povratak tog stila. Iako su upravo sedamdesete dugo ismijavali zbog upitnih izbora, poput namještaja od plastike ili ekstravagantnih detalja, njihov modni povratak 2020-ih sofisticiran je i dobro promišljen.

Narančaste nijanse i prekomjerna upotreba plastike ostaju u prošlosti, a Daniel Rauchwerger iz BoND-a tvrdi da je spomenuto desetljeće, barem što se tiče dizajna, često pogrešno shvaćeno, piše Vogue.

ZA 62 MILIJUNA DOLARA

Sanjate o stanu s pogledom na New York? Rupert Murdoch prodaje svoj penthouse, a cijena mu je 'prava sitnica'

Pogledaj galeriju

'Riječ je o puno smeđih i toplih tonova, prirodnih materijala kao što su drvo i vidljivi beton, upareni s odvažnom geometrijom i uzorcima', dodaje on. Dakle ne razbarušeni momački stil koji možemo vidjeti kod Austina Powersa, već bilo koja soba slavnog dizajnera interijera Davida Hicksa ili Tonyja Duquettea.

Sve se vrti oko jednostavnosti materijala i više geometrijskih oblika te tekstura ima prioritet nad formom, tako da vidimo mnogo jednostavnijih oblika prekrivenih mekšim materijalima u boji.

No zbog čega odjednom raste interes upravo za sedamdesete?

Urednički direktor 1stDibsa Anthony Barzilay Freund vjeruje da i pandemija koronavirusa ima neke veze s time. Mnogi su doslovno preko noći prešli na rad i život u istom prostoru.

'Ljudi su osjećali potrebu za opuštenim okruženjem - nikako opterećujućim, već mjestom na kojem se uvijek osjećamo dobro', kaže on. A sedamdesete su, s njihovim toplim tonovima poput smeđe, velikim sobama i namještajem za odmor, bile savršeno razdoblje za kreiranje ugodnih prostora.

Zemljani tonovi su umirujući, sofisticirani i pomažu da se osjećamo opušteno, što se ljudima jako sviđa.

Još jedan faktor rasta popularnosti 70-ih je moda. Društvo se, kao cjelina, općenito više prilagodilo ležernijem načinu odijevanja u posljednjih desetak godina. Čini se da se ova stilska odbojnost prema odjeći koja sputava uvukla i u naše domove. 'Oživljavanje dizajna 1970-ih dobro se uklapa u opuštenije načine odijevanja: široko, preveliko, nestrukturirano, mekano i neujednačeno', kaže Freund.