'POZLAĆENO DOBA' I 'BRIDGERTON'

Zaboravite na pravilo manje je više: Ove hit serije pokrenule su nove trendove u svijetu interijera

06.04.2022 u 13:33

Bionic
Reading

Baš kao što imaju utjecaj na kupovne navike modnih konzumenata, jedne od najpopularnijih serija današnjice podjednako utječu na trendove u svijetu interijera. Posljednjih mjeseci zahvaljujući serijama 'Pozlaćeno doba' i 'Bridgerton' interes za komadima antiknoga šarma raste iz tjedna u tjedan

U HBO-ovoj kostimiranoj seriji 'Pozlaćeno doba' , vile – od kojih su mnoge prave kuće na Rhode Islandu – imaju gotovo veću osobnost od ljupkih likova s društvene scene, a koji zauzimaju povijesni izmišljeni svijet serije.

  • +6
The Gilded Age Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Na zidovima su obješene veličanstvene slike nastale uljanom tehnikom, teške baršunaste zavjese prebačene su preko prozora, otomani u tonovima dragulja s dodatkom dugih resa. Ovdje nema suptilnosti, jednostavnosti, minimalizma - umjesto toga, postoji ekstravagancija, elegancija i maksimalizam. I, kako se ispostavilo, ovi pretjerano ukrašeni interijeri sada i u stvarnom životu predstavljaju glavnu inspiraciju.

Britanska trgovina luksuznim namještajem, 1stDibs, izvještava o porastu od 130 posto u pretraživanju predmeta iz 'Pozlaćenog doba' tijekom siječnja i veljače, odnosno tijekom emitiranja serije, a posebice komada izrađenih u stilu razdoblja Belle Epoque ili francuske secesije.

‘Iako su današnji interijeri poprimili drugačiji stilski zaokret, mnogi od ovih komada iz pozlaćenog doba mogu dobro funkcionirati u suvremenim prostorima. Prekrasna izrada i fini materijali, naposljetku, nikada ne izlaze iz mode, a skulpturalna priroda mnogih komada namještaja iz tog doba u stanju su darovati malu dozu vizualne drame u relativno suzdržanom prostoru’, riječi su predstavnika trgovine 1stDibs.

Također dodaje da postoje neke sličnosti između ukusa iz 1890-ih i današnjih preferencija: ‘Štoviše, mnogo je vrhunskog suvremenog dizajna zapravo raskošno. Pozlate i blistave površine popularne su među jednim od najboljijh mladih dizajnera današnjice, stoga je zanimljivo vidjeti kako se vrhunski antikviteti mogu skladno slagati s kreacijama ovog aktualnog pozlaćenog doba’.

I nisu samo raskošni interijeri New Yorka iz 1890-ih ono što inspirira neke da promijene svoj dekor u domu. Netflixova najgledanija serija, ‘Bridgerton’, u središte pozornosti ponovno je vratila Regency period u Engleskoj. Ornamentalan po prirodi, s motivima posuđenim iz antike, engleski regency stil bio je oličenje maštovitosti - Buckinghamsku palaču, na primjer, sagradio je arhitekt John Nash u navedenom razdoblju.

Sukladno tome, hashtagovi #regencycore i #royalcore prikupili su 23,6 milijuna pregleda, odnosno 292,4 milijuna pregleda na TikToku. Tijekom emitiranja prve sezone serije 2021., Etsy je izvijestio o porastu pretraživanja za predmetima engleskog regency stila za 25 posto, uključujući povećanje pretraga od 34 posto za raskošnim, kristalnim lusterima i 110 posto za setovima za čaj. Nedavno je britanska tvrtka Uswitch analizirala Google pretraživanja i otkrila da je popularnost biljke glicinije porasla za 54 posto, cvjetnih tapeta za 44 posto i antiknog namještaja za 45 posto od premijere druge sezone Netflixove serije.

  • +7
Bridgerton, 2. sezona Izvor: Netflix / Autor: LIAM DANIEL/NETFLIX