pričekajte pupove

Ovo je potrebno napraviti tijekom proljeća da bi vaše ruže procvale u punom sjaju

06.04.2023 u 08:35

Bionic
Reading

Eksperti za sadnju cvijeća izdvojili su četiri ključna koraka koja valja napraviti tijekom proljeća da bi ružin grm optimalno narastao

Ruže su na glasu kao jedno od najzahtjevnijih cvijeća za uzgoj u vrtu, a jedan od presudnih faktora za uspješnost njihova rasta jest način na koji ćete brinuti o njima tijekom proljeća.

Dolaskom toplijih mjeseci, buđenje predivnih grmova ruža iz hibernacije ponovno dolazi na red, a metoda kojom ćete to učiniti ovisi o području u kojem se nalazite.

Ruže posađene u regijama bez zimskih minusa mogle bi i kroz hladnije doba godine proći bez ispadanja zelenih listova. Sve što im je potrebno u proljeće jest malo orezivanja i dodavanja gnojiva kako bi se potaknuo njihov optimalan rast.

No vrtlari čije su ruže posađene u zemlji koja je određeni period godine bila smrznuta imat će nešto više posla da bi im vratili pun sjaj.

No u kakvim god uvjetima provele zimu, sve ruže će u proljeće od svojih vrtlara zahtijevati zadovoljenje četiri ključna preduvjeta za uspješan rast.

Maknite zimsku zaštitu

U područjima s hladnijim zimama običaj je zaštititi ruže od niskih temperatura, obilnih padalina i smrzavanja, a u proljeće je vrijeme za micanje svih zaštita kako bi se ružin grm maksimalno oslobodio i izložio suncu.

No učinite to tek kad ste sigurni da je došao kraj hladnom vremenu da vas mraz i minusi ne bi iznenadili i oštetili ruže. Naime one su najosjetljivije upravo na promjene vremena, odnosno na smjene smrzavanja i toplijeg vremena, kakvo nastupa početkom proljeća prilikom hladnih noći i toplijih dana.

Najbolji pokazatelj da je došlo vrijeme za micanje svih zaštita jest pojava prvih pupoljaka.

Kada maknete zaštitu, svakako uklonite sav korov ili grančice koje su počele nicati iz zemlje oko grma da ne bi naštetili njegovom rastu.

Podrezivanje ruža

Ako ih niste podrezali ujesen, pravi je trenutak da pregledate grm i uklonite sav višak!

Čak i ako ste se uhvatili ovog zadatka prije dolaska zime, izgledno je da je dio vrhova izdanaka pomalo odumro te im je potrebno orezivanje da bi otvorili svoje bogate pupove.

Kako biste bili sigurni da radite dobar posao, provjerite jeste li sve grančice odrezali do razine kada se počinje vidjeti zelena unutrašnjost.

Podrezivanje ruža također ovisi o klimi. Ako živite u toplijim krajevima, proljetna rezidba može započeti već u siječnju, kada možete maknuti i sve listove s grma te tako omogućiti kratko mirovanje i više energije za novi rast.

Za one u hladnijim područjima preporuka je da s podrezivanjem krenu sredinom travnja, odnosno kada mogu biti sigurniji da više neće biti niskih temperatura koje mogu oštetiti grm.

Nahranite svoje grmove ruža

Kao i većina biljaka, ruže uživaju u kvalitetnim dodacima zemlji koji im pomažu da dolaskom toplijeg vremena kvalitetnije i obilnije rastu.

Pravo vrijeme za dodavanje gnojiva i drugih dodataka (poput magnezija ili Epsomove soli) je u doba podrezivanja, a preporuka stručnjaka je korištenje gnojiva sa sporim otpuštanjem jer ga je potrebno nanositi znatno rjeđe od topivih vrsta.

Smjesu raširite pri dnu grma, nježno je utrljajte u tlo i obilno zalijte.

Sprej protiv bolesti i nametnika

Nažalost, ruže su sklone gljivičnim bolestima. Iako postoje vrste koje su otporne, većini je potrebna zaštita koja će ih prevenirati.

Za proljetno prskanje preporuka je upotreba vapnenog sumpora koji će uništiti sve gljivice koje su možda preživjele zimu, a sprej od hortikulturnog ulja uklonit će sva jajašca i ličinke kukaca.