HRVATSKA NA 46. MJESTU

U kojim zemljama se najbolje živi?

29.11.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Za bebe koje će na svijet doći sljedeće godine najbolje bi bilo da se rode u nekom od švicarskih kantona. Na ljestvici indeksa kvalitete najboljih mjesta na kojima se treba roditi vodi Švicarska. Nisu loš izbor ni Australija, Švedska, Norveška i Danska, Novi Zeland, Singapur i Kanada koji su među prvih deset zemalja. Hrvatska se nalazi na sredini ljestvice koju je izradio Economist Intelligence Unit

Švicarska je najbolje mjesto na svijetu u kojem se 2013. može roditi, dok se Hrvatska nalazi na 46. mjestu, nakon Kube, Kolumbije, Perua, Estonije i Venezuele. Osobe rođene u Švicarskoj imaju tendencijuda budu sretnije te uživaju u najboljoj kvaliteti života u smislu bogatstva, zdravlja i povjerenja u javne institucije.

Skandinavske zemlje Norveška, Švedska i Danska također su među prvih pet zemalja po indeksu kvalitete života koji izrađuje Economist Intelligence Unit (EIU), sestrinska tvrtka uglednog časopisa The Economist. Tim se indeksom pokušava izmjeriti koja zemlja pruža najbolje mogućnosti za zdrav, siguran i prosperitetan život u godinama koje dolaze.

Indeks kombinira rezultate subjektivnih anketa o zadovoljstvu životom s objektivnim odrednicama kvalitete života u pojedinim zemljama. Jedan od najvažnijih faktora je bogatstvo, ali i drugi faktori, poput stope kriminala, povjerenja u javne institucije i zdravlje obiteljskog života. Indeks uzima u obzir 11 pokazatelja, među kojima su stalni faktori poput geografije, te oni koji se polako mijenjaju tijekom vremena kao što su demografski parametri, socijalne i kulturne karakteristike, stanju u gospodarstvu.

Indeks uvažava i procjenu kolik će biti dohodak po glavi stanovnika u 2030. godini, što je vrijeme kada će djeca rođena 2013. uči u odraslu dob.

Među prvih deset zemalja polovica je europskih. Ipak, jug Europe pogođen krizom, Grčka, Portugal i Španjolska, zaostaje unatoč prednostima povoljnog podneblja.

Češka je na 28. mjestu, iza Velike Britanije, Slovenija na 32. mjestu, a slijedi je Poljska.Hrvatska je za jedno mjesto bolja od Mađarske, a Srbija se nalazi na 54. mjestu. Nigerija je na nezavidnom posljednjem 80. mjestu ljestvice, a unatoč ekonomskoj dinamici, nijedna od BRIC zemalja (Brazil, Rusija, Indija i Kina) nema impresivan rezultat, prenosi Mail Online.