BEZ ŠTETNIH KEMIKALIJA

U čemu je tajna prirodne kozmetike?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.04.2012 13:36
  • Objavljeno 27.04.2012 u 13:36
NUXE Žena priroda

NUXE Žena priroda

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Svako jutro tijekom jutarnje higijene i pripreme za posao, susrećemo se s približno stotinu različitih umjetnih kemikalija od kojih se većina nalazi u preparativnim proizvodima za njegu lica i tijela te make-upu

Jeste li znali da je približno 25% sastojaka koji se koriste u konvencionalnoj kozmetici povezano s nastankom tumora i ostalih malignih oboljenja, a preko 80% svih alergijskih reakcija kože na kozmetičke pripravke uzrokuju umjetni sastojci poput konzervansa, umjetnih boja, mineralnih ulja...?

Konzervansi poput nekih vrsta parabena i fenoksietanola mogu utjecati na reproduktivne sposobnosti, dok često korišten konzervans PEG (polietilen glikol) utječe na stvaranje preosjetljivosti kože, kao i sastojci poput mineralnih ulja i parafina. Umjetne boje i pesticidi dugoročno uzrokuju slabljenje imunološkog sustava, a česti u upotrebi u kozmetičkim proizvodima su i silikoni koji spadaju u iznimno teško razgradive spojeve u organizmu. Naravno, upotreba svih njih zakonski je regulirana te su doze koje se koriste u kozmetici dermatološki provjerene – no ono što ostaje nerazjašnjeno jest pitanje njihovog taloženja u organizmu uslijed višegodišnje upotrebe.

Prirodna kozmetika – proizvodi sa samo 5% prirodnih sastojaka?!

Uzevši u obzir sve sastojke konvencionalne kozmetike koji s vremenom mogu utjecati na zdravlje kože i organizma u cijelosti, svakako se najboljim izborom čini prirodna kozmetika. No prirodna kozmetika je često 'prirodna' samo na papiru. U Europi se prirodnom kozmetikom zovu već i proizvodi sa svega 5% prirodnih sastojaka. Ostali sastojci mogu biti i razne petrokemijske supstance, deterdženti, umjetne boje, konzervansi te parfemi. Ono što razlikuje pravu prirodnu kozmetiku od one koja se samo tako deklarira jest:

Visoki udio prirodnih aktivnih sastojaka – preko 70% prirodnih sastojaka
Proizvodi bez konzervansa poput parabena, fenoksietanola, polietilen glikola...

Kao konzervansi u pravoj prirodnoj kozmetici koriste se biljna i eterična ulja, propolis i prirodni alkohol, kao i odgovarajući postupci pri proizvodnji i pakiranju koji kao konzervansi osiguravaju trajnost proizvoda.
Proizvodi bez umjetnih boja, mineralnih ulja, silikona, parafina i drugih naftnih proizvoda
Proizvodi bez sastojaka životinjskog porijekla

Iskrenost u komunikaciji (navođenje svih sastojaka na ambalaži, navođenje postotka prirodnih sastojaka u proizvodu)
Nema testiranja na životinjama
Ambalaža proizvoda je ekološki prihvatljivaZašto je prava prirodna kozmetika bolja od konvencionalne?

JESTE LI ZNALI?

Žene godišnje kroz kožu unesu u prosjeku između 4 i 6 kilograma kozmetičkih proizvoda.

Potpuno je biorazgradiva. Cilj svakog preparativnog kozmetičkog proizvoda nije da ostane na površini kože, već da se njegovi sastojci upiju u dublje slojeve kože i tako djeluju na način na koji su i namijenjeni. Prirodni sastojci tako ulaze duboko u organizam no uvijek su biorazgradivi tj. lako se prirodnim putem razgrade u tijelu.

S druge strane, umjetni sastojci u konvencionalnim kozmetičkim proizvodima teže se razgrađuju te se kroz godine nakupljaju u tijelu, a u takvim većim količinama njihova sigurnost po zdravlje dolazi u pitanje...

Potiče kožu da sama radi.
Priroda u prirodnoj kozmetici djeluje na način da potiče kožu da sama radi – da sama proizvodi kolegenska i elastinska vlakna, da sprječava gubitak vlage, stvara lipide koji su joj potrebni te se štiti od negativnih vanjskih utjecaja... Drugim riječima, prirodna kozmetika za razliku od konvencionalne, aktivira prirodne metaboličke procese kože umjesto da ih nadomještava. Stoga nema opasnosti da se koža »ulijeni«.

Nema 'navikavanja' ili zasićenja kože.
Često se čuju komentari mnogih žena da im se koža 'navikla' na neku kremu koja više ne djeluje, iako su njezinim djelovanjem u početku bile oduševljene. Naime, već nakon par mjeseci svakodnevnog korištenja, koža razvije antitijela na umjetne kemijske sastojke te oni više ne djeluju.
Prirodna kozmetika ne stvara ovisnost kože i ne dovodi do pojave smanjenja namijenjenog učinka.

Ako vam prava prirodna krema odgovara prvi dan, možete je koristiti godinama i uvijek će imati isto djelovanje na vašu kožu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi