SUMNJIVE TEZE AUSTRALACA

U budućnosti do djece samo umjetnom oplodnjom?

17.05.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Ako je vjerovati australskom doktoru veterine, djeca će se u budućnosti moći rađati samo uz pomoć umjetne oplodnje. Drugim riječima, seks više neće biti u službi reprodukcije

Sve više muškaraca i žena odgađa roditeljsku ulogu zbog karijere te se odlučuju za djecu u kasnim tridesetima, čak i četrdesetima. Zbog toga teško mogu začeti dijete prirodnim putem pa se odlučuju za umjetnu oplodnju.

Na tim pretpostavkama John Yovich, australski doktor veterine, i neke njegove kolege temelje svoje najnovije izvješće kojim ukazuju na to da će umjetna oplodnja u budućnosti biti jedini način za reprodukciju.

Zanimljivo je da dr. Yovich ne potkrepljuje svoje teze konkretnim argumentima, nego samo navodi da je umjetna oplodnja dobar način za one koji ne žele roditeljsku ulogu dok ne ostvare karijeru.

'U idućih pet do deset godina parovi koji žele postati roditelji obraćat će se klinikama za umjetnu oplodnju', ustvrdio je dr. Yovich. Do tih je zaključaka došao promatranjem domaćih životinja, a rezultate je odmah preslikao na ljude.

Iako Yovich kao doktor veterine ima malo veze s medicinom za ljude, ipak ga to nije spriječilo da objavi, kako kaže, revolucionarno otkriće. Je li riječ o reklami za klinike plodnosti, kako neki smatraju, ili zaista znanstveno utemeljenim tezama, pokazat će vrijeme.